![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
WItam robie sobie taki wlasny __autoload tzn juz go mam mialem w tablicy wszystkie sciezki na sztywno i wszystko dziala jednak jak chce ladowac sciezko z konfiguracji nie dziala.
Config.php
I klase import:
Gdy w polu PathImports dam sciezki czyli controllers,models etc to dziala jednak nie wiem jak zrobic zeby ladowalo je odrazu do tej tablicy i dzialalo mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 11 Dołączył: 2.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
index.php
w Twojej klasie
resztę zagadki musisz rozwiązać sam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
W sumie sposob nawet ciekawy moj config moglby wtedy wygladac tak:
Etc... i nawet fajne rozwiazanie dzis pokombinuje i dam znac thx. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 11 Dołączył: 2.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat W sumie sposob nawet ciekawy moj config moglby wtedy wygladac tak: no a to do czego ? im dłuższy plik tym lepszy ?
a tak poza tym nie wiem poco tworzysz takiego potworka, tych
będziesz miał tyle ile katalogów a jak dołożysz nowy katalog musisz pamiętać o dodaniu kolejnego define i kolejnego if'a.
a Twoja klasa Imports będzie miała tylko __get albo bez tej klasy zwykły __autoload który będzie korzystał z klasy Loader
|
|
|
![]()
|
|
Cytat no a to do czego ? im dłuższy plik tym lepszy ? Nie ze lepszy ale w tablicy wole miec sciezki a w stalych miec pelne sciezki do wszystkiego wtedy wystarczy zmienic tablice i sciezki sa ok i nie trzeba mieszac w stalych to raz a dwa to juz w reszcie aplikacji korzystam z takiego czegos:
Etc.. i jest mi tak wygodniej dawac tez sciezki tylko do importu plikow wole miec stale a na reszty config zmienne w tablicy ktore moge potem wykorzystac jako obiekt. Rozwiazalem to tak: config.php
Import.php
|
|
|
![]()
|
|
Mam takie pytanie, jak zwą się Twoje klasy ?
class Nazwa i class Nazwa_Model ? Jeśli tak to co się stanie jeśli będziesz miał klasę class Abc i class Abc_Model bo jak na mój gust Abc_Model nigdy nie wczytasz. |
|
|
![]()
|
|
A czemu ma nie wczytac jak dziala.
Dojdzie do katalogu DIR_COMPONENTS_MODELS albo DIR_PLUGINS_MODELS i wczyta zaleznie od tego czy plugin jest lub nie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
A czemu ma nie wczytac jak dziala. Dojdzie do katalogu DIR_COMPONENTS_MODELS albo DIR_PLUGINS_MODELS i wczyta zaleznie od tego czy plugin jest lub nie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ano wczyta, tylko ile to wszystko będzie trwało ? // edit Działać działa ale pod warunkiem, że tworzysz obiekty tak
tak więc w pętli foreach warunek elseif jest absolutnie zbędny. to samo z "|| class_exists($class.'_Model') " // koniec edit 1. wystarczy je nazwać class NazwaModel i już pozbywasz się elseif 2. w if po require_once można dać break; (aby nie mielić za każdym razem całego $configs['path'] ) zresztą utwórz sobie z 50 obiektów tym sposobem który pokazałeś a póżniej zrób to samo jak w pkt. 1 i 2 powyżej no i oczywiście zmierz sobie czasy. Ten post edytował jang 15.09.2009, 03:45:50 |
|
|
![]()
|
|
Racja samo break sie przyda i przydalo sie faktycznie, jednak co do if'a to nazwy klas i plikow bardziej mi pasuja i dlatego tak jest.
Ogolnie juz wszystko hula zrobie prosty system news'ow i zobacze napewno jeszcze wiele sie zmieni. P.S i thx jang |
|
|
![]()
|
|
Racja samo break sie przyda i przydalo sie faktycznie, jednak co do if'a to nazwy klas i plikow bardziej mi pasuja i dlatego tak jest. marcio zrozum, ja nie mam nic przeciwko nazwom Twoich klas ale tworząc obiekt tak $imp->Abc_Model; elseif w pętli foreach sprawdza czy istnieje plik Abc_Model_Model.php którego zapewne nie masz i miał nie będziesz ? To samo class_exists sprawdza czy istnieje klasa Abc_Model_Model której raczej też nie znajdzie. |
|
|
![]()
|
|
Calkowita racja cay czas myslalem ze mowisz o czyms innym wielkie dzieki ale do tej pory nie zwracalem uwagi na tego glupiego ifa wczesniej import inaczej wygladal i dlatego if pozostal wszystko dzialalo wiec nie zwrocilem uwagi na niego txh (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:57 |