![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2009 Skąd: root Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam! Jak zrobić dynamiczny tekst? Tzn. wpisuję tekst w formularzu i on pokazuje się na stronie. Potem wpisuję drugi tekst i pokazuje się on pod pierwszym tekstem. Screen tego o co mi chodzi:
![]() Nie chodzi mi o gotowy skrypt, ale naprowadzenie czego w skrypcie użyć. Tutaj próbowałem użyć pętli i tablic ale mi nie wyszło... -------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Zapisujesz sobie ten tekst gdzieś (do pliku lub bazy danych) i potem przy wyświetlaniu tekstów listujesz sobie zapisane dane.
Ten post edytował wookieb 17.08.2009, 17:50:09 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 18 Dołączył: 7.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcesz to robić na bazie czy plikach? Jak na bazie danych to tu jest o MySQL: http://www.egrafik.pl/porady/phpmysql-oper...iem-bazy-mysql/ , a tu są opisane operacje na plikach: http://programowanie.celary.net/operacje_n...kach_w_php.html .
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
kurcze nie wiem ale przytałem kilka razy i chyba chodzi Ci o JaveScript. ma to działać tak:
wpisuje text1 wpisuje text2 wpisuje text3 i potem: text1 text2 text3 coś takiego? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odczytujesz co jest w pliku: file_get_contents a potem dopisujesz to co było + nowe dane file_put_contents
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2009 Skąd: root Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
nie chcę tego zapisywać do bazy ani do pliku- za każdym razem gdy wywołam stronę ma być pusta bez tekstu. najbliżej chyba rozwiązania mojego problemu jest piotrooo89..
-------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To sobie w sesji zapisz. I po sprawie.
Nie każdy musi mieć włączony js. Ale powiedz co chcesz zrobić, do czego Ci to potrzebne? -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
spróbuj coś takiego:
choć dalej nie wiem czy Ci o to chodzi. //EDIT Cytat To sobie w sesji zapisz. I po sprawie. Nie każdy musi mieć włączony js. ale to ma być dynamiczne a w przypadku sesji musisz przeładować. btw. kto normalny wyłącza JS'a? Ten post edytował piotrooo89 17.08.2009, 18:05:55 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
spróbuj coś takiego: choć dalej nie wiem czy Ci o to chodzi. chodzi mi o to, że po naciśnięciu 'submit' pokazuje się tekst To sobie w sesji zapisz. I po sprawie. Nie każdy musi mieć włączony js. Ale powiedz co chcesz zrobić, do czego Ci to potrzebne? w sesji? tzn. jak? -------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]()
|
|
kurcze mylisz pojęcia. dynamicznie to znaczy bez przeładowywania strony i właśnie od tego mamy JS'a. jeśli chcesz to zrobić po wysłaniu submita to poczytaj o formularzach w php i nie truj takimi podstawami.
Ten post edytował piotrooo89 17.08.2009, 18:09:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
kurcze mylisz pojęcia. dynamicznie to znaczy bez przeładowywania strony i właśnie od tego mamy JS'a. jeśli chcesz to zrobić po wysłaniu submita to poczytaj o formularzach w php i nie truj takimi podstawami. ale jak robić, żeby wyświetlały się teksty jeden po drugim? jakiś link? -------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]()
|
|
Wrzucasz do sesji np.
Jako tablicę i dodajesz potem elementy $_SESSION['tekst'][] = 'tekst'; a potem pętlą
PODSTAWY PODSTAW. Ten post edytował fifi209 17.08.2009, 18:14:17 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 53 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie marudź
RTFM ![]() |
|
|
![]()
|
|
więcej odemnie nie dostaniesz. masz wszystko na tacy, a w necie pełno tutorialów. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 14 Dołączył: 12.01.2006 Skąd: Gotham City Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Plik html index.html
Plik js skrypt.js
Mój przykład wykorzystuje bibliotekę prototype.js Ten post edytował emp 17.08.2009, 18:21:18 -------------------- Temat zamykam i przenoszę do Bangladeszu.
