Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Dostosowywanie witryn pod IE6, Czy warto?
adrian.p

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć,

Chciałbym się dowiedzieć czy w swoich projektach zwracacie uwagę na dostosowywanie wyglądu pod przeglądarkę IE 6 ?
Co uważacie na temat wyświetlania komunikatu (w stylu "Twoja przeglądarka możne nieprawidłowo wyświetlać zawartość strony itd itp") użytkownikowi który korzysta z ów przeglądarki?

Warto się nagimnastykować aby witryna byla poprawnie wyświetlana na IE 6 czy może to olać?
Go to the top of the page
+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
nexis

-----

Według Gemius IE 6 ma wciąż ponad 11% rynku, więc chyba trzeba ją brać pod uwagę. W niektórych projektach, które realizowałem, statystyki pokazują, że nawet co czwarty użytkownik (ponad 25%) wchodzi właśnie z tej przeglądarki. Właśnie dlatego wciąż jest tworzony specjalny styl CSS właśnie dla IE6. Jeśli chodzi o komunikat informujący, że przeglądarka jest stara, to jestem jak najbardziej za. Warto poczytać o projekcie IE6.pl.
+Quote Post
nitek

-----

zależy bardzo mocno od charakteru strony jaką tworzysz.. Ale faktycznie ie6 ma jeszcze dość spory udział w rynku i ja zwracam na niego uwagę.
Jeśli będziesz pisał strony, które pod ie<6 wyglądają tak samo jak w mozilli, czy innych 'normalnych' (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) przeglądarkach, to z czasem wejdzie ci to w nawyk.. ja na dzień dzisiejszy, układając layouty stosuję dla ie6 jedną, czasem kilka linijek dodatkowego css...
+Quote Post
varez

-----

Cytat
Jeśli będziesz pisał strony, które pod ie<6 wyglądają tak samo jak w mozilli, czy innych 'normalnych' przeglądarkach, to z czasem wejdzie ci to w nawyk..

Dziwne zaleznosci IE6 "z nikad" nigdy nie wchodza w nawyk.. a to dobrze, jezeli kiedys (jak ie6 zginie) chcesz pisac strony zgodnie ze standardami i z logika przede wszystkim..

Nie dawno w firmie mielismy projekt jakiejs tam akcji bezpiecznego internetu blabla, i ja trzeba bylo pod IE 5.5 zrobic nawet (poniewaz tych cudow jeszcze w szkolach niektorych uzywaja.. nie wiem jak, ale..)
+Quote Post
nitek

-----

Cytat(varez @ 1.09.2009, 21:24:11 ) *
Dziwne zaleznosci IE6 "z nikad" nigdy nie wchodza w nawyk.. a to dobrze, jezeli kiedys (jak ie6 zginie) chcesz pisac strony zgodnie ze standardami i z logika przede wszystkim..

nikt nie mówi, że teraz nie piszę stron zgodnych ze standardami i poprawnych pod kątem semantyki - wręcz przeciwnie.
znając listę iebugów wiesz, jak je omijać.. a "dziwne zależności ie6" wcale nie biorą się znikąd...

Ten post edytował nitek 2.09.2009, 07:18:43
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
i ja trzeba bylo pod IE 5.5 zrobic nawet (poniewaz tych cudow jeszcze w szkolach niektorych uzywaja.. nie wiem jak, ale..)

Pomiędzy 5.5 a szóstką aż takich różnic nie było, to wiesz. ;]

A IE6 trzeba nadal uwzględniać, bo praktycznie każdy layout do pocięcia jest z klauzulą ma działać pod IE6,7,8 i tyle.

Jak to zrobisz, to już jednak pozostaje wolna ręka - ostatnio przestałem się przejmować dodawaniem nadmiarowych divów/etc - expression i HTML jest chudszy, a ci, co powinni - odczuwają to na łączach. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
rzymek01

-----

jeśli już coś tnę to robię jak erix (zamiast expression to styl w komentarzu warunkowym),
w IE6 ma się po prostu nie rozsypać, musi widnieć komunikat o prośbie aktualizacji przeglądarki i działać podstawowa funkcjonalność serwisu, bez żadnych bajerów, efektów, ajax

nie toleruję tego, że mam marnować (tak, dobre określenie) swój czas na prehistoryczne przeglądarki,
w dodatku (może się mylę, bo już nie pamiętam dobrze) jak ktoś ma orginalnego widnowsa z ie6 to chyba jakieś info wyskakuje, czy tam windows sam próbuje zainstalowac update przeglądarki, ale może się mylę

PS. apropos IE8 już całkiem całkiem interpretuje standardy, w ostatniej stronie co robiłem nie musiałem dodawać żadnych dodatkowych css dla IE8, tylko dla IE7 (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Ten post edytował rzymek01 1.09.2009, 21:38:30
+Quote Post
erix

Cytat
jeśli już coś tnę to robię jak erix (zamiast expression to styl w komentarzu warunkowym),

Ale np. hover do każdego elementu już nie osiągnę korzystając tylko z KW. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

Poza tym, po co katować przez expression użytkowników innych przeglądarek?

