![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stworzyłem tablicę:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O to chodzi?
$tablica[1]['nazwa'] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 14 Dołączył: 12.01.2006 Skąd: Gotham City Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O to chodzi? $tablica[1]['nazwa'] Tyle to ja wiem, chodzi mi o to, żeby to się robiło automatycznie bez wpisywania w tym przypadku jedynki. Mianowicie w GET mam id = 5 i chce przekazac to parametru $tablica[$_GET['id']]['nazwa'] abym mogl automatycznie stworzyc przycisk "nastepna tablica" Tak jak jest cos na zasadzie next($tablica); z tym, że tutaj nie moge ustalic od ktorego momentu ma byc id poniewaz zawsze zaczyna od poczatku. Czy ktos moze mi pomoc ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Hehe nie napisałeś, że chodzi ci o iterację po tablicy. ~emp dał ci sposób. Możesz się również zainteresować strukturą foreach lub for. np.
Chodzi o to, że ja nie chcę wyświetlić tego w pętli tylko następny "rekord" z tej tablicy. Cos takiego, żebym mógł ustawić od jakiej tablicy ma się zaczynać i w tym samym pliku będzie "nastepna", "poprzednia". Dla przykładu jestem w get[id] = 21 to chcialbym zaczac od tego miejsca czyli $tablica[1][id] zamiast id wpisuje sobie GET i wtedy tworze sobie a href "nastepna" tak aby poszedl po tablicy id cos w style next($tablica[id]) jak rowniez prev ale te funkcje nie chca dzialac, a petle mi tu nic niepomoga. Bardzo prosze o pomoc! Nakierowanie ? |
|
|
![]()
|
|
1. Lecisz przez wszystkie elementy tablicy i sprawdzasz czy id > id_z_get.
LUB 2. Jeśli możesz podczas tworzenia tablicy ($tablica) - np. pobierając z bazy - jako klucze dać "id":
a później już prosto:
Ten post edytował ziqzaq 19.08.2009, 07:49:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napisz sobie własną funkcję, która doda ci to 1, będzie prościej (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
napisz sobie własną funkcję, która doda ci to 1, będzie prościej (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Do czego chcesz dodawać to 1? Zakładając, że nie wiadomo czy elementy tablicy będą miały id posortowane. Ten post edytował ziqzaq 19.08.2009, 07:55:05 |
|
|
![]()
|
|
Do czego chcesz dodawać to 1? Zakładając, że nie wiadomo czy elementy tablicy będą miały id posortowane. Id nie będą posortowane ponieważ sortowane są wg nazwy i chodzi aby uzyskać dostęp do nazwy jak i id nastepnego i poprzedniego, hmm w sumie mozna by tu zrobic tak jak mam podstac $tablica[0][id] to dodajac do 0 1 bym mial nastepny element i -1 to poprzedni, ale nie wiem jak zrobic aby rozpoznac ktore aktualne jest ID ktore wczytuje z GET Nie wiedzialem ze z tym tyle problemow - ktos sprobuje pomoc jeszcze, nakierowac ? Po prostu majac podane ID 21 jak napisac aby zamienic to na taka postac $tablica[1]['id'], majac podane ID 60 zamienic na $tablica[1]['id'] bez tego nie rusze Ten post edytował piotr485 19.08.2009, 09:03:10 |
|
|
![]()
|
|
A to co napisałem wcześniej?
Nie możesz stworzyć sobie tej tablicy "przyjaźniej", czyli klucze to będą id, a wartości to tablice (z 'nazwa' i 'id')? Może pokaż jak tworzysz tą tablicę bo nie wiadomo czy pobierasz ją skądś czy piszesz z palca (ja zakładałem, że pobierasz z bazy). Ten post edytował ziqzaq 19.08.2009, 09:09:29 |
|
|
![]()
|
|
A to co napisałem wcześniej? Nie możesz stworzyć sobie tej tablicy "przyjaźniej", czyli klucze to będą id, a wartości to tablice (z 'nazwa' i 'id')? Może pokaż jak tworzysz tą tablicę bo nie wiadomo czy pobierasz ją skądś czy piszesz z palca (ja zakładałem, że pobierasz z bazy). Tablicę póki co tworzę z palca - dopiero później jak już będę potrafił ją obsłużyć to będzie tworzona z bazy w taki sposób jaki jest teraz zaprezentowany. Tak więc nie ma chyba różnicy póki co skąd ją biorę ? Niezauwazylem twojej wszesniejszej wypowiedzi, zaraz to sprawdze! A więc tak zadaję zapytanie
tworzę tablicę:
następnie robie tak jak poradziles:
Pierwsze echo dobrze pokazuje ale jesli chodzi o drugie echo "nastepny" to pokazuje nastepny element z tablicy, ale niestety liczac od poczatku tablicy, a nie tak jak powinno od waznego GET[firma] dlaczego tak sie dzieje ? Prosze o pomoc lub nakierowanie! Ten post edytował piotr485 19.08.2009, 09:23:45 |
|
|
![]()
|
|
Aj, mea kulpa. Sorry.
Spróbuję jeszcze raz, może nie zamieszam. Olej to co napisałem wcześniej. Pobierasz elementy z bazy w określony porządku (czyli tak jak napisałeś np. po nazwie firmy).
//Edit: poprawka kodu Ten post edytował ziqzaq 19.08.2009, 10:57:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 06:46 |