![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 3 Dołączył: 29.12.2008 Skąd: osada koczownika :P Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pewien problem ze złączeniem typu CROSS JOIN w mysqli, a do tego wynik jest przesyłany do Smarty. Oto moje zapytanie (oczywiście działa i dobrze się ma) Kod SELECT * FROM news CROSS JOIN admin CROSS JOIN kat_news WHERE news.id_login = admin.id ORDER BY news.data AND news.id_kat = kat_news.id AND slider = '0' DESC LIMIT 4 Następnie dane trafiają do SMARTY poprzez: $smarty->assign("news", $news); W pliku .tpl mam Kod {foreach item=news from=$news} <div class="news"> <a class="news" href="nowosc,{$news.id},{$news.tytul|lower|nl2br|strip_tags|replace:' ':'_'}"> <span class="ngnews"> {$news.tytul|nl2br|strip_tags} </span> </a> </div> {/foreach} To także działa - wyniki wyświetlają się poprawnie oprócz małego niuansu. W linku nowosc,IDNEWSA,TYTUL_NEWSA -> zamiast IDNEWSa wyświetla się ID kategorii newsa ze złączenia. Próbowałem modyfikować zapytanie lecz nieskutcznie. Może ktoś ma jakiś lepszy sposób? Proszę o konsultację. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Życzę miłego wieczoru. Pozdrawiam, Robert. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Cross join ma to do siebie, że łączy wszystko ze wszystkim, co w przypadku większych tabel jest niestety zajeżdżaniem bazy. Radziłbym Ci je przerobić, bo i tak zauważ, że limitujesz te dane a na dodatek wyświetlasz tylko kilka rzeczy, więc przerzucanie wszystkich używając gwiazdki w select to dodatkowe obciążanie łącza nadmiarem przesyłanej informacji. Zresztą patrząc na kod jakiekolwiek złączanie z kategorią jest bezsensowne, gdyż nie używasz danych z tej tabeli. Smarty uzywa tylko id i tytuł, a to sugeruje skrócenie zapytania do:
gdzie admin_id to numer id admina gdy masz tylko jednego w bazie. Jeśli jednak masz kilku adminów w serwisie to modyfikujesz nieznacznie całość do:
Nie potrzeba nawet sortowania po dacie newsa, bo automatycznie newsy z najwyższymi id są jednocześnie najświeższymi. A id jest zazwyczaj indeksem w przeciwieństwie do daty, co sprawi, ze zapytanie jest jeszcze szybciej wykonywane. Tak przynajmniej można Twój kod poprawić (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Bo na co robić tyle niepotrzebnych joinów generujących bezsensownie tyle wierszy, skoro nie musi być żadnego? No chyba, że dołączasz kategorię jeszcze z innych powodów, ale przeanalizuj swój kod, niezbędne zmienne i sam zobaczysz jak wiele nadmiarowych rzeczy robisz niepotrzebnie. Bo przecież choćby w Twoim wypadku przesyłasz teżtreść wszystkich rekordów włącznie z treścią newsa, którego nie wyświetlasz nigdzie. A przesłanie tego między Apachem i MySQL też swój czas zajmie. Nie przesyłaj więc niepotrzebnie danych, których nie używasz. Ale jeśli już jakoś musisz użyć całości jak jest to poczytaj o czymś takim jak ALIAS (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 3 Dołączył: 29.12.2008 Skąd: osada koczownika :P Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To było uproszczone... Przedstawiłem tylko to co nie działa tak jak powinno + kilka linijek więcej, aby było wiadomo o co chodzi. Wyświetlam wszystko co jest w bazie danych, a nie chciało mi się po prostu tego wypisywać dlatego użyłem gwiazdkę. Wypisuję np. link obrazka, zajawkę, treść, autora, datę itd.
