![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
String:
.cos = cos innego; .cos2 = cos innego2; a tu coś dodatkowego .cos3 = cos innego3; i tu () /// o takie (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ! pierdoły itd.. Jak zbudować wzorzec, by usunąć wszystko po ";" (a przed '.') ? (Czyli "a tu coś dodatkowego", "i tu () ///..." etc.. Próbowałem np. $wzorzec = "(;[.]+\.)" i kilka innych kombinacji z wyszczególnieniem znaków (\d\s\n\ta-zA-Z0-9) itp. ale nie działa |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Przed kropką
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poszło, dzięki.
Jeśli możesz, wytłumacz tylko fragmenty: (.*?) - czyli dowolny znak 0 lub więcej razy, ale po co jeszcze "?" - czyli dowolny 0 lub więcej i ma wystąpić 0 lub jeden raz ? (\\n|$) - dlaczego znak nowej linii jest poprzedzony backslashem ? Skoro backslash zmienia to co za nim stoi w normalny znak, to nie powinien szukać w ten sposób backslasha i "n" ? Tzn. wiem, że nie powinien, bo działa, ale dlaczego ? no i to |$ ? Chodzi o to, że znak nowej linii albo koniec ciągu ? /s - wiem, że \s znaczy spacja, a /s po ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Cytat (.*?) - czyli dowolny znak 0 lub więcej razy, ale po co jeszcze \"?\" - czyli dowolny 0 lub więcej i ma wystąpić 0 lub jeden raz ? Poczytaj o zachłanności wyrażeń Cytat (\\\\n|$) - dlaczego znak nowej linii jest poprzedzony backslashem ? Skoro backslash zmienia to co za nim stoi w normalny znak, to nie powinien szukać w ten sposób backslasha i \"n\" ? Tzn. wiem, że nie powinien, bo działa, ale dlaczego ? no i to |$ ? Chodzi o to, że znak nowej linii albo koniec ciągu ? A tak jakoś poprzedziłem i działało. A \\n|$ oznacza ze ma szukac do najblizszego znaku nowej linii lub konca ciaguCytat /s - wiem, że \\s znaczy spacja, a /s po ? Manuala się nie czyta... http://pl.php.net/manual/pl/reference.pcre...n.modifiers.php Ten post edytował wookieb 20.08.2009, 07:03:35 |
|
|
![]()
|
|
thx (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Pomógł. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 10:17 |