![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 12.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wita wszystkich forumowiczów zaczynam kolejną przygodę z serii informatyki ,tym razem to php.Mam nadzieję ,że miło będzie się z wami współpracowało (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Więc tak bez obijania w bawełnę.Mam plik php i chcę go wrzucić na serwer ,no ale wiem mniej więcej jakim to programem zrobić ,tylko nie umiem posługiwać się nim i chciałbym abyście podali nazwę jakiegoś dobrego programu i do tego porządną instrukcję do niego. A drugi ważniejszy problem to taki ,że na serwie na który chcę założyć stronę jest napisane ,że muszę dopisać coś do mojego pliku index.php i to co mam dopisać jest w html.To jak to mam zrobić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Program, którego potrzebujesz to klient ftp
Ze swojesj strony polecam: FileZilla Instrukcję obsługi pomoże Ci znaleźć google (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 32 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A drugi ważniejszy problem to taki ,że na serwie na który chcę założyć stronę jest napisane ,że muszę dopisać coś do mojego pliku index.php i to co mam dopisać jest w html.To jak to mam zrobić? Chodzi Ci o dodanie kodu html do pliku php? Jeśli tak, to po prostu wrzucasz go w plik poza tagami php, lub wywołujesz przez funkcję echo:
Lub:
Mam plik php i chcę go wrzucić na serwer ,no ale wiem mniej więcej jakim to programem zrobić ,tylko nie umiem posługiwać się nim i chciałbym abyście podali nazwę jakiegoś dobrego programu i do tego porządną instrukcję do niego. Ja z kolei polecam Total Commander'a. Obsługa jest banalna i wszystko można zrobić intuicyjnie, bez żadnych poradników, ale w razie czego: 1) Odpalasz Total Commander'a 2) Pod opcjami 'pliki', 'zaznacz' etc masz kilka ikonek. Klikasz na dwunastą (taką z napisem 'FTP'). 3) Wybierasz opcję 'Nowe połączenie'. 4) W sesja wpisujesz po prostu nazwę. Dowolną. 5) W nazwie hosta wpisujesz nazwę hosta (wiem, odkrywcze). 6) Później tylko wpisujesz w odpowiednie miejsca pass i login Twojego usera FTP. Klikasz 'OK' 7) Klikasz dwukrotnie na nowo utworzone połączenie. 8) Otwiera Ci się katalog z plikami na serwerze, a z drugiej strony masz pliki Twojego dysku twardego. 9) Aby przesłać plik po prostu przeciągasz go z jednej strony na drugą. (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 12.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze mam takie jedno głupie pytanie odnośnie punktu 5.W nazwie hosta wpisuje nazwę hosta ,ale z kąt wziąć tą nazwę?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ja z kolei polecam Total Commander'a. Ja także polecam FileZillę. TC ma niestety kilka minusów. Najważniejszym jest brak wznawiania plików w razie zerwania połączenia. Ale inny, bodajże niezałatany jeszcze to pewien robal, który poprzez TC wbija na serwer i dopisuje się do wszystkich plików index, a jeśli takich nie ma to tworzy własny. Poza tym filezilla posiada wiele opcji ciekawychi przydatnych podczas pisania. Ja najczęściej korzystam z takiej, że otwarty z serwera plik po edycji i wciśnięciu zapisz FileZilla próbuje automatycznie zapisać na serwerze. Ty jedynie musisz zatwierdzić to lub odrzucić. Dzięki temu nie musisz kopiować plików z dysku zmienionych i orientować się w tym jak day plk się nazywał (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Po prostu wybierasz plikna serwerze, klikasz edytuj, plik się kopiuje do tempa i otwiera, Ty edytujesz, zapisujesz a po przejściu do okna filezilli dostajesz komunikat, że taki a taki plik się zmienił i czy chcesz te zmiany wprowadzić na serwerze także. Wygoda jak diabli (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Do minusów TC dodam co mnie najbardziej bolało:
- brak wielowątkowości |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 32 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do minusów TC dodam co mnie najbardziej bolało: - brak wielowątkowości To chyba dawno nie oglądałeś TC. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
A z kąt wziąć tego localhosta bo nie wiem czy dobrze robię i pytam tak dla pewności??
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 15 Dołączył: 22.03.2009 Skąd: Bytów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie z kąt tylko skąd, po prostu w nazwie hosta wpisz localhost, nigdzie go nie szukaj...
|
|
|
![]()
|
|
Jak wpisze local host i próbuje się połączyć to wywala "przekroczony czas połączenia!"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 15 Dołączył: 22.03.2009 Skąd: Bytów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie local host tylko razem: localhost
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 16 Dołączył: 16.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otóż nie, "przekroczony czas połączenia!" oznacza że serwer nie jest włączony.
|
|
|
![]()
|
|
A jak go mam włączyć?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dobra.niby już wszystko działa ,tylko jak chce się połączyć z serwerem to wywala taki błąd "530 Login incorret..." ,a hasło i login na 100% są dobre.
Ten post edytował dark0007 13.09.2009, 18:41:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wywala taki błąd "530 Login incorret..." ,a hasło i login na 100% są dobre. Nie mów na 100%, bo komunikat też twierdzi, że w 100% dane są niepoprawne. I kto ma rację? Może zdradzisz nam u jakiego usługodawcy masz serwer, bo pewnie znajdzie się ktoś, kto korzysta również z jego usług i będzie mógł coś podpowiedzieć. Radzę również przeczytać uważnie e-maila otrzymanego po rejestracji usługi jak również przejrzeć dział pomocy na ich stronie. Jeśli to nie firma "krzak", to w 99% znajdziesz tam odpowiedź. Poza tym nie widzę przeszkód, żeby do nich napisać/zadzwonić i zapytać ich bezpośrednio. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 15 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli chodzi o Total commander to dawno juz tych
bledow o ktorych piszecie nie ma. Poza tym aby odnowic liste plikow wystarczy nacisnac ctrl + R i po problemie. To sa podstawy. Dodatkowy atut na korzysc TC to to ze ten program sluzy nie tylo do przesylania plikow na ftp. No ale jak kto tam woli. Ja osobiscie uzywam TC od dlugiego czasu. Mam tez fileZille i uzywam jej jedynie z koniecznosci. Co do polaczen ftp w hosta podajesz adres w podany sposob przez uslugodawce czyli 'hosta.pl' bez nazwy uzytkownika na poczatku. Podanie hasla i loginu odpowiednio przeniesie Cie do Twojego foldera na serwerze. Pliki, ktore tam umieszczasz ladujesz zwykle do foldera public_html tak aby byly widoczne na swiat. Znaczy dopiero umieszczone w tym folderze moga byc widoczne jako adres_twojej_strony/plik . |
|
|
![]()
|
|
Mam serwer na http://www.osemka.pl/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 15 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Probowalem tam zalozyc konto i o ile udalo mi sie
zalozyc nowe konto na moj nick to szlak mnie trafil przy zakladaniu konta www (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Nigdzie nie moglem znalezc linka do zakladania hosta, ale jest tam przycisk informujacy dokladnie co nalezy wpisac do danych polaczeniowych na ftp, itd ... Przeczytaj dokladnie te informacje i sie do nich zastosuj. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:42 |