Cytat
jak ktoś ma orginalnego widnowsa z ie6

Orgie? (IMG:style_emoticons/default/ohmy.gif)
+Quote Post
adrian.p

-----

Ok, dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

W pracy jestem niestety zmuszony dostosowywać witryny pod ie6 tak by działały/wyglądały w identyczny sposób co pod reszta przeglądarek. Jednak w swoim prywatnym projekcie ograniczę się chyba jedynie do dodatkowego stylu ktory mi w miarę możliwości wyświetli poprawnie stronę. Na pewno umieszczę jeszcze jakiś komunikat na temat zmiany przeglądarki.

Pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
Actus

-----

Także uważam, że optymalizowanie kodu pod IE6 to strata czasu. Trzeba internautów zachęcać do aktualizacji przeglądarki, a nie do korzystania z prehistorycznych rozwiązań.
+Quote Post
korro

-----

Dokładnie.
Jak kod się waliduje, to IE6 można odpuścić.
To moje zdanie.
+Quote Post
dantes

-----

Cytat(korro @ 18.09.2009, 14:46:59 ) *
Dokładnie.
Jak kod się waliduje, to IE6 można odpuścić.
To moje zdanie.

Zgadzam się jak wyżej, niestety czasem zleceniodawca jest innego zdania (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) .

Ten post edytował dantes 22.09.2009, 20:41:58
+Quote Post
wry

-----

pytanie "czy warto?" odpowiedz nie warto (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) skoro youtube i pare innych serwisow odchodzi od wspierania tej przegladarki to wszystko idzie ku temu zeby ja porzucic, nie ma sensu wspierac ulomnych technologii (chociaz z dwojga zlego wolalem ie6 niz ie8)
+Quote Post
Berg

-----

Tak ale to była decyzja Google o nie wspieraniu IE6. Dla normalnego klienta ma zazwyczaj działać na wszystkich popularnych przeglądarkach - w tym IE6. Oczywiście, jeśli robisz stronę dla siebie to wtedy możesz nie spierać IE6, pytanie tylko czy jest sens dla kilku(nastu) dodatkowych linii kodu tracić te 11% użytkowników (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
erix

Cytat
Oczywiście, jeśli robisz stronę dla siebie to wtedy możesz nie spierać IE6, pytanie tylko czy jest sens dla kilku(nastu) dodatkowych linii kodu tracić te 11% użytkowników

Nie wiem, skąd te kilkanaście linii wytrzasnąłeś. Nieraz jest to różnica budowy i całej aplikacji (bez frameworka, w czystym JS się zajeździsz, choćby ze względu na brak niektórych rozszerzeń DOM), o innych selektorach CSS nie wspomnę, bugi typu marginesy i hasLayout, to nie jest tylko kilka linijek. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

O tym, że wiele nadmiarowych warstw - nie wspomnę.

Cytat
pytanie "czy warto?" odpowiedz nie warto

Przeczytaj cały wątek. Zależy, dla kogo robisz (zleceniodawca - czy wymaga kompatybilności z IE6) oraz grupy docelowej (wiadomo, że prawdopodobieństwo odwiedzin z Trident jest mniejsze na stronie dla geeków niż w przypadku portalu ogólnotematycznego).
+Quote Post
Berg

-----

Może nie pociąłem jeszcze wystarczająco dużo stron ale nie zdarzyło mi się żeby dla IE trzeba było stosować kompletnie inny układ strony niż dla reszty przeglądarek (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ogólnie podczas pisania prostych stron tego się po prostu nie zauważa, wie się gdzie trzeba w CSS dodać dodatkową linijkę żeby IE poprawnie to wyświetliło. Fakt, pewnie trochę przesadziłem z tymi kilkunastoma linijkami, chodziło mi raczej o to że po pewnym czasie pisanie pod IE nie wkurza już tak jak na początku i wtedy jest już praktycznie bez znaczenia czy się pisze dla IE czy dla FF (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
erix

Tak, zwłaszcza jeśli używasz półprzezroczystych PNG i nagle linki przestają być klikalne. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
Berg

-----

No to wtedy zarzucasz js i pozycjonujesz to absolutnie (przynajmniej u mnie to zdało egzamin). Większość stron jest prosta w cięciu, nie mówię ze wszystkie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Zazwyczaj te trudniejsze i tak wychodzą od klienta który mówi "Ma działać pod IE" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
erix

A dlaczego masz wygląd uzależniać od JS? Gdzie progressive-enhancement i semantyka? Jedynym wyjściem, które w tej sytuacji rozumiem, to expression (gdyż jest wyzwalany przez IE w odpowiednich momentach i kontekście obiektu), ale jeśli chodzi akurat o klikalne elementy, to obejście jest w postaci position: relative, a nie absolutnego i ustawiania przez JS. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
!*!

-----

Wspierając IE6 przyczyniasz się to tego że ta przeglądarka ginie wolniej. Tłumaczenie się "bo klient wymaga" powoduje uśmiech na twarzy. Mamy rok 2009, produkty z 2001 są przeżytkiem. Jeśli nie potrafisz tego konkretnie wytłumaczyć klientowi to chyba coś tu jest nie tak. A wzmianka "musi działać w IE6/7" jest tylko jakimś przyzwyczajeniem dla polskiego zleceniodawcy.
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:53