![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 4 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam tutejszą społeczność
Od jakiegoś już czasu nurtuje mnie jedno zagadnienie, a mianowicie przekierowanie, którego zadaniem jest przeniesienie użytkownika na wybraną przez niego stronę, po ówczesnym zalogowaniu. Nie chodzi mi tutaj wcale o header("location: strona.php"), a coś całkowicie odmiennego - być może z tym związanego, nie wiem. Zasadę działania wytłumaczę na prostym przykładzie. Dany użytkownik próbuje wejść na stronę dostępną tylko dla zalogowanych - w adresie wpisuje: www.dana-strona.pl/index.php?strona=panel - po wykonaniu takowej operacji następuje przekierowanie do formularza logowania, jednak adres strony nieco się zmienia: www.dana-strona.pl/index.php?strona=logowanie&next=panel. Wpisując poprawne dane w formularzu przenosi nas do pierwotnie wpisanego adresu: www.dana-strona.pl/index.php?strona=panel. Mógłby mi ktoś pojętny wytłumaczyć na jakiej zasadzie to działa. Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 38 Dołączył: 24.02.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wchodzi sobie gość na stronę:
www.dana-strona.pl/index.php?strona=panel
www.dana-strona.pl/index.php?strona=logowanie&next=panel loguje się...
Mam nadzieję, że o to Ci chodziło : ) Ten post edytował Fantazyn 15.09.2009, 21:07:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli nie zalogowany to powraca do formularza logowania, proste??
Taka sprawa a tak długie pytanie Ten post edytował potreb 15.09.2009, 21:03:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja jeszcze tylko dodam, że można użyć zmiennych środowiskowych w PHP, które zastąpią to wieśniackie: "(...)&next=panel";
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 4 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taka sprawa a tak długie pytanie Mogłem napisać to prościej, ale czy aby na pewno wszyscy zrozumieliby o co mi dokładnie chodzi? Tego pewien być nie mogłem, dlatego wolałem umieścić większość informacji w jednej wypowiedzi, niżeli później to wszystko upraszczać, wyjaśniać. Fantazyn, Twoje rozwiązanie okazało się skuteczne, a myślałem, że okaże się to trudniejsze, dzięki za pomoc. Temat można oczywiście zamknąć. ---------------------------- Otóż mam kolejny problem. Chciałem zastosować pewną regułkę w pliku .htaccess, by URL wyglądał nieco lepiej, ale niestety wygląda na to, że po wykonaniu tej czynności - tablica $_GET nie przekazuje żadnej wartości. Wygląda to mniej więcej tak (pokaże to na wcześniejszym przykładzie podanym przez Fantazyna): Dana osoba wchodzi na stronę: www.dana-strona.pl/panel/informacje/
Logujemy się...
Tak to wygląda w pliku .htaccess Liczę na jakieś wskazówki. Wiem, że mogłem namieszać. Kombinuje już z tym dłuższy czas i nie mogę wymyślić jakiegoś sensownego rozwiązania. Odświeżam temat. Ten post edytował solid23 9.11.2009, 19:11:24 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.09.2025 - 16:01 |