moja baza wygląda tak: news id -> klucz podstawowy + auto inctrement id_kat id_login .... kat_news id -> klucz podstawowy + auto inctrement nazwa admin id -> klucz podstawowy + auto inctrement login ... Dlaczego złączenia są bez sensu? Nie przepisuje danych do tabeli "news" tylko działa to na zasadzie relacji id_kat łączy się z id od kat_news dzięki, któremu wyświetlam nazwa. Tak samo z adminem tylko, że wyświetlam login osoby, która dodała nowość. Niestety jak na razie czekam na dalsze wskazówki. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował rodipl 23.08.2009, 00:25:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Dla mnie za dużo kombinowania z łączeniami typu CROSS JOIN robisz, gdzie są one tylko spowalniaczem całości skryptu i w takiej sytuacji nie stosuje się ich. Przy takiej strukturze tabel robisz LEFT JOIN po kolumnach łączących i wyciągasz odpowiednie dane. Nazwa tabeli admin była dla mnie myląca i sugerowała, że tylko admin może pisać i dlatego ująłem id_admina jako warunek ograniczający. W takim wypadku zapytanie powinno być:
Takie zapytanie ograniczy już "na dzień dobry" liczbę tworzonych rekordów do liczby newsów, bo cross join tworzy w bazie tymczasowo (newsy * userzy * kategorie) rekordów, czyli, przykładowo 50 newsów * 40 userów * 5 kategorii, to 10000 rekordów tymczasowych(!) i jedzie po bazie przez to równo. LEFT JOINy zaś do newsów wyszukają z bazy konkretną kategorię i usera przypisanego. Problemem może być przypisanie newsa do kilku kategorii, ale w takim wypadku baza (i zapytanie) nieco inaczej wygląda, ponieważ usuwa się z tabeli news id_kategorii i tworzy tabelę złączeniową, w której jako kolumny są id_newsa i id_kategorii. Błąd wyskakiwał ci ponieważ przy jakimkolwiek joinie kilka kolumn o tej samej nazwie zawsze robi bajzel przy próbie wyciągania danych z rekordu. Stąd najlepiej wybrać tylko niezbędne Ci dane, a dla dubli na wszelki wypadek ustawić aliasy. To fragment: k.nazwa AS kategoria co sprawi, że nazwa kategorii będzie widoczna jako kategoria. W Twoim wypadku problem był z kolumnami id, które były w każdej z tabel i jeśli byś chciał się do nich odnieść to musiałbyś po prostu znać ich dokładne nazwy po zastosowaniu join, ale lepiej w takich wypadkach właśnie na te duble zastosować aliasy. Ja użyłem wszystkich danych z tabeli news, a z pozostałych wyciągnąłem tylko te niezbędne mi do działania skryptu, czyli login usera i nazwę kategorii. Ty akurat możesz chcieć coś więcej z tych dwóch ostatnich. Ten post edytował thek 23.08.2009, 11:24:57 |
|
|
![]()
|
|
Nie głupie. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Chociaż równie dobrze można by było zmienić w tabeli id na idcostam i byłby już spokój. ^^ Dzięki za pomoc. Można zamknąć. Edit: Mam jeszcze jedno pytanie (więc nie zamykać (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ) -> czy jeżeli zrobię w 1 zapytaniu np. 6 aliasów (dzięki, którym zmianie nazwy w locie) to czy to w jakiś sposób bardzo obciąży mi samo zapytanie? Ten post edytował rodipl 23.08.2009, 09:59:27 |
|
|
![]()
|
|
Można zmienić id w nazwie tabeli, ale później grzeb sobie po plikach gdzie już tej nazwy kolumny użyłeś i zmieniaj (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Sam alias to tylko zmiana nazwy kolumny, co nie jest obciążające dla bazy. W końcu nazywasz kolumnę tylko raz i potem zapominasz o tym. Ciekawostka dla Ciebie może być fakt, że aliasu możesz używać w dalszej części zapytania jakby był nazwą normalną, czyli równoznaczny z nazwa(alias)_tabeli.pole_tabeli .
Aha i zrobiłem mały błąd w ostatnim poście. Ma być ORDER BY n.id, a nie samo id, by uniknąć problemów. Zresztą zaraz post wyedytuję (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) EDIT: Jeszcze jedno... left join zawsze wyświetli wyniki, nawet jeśli w dołączanej tabeli nie znajdzie niczego po połączeniu. Na przykład news był napisany przez usera, którego usunąłeś z bazy lub z usuniętej kategorii i tym samym takie id w drugiej tabeli już nie istnieją. Wtedy pola w brakujących kolumnach uzupełni wartościami NULL. W takim przypadku po odebraniu danych sprawdź owe pola i jeśli napotkasz wartości puste przypisz podczas wyświetlania wyniku na stronie "Użytkownik usunięty" lub "Kategoria została usunięta". W przypadku Smarty możesz to zrobić albo poprzez sprawdzenie danych zaraz po odebraniu z bazy lub dopiero w template, piszac dodatkowy warunek IF (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował thek 23.08.2009, 11:32:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:15 |