![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 4 Dołączył: 6.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Chcialem zapytac, czy istnieje mozliwosc powiazania kolumny z jednej tabeli relacja z kolumna w innej tabeli i jednoczesnie relacja z kolumna z jeszcze innej tabeli. Cos na zasadzie: Jesli tak, to jak to zrobic? Pozdrawiam MD Ten post edytował MiChaSSs 17.08.2009, 00:16:48 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://blog.mwojcik.pl/2009/07/06/mysql-in...-i-klucze-obce/
moze pomoze... wg mnie po prostu musisz zrobic tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
b.dobrze że jest taki temat bo potrzebuje pomocy a mianowicie. przy tworzeniu konta chciałbym aby user miał dane w paru tabelach (czemu nie w jednej ? ponieważ to około 50 pół) i tutaj pojawia się moje pytanie jak to zrobić
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 4 Dołączył: 6.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://blog.mwojcik.pl/2009/07/06/mysql-in...-i-klucze-obce/ moze pomoze... wg mnie po prostu musisz zrobic tak: [SQL] pobierz, plaintext
andycole -> Gdyby podany przeze mnie kod SQL dzialal to przeciez nie zadawalbym pytania na forum ![]() ![]() Ulysess -> tworzysz tabele i wpisujesz dane. Wszystko znajdziesz w podstawowym kursie do MySQL-a ================================================================================ Hej, Chcialem zapytac, czy istnieje mozliwosc powiazania kolumny z jednej tabeli relacja z kolumna w innej tabeli i jednoczesnie relacja z kolumna z jeszcze innej tabeli. Cos na zasadzie: [SQL] pobierz, plaintext
z tego co znalazlem, to nie ma takiej mozliwosci Ten post edytował MiChaSSs 23.08.2009, 22:01:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Wydaje mi się, że rozwiązaniem Twego problemu będzie zmiana toku rozumowania. Skoro nie można jednej kolumny powiązać z dwoma innymi w różnych tabelach to przecież można powiązać tamte z tą jedną (co mnie osobiście wydaje się bardziej naturalne i chyba zgodne ze standardami projektowania baz danych) Przykład:
Mam nadzieję, że to Ci pomoże ![]() Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dziekuje za odpowiedz, ale niestety nie o to mi chodzi. Tabela, w ktorej potrzebowalem zrobic dwa klucze obce bedzie wypelniana z formularza WWW - checkbox-a wygenerowanego wiec nie powinno byc problemu z relacja, ale wolalem, zeby MySQL jeszcze to sprawdzal. Poniewaz nie ma mozliwosci przypisania dwoch kluczy obcych do kolumny zostalo mi tylko rozdzielenie danych na dwie tabele, pozdrawiam MD
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tabela, w ktorej potrzebowalem zrobic dwa klucze obce bedzie wypelniana z formularza WWW - checkbox-a wygenerowanego wiec nie powinno byc problemu z relacja, ale wolalem, zeby MySQL jeszcze to sprawdzal. Hmm, ciekawe ale nie potrafię sobie tego wyobrazić ![]() ![]() Pozdro -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Hmm, ciekawe ale nie potrafię sobie tego wyobrazić ![]() ![]() Pozdro Przyklad, masz trzy tabele (kazda ma tylko jedna kolumne wspolna - w sensie o tej samej nazwie) gdzie w jednej masz zeszyty a w drugiej tabeli masz ksiazki, w trzeciej zapisujesz co uzytkownik poprzez www wybral. Uzytkownik moze wybrac tylko jeden zeszyt lub jedna ksiazke. Czyli w trzeciej tabeli potrzebujesz relacje ze moze wybrac albo cos z tabeli z zeszytami albo cos z tabeli z ksiazkami. Do podobnej sytuacji potrzebowalem "podwojny klucz obcy na jednej kolumnie" w swoim systemie (ksiazki i zeszyty to tylko przyklad). Formularz narazie jest tylko w mojej glowie ![]() ![]() Ten post edytował MiChaSSs 24.08.2009, 15:58:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 16:14 |