To jest wiadomość śmierci jeśli ją czytasz to znaczy że pozostało ci 30 sekund życia, więc lepiej zacznij się modlić. |
|
|
![]()
|
|
nie marudź RTFM ![]() taaaaaaaaaaaaaaak!!! to jest to, dzięki, leci pomógł ![]() -------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 18 Dołączył: 7.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat btw. kto normalny wyłącza JS'a? Twierdzisz, że jestem nienormalny? Że jak mam włączonego noscripta i wyjątki na stronach, które odwiedzam regularnie, to jest coś źle ze mną? Nie, po prostu ja i wiele mi podobnych osób nie lubi jak coś gra i świeci na wejście. Nie wszystko jest dla adblacka np. fleshowe strony, filmiki na stronach etc.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 53 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co racja to racja. ja też nie lubię ciągnąć niewpotrzebnych libów, żeby zobaczyć jak mi ramka wokół pola tekstowego robi się czerowna albo zielona. Co innego dedykowane serwisy na Ajax'ie ale w tym temacie mamy przykład wykonania tego zadania w sposób banalny trzmea linijkami kodu i sposób z prototype.js. Tylko po co ten cały lib?
|
|
|
![]()
|
|
Ja jeszcze mam ostatnie pytanie: czy dałoby radę zrobić coś takiego w PHP?
|
|
|
![]()
|
|
Tak, sesjami/ciasteczkami. Ale sesje lepsze.
|
|
|
![]()
|
|
Tak, sesjami/ciasteczkami. Ale sesje lepsze. Znalazłem coś niecoś na temat sesji i mam pytanie: dałoby radę zrobić tak, żeby to co wpiszę wyświetliło się na tej samej stronie? Oczywiście w PHP. -------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
tak
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jak na tej samej stronie? Bez odświeżenia? Nie. Cały czas na np. index.php? Jak najbardziej.
|
|
|
![]()
|
|
Cały czas na np. index.php? Jak najbardziej. dokładnie- jak coś takiego zrobić? -------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Używając tego tekst nadpisuje się, a ja chciałem, żeby każdy tekst wpisany do formularza pokazywał się pod poprzednim. -------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]()
|
|
Jeżeli nic nie napisano wcześniej to zapisz to co napisano teraz, ale jeżeli jest już coś napisane to dopisz. Taki hint: lepiej używać tablicy (łatwiej jest później modyfikować wyświetlanie).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 29 Dołączył: 6.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Wyświetlanie formularza.
2. Sprawdzanie czy istnieje coś w zmiennej sesyjnej i czy nie jest pusta ( isSet(), empty() ) 3. Jak istnieje wyświetla to co jest zawarte w tej zmiennej. 4. Jak naciśniesz submit i istnieje zmienna POST to dodaje do zmiennej sesyjnej nowy wpis z formularza. Strona się przeładowuje więc wraca do punktu 1. Jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to tak to powinno wyglądać w php. A jeżeli chodzi o to wyświetlanie pod spodem to albo tablice, albo zwykłe <br> dopisywane do zmiennej sesyjnej Ten post edytował maniekl2 18.08.2009, 17:57:22 |
|
|
![]()
|
|
1. Wyświetlanie formularza. 2. Sprawdzanie czy istnieje coś w zmiennej sesyjnej i czy nie jest pusta ( isSet(), empty() ) 3. Jak istnieje wyświetla to co jest zawarte w tej zmiennej. 4. Jak naciśniesz submit i istnieje zmienna POST to dodaje do zmiennej sesyjnej nowy wpis z formularza. Strona się przeładowuje więc wraca do punktu 1. Jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to tak to powinno wyglądać w php. A jeżeli chodzi o to wyświetlanie pod spodem to albo tablice, albo zwykłe <br> dopisywane do zmiennej sesyjnej Takie coś napisałem:
I dalej mi podmienia tekst.. -------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 29 Dołączył: 6.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj nie ma szans się nic dodawać bo nie ma sesji. Pokaże ci przykład użycia sesji.
Tylko powiedz czy to ma być skrypt rozmowy dwóch osób ? Bo jak tak to sesje odpadają, zostanie baza danych i pliki. |
|
|
![]()
|
|
Takie coś napisałem: [PHP] pobierz, plaintext
I dalej mi podmienia tekst.. Na początku skryptu, że $likcznik jest IDNTYCZNY 0, a powinno być =. Dalej jak odnowa się wykonuje skrypt to licznik jest znowu zerowany. Licznik powinien być również w sesji zapisany. |
|
|
![]() ![]()
|
|
nie chodzi CI przypadkiem o coś takiego?
|
|
|
![]()
|
|
Pewnie mu o to chodziło, ale jak widzisz wszyscy starali się naprowadzić go na to, a ty niestety zrobiłeś to za niego.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
taaak. wczoraj założyłem temat żeby właśnie nie pomagać gotowym kodem to zostałem wyśmiany i sprowadzony na ziemię. to co mam się postrzymywać?
|
|
|
![]()
|
|
Nikt Cię nie wyśmiał, tylko dali ci do zrozumienia, że nie ma sensu zakładać takich tematów bo i tak znajdzie się łasy na punkty człowiek, który poda gotowca. A ty właśnie zaczynasz zachowywać się jak ten łasuch. Ale lepiej skończmy tą gadkę bo nie w tym temacie jest o tym rozmowa.
|
|
|
![]()
|
|
nie chodzi CI przypadkiem o coś takiego?
Kod Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at C:\Program Files\WebServ\httpd\index.php:9) in C:\Program Files\WebServ\httpd\index.php on line 22 Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at C:\Program Files\WebServ\httpd\index.php:9) in C:\Program Files\WebServ\httpd\index.php on line 22 -------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
O 'headers already sent by' było na forum milion razy, poszukaj.
|
|
|
![]()
|
|
już sobie poradziłem ale mam jeszcze jeden problem =) jak zrobić aby po wciśnięciu "submit" kursor 'powracał' do formularza? żeby nie trzeba było za każdym razem klikać w formularz żeby coś napisać.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
ustaw focus(); dla inputa.
|
|
|
![]()
|
|
ok dzięki. ale teraz zauważyłem jeszcze jeden błąd: mianowicie kiedy odświeżam stronę to tekst nie znika (a miał)- mało tego- kiedy zamykam przeglądarkę i otwieram to tekst cały czas jest! jak zrobić, żeby tekst kasował się po odświeżeniu strony?
|
|
|
![]()
|
|
Będzie on tam widoczny tyle ile trwa sesja. Myślę, że dało by coś radę wykombinować. Coś, że jeżeli wywoła się stronę bez wysyłania formularza, to ma się wyczyścić/zniszczyć sesja.
|
|
|
![]()
|
|
Będzie on tam widoczny tyle ile trwa sesja. Myślę, że dało by coś radę wykombinować. Coś, że jeżeli wywoła się stronę bez wysyłania formularza, to ma się wyczyścić/zniszczyć sesja. dokładnie =) jakieś pomysły jak to zrobić? -------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]()
|
|
Dodaj po prostu link "usuń tekst" i po wciśnięciu wyzeruj zmienna sesyjna tekst, albo zrób tak jak kolega wyżej podał, że jak nie ma zmiennej post to czyści zmienna sesyjna tekst
|
|
|
![]()
|
|
kiedy klikam 'usuń tekst' to tekst się usuwa. kiedy odświeżam stronę tekstu nie ma. ale kiedy wywołuję na nowo stronę to tekst się pojawia (ten który usunąłem..). sesję usuwam za pomocą: unset ( $_SESSION );
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
To zapisz do niej pusty ciąg. Ale lepiej zrobisz
IMHO przypisałem do nie pusty ciąg, bo tego nie zrozumiałem ![]() -------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]()
|
|
To pozwól, że wyjaśnię. Jeżeli istnieje zmienna post czyli został wysłany formularz to dopisujesz sobie to do tej istniejącej rozmowy, ale jeżeli nie ma wysłanego formularza czyli użytkownik wszedł po raz pierwszy lub po raz któryś tam to przypisujesz rozmowie pusty ciąg. Rozumiesz?
|
|
|
![]()
|
|
To pozwól, że wyjaśnię. Jeżeli istnieje zmienna post czyli został wysłany formularz to dopisujesz sobie to do tej istniejącej rozmowy, ale jeżeli nie ma wysłanego formularza czyli użytkownik wszedł po raz pierwszy lub po raz któryś tam to przypisujesz rozmowie pusty ciąg. Rozumiesz? jednak ten sposób mi się nie przyda ;] ale dzięki za pomoc =) kiedy próbuję użyć instrukcji switch, np:
to nie pokazuje mojego IP, ale jak użyję instrukcji if:
to wyświetla- w czym tkwi problem? -------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
a w jakimś kursie online znalazłem, że bez ' się pisze.. dzięki za pomoc -------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]()
|
|
Bez ' się piszę jak to jest stała albo liczba.
Poza tym temat jest ciągnięty tyle czasu, tyle stron i postów i teraz rozwiązanie znalazłeś. Mógłbyś się na drugi raz bardziej przyłożyć do nauki. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
oj, teraz zauważyłem, że z ' też nie działa (patrzyłem u siebie na przykład z if)
|
|
|
![]()
|
|
oj, teraz zauważyłem, że z ' też nie działa (patrzyłem u siebie na przykład z if) Widocznie to co przekazujesz do switcha nie zawiera 'ip' :* -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Widocznie to co przekazujesz do switcha nie zawiera 'ip' :* jak to nie zawiera? case 'ip': $_SESSION['tekst'] = $_SERVER['REMOTE_ADDR']; @EDIT: już sobie poradziłem: miałem kilka 'pustych' instrukcji case w środku czemu to co stworzyłem działa na localu (WebServ) a na serwerze mojego forum nie chodzi :/ Ten post edytował red9skull 19.08.2009, 12:36:30 -------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]()
|
|
Eh... Podaj kod, jaki serwer jest tego twojego kodu?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:43 |