![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 13 Dołączył: 13.08.2008 Skąd: Chełmno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam mały problem. Chciałbym pobrać dane z dwóch tabel i robię to zapytaniem:
Problem pojawia się w momencie, gdy chcę wyświetlić ID z tabeli zamowienia. Obie tabele zawierają pola "ID" zakładając, że robię jak wyświetlić pole ID z tabeli zamowienia?
Gdy robię
to pobiera mi ID z tabeli klienci Z góry dzięki za pomoc Ten post edytował WojtasSP320 18.08.2009, 16:26:34 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
ja znam sposób z tworzeniem aliasów. nie jest być może zbyt elegancki ale skuteczny.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Najprostszy i najskuteczniejszy jest alias o czym wspomniano. Jeśli wiesz, że obie tabele zawierają zdublowane pole to ja mu ustawiam alias. Osobiście nie używam niemal wcale * przy select, no chyba że to mała tabelka. To ogranicza ilość przesyłanych danych, a tym samym zwiększa szybkość działania skryptu. W Twoim wypadku mogło by to wyglądać tak:
Ale to tylko przykład, bo nie znam struktury Twojej tabeli ![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:12 |