![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Serdecznie, mam takie pytania dwa:
1. Jak radzicie sobie z dopisywaniem do adresu zmiennej get ? Ja to robiłem za pomocą index.php?id=$zmienna_z_bazy&innawartosc=$inna_zmienna_z_bazy itd., ale za każdym razem jak dopisuje jakaś zmienna GET to muszę ponownie dawać zapytanie do bazy i znów tworzyć tak jak by poprzedni adres. Jak wy sobie radzicie z dodawaniem nowych zmiennych do adresu (GET ?) 2. I drugie pytanie jak to wyświetlanie bo ja robię jeśli istnieje get taki i taki a nie istnieje taki to wyświetl i przy coraz większej ilości zmiennych w GET coraz to bardziej złożone kombinację muszę tworzyć do wyświetlania, a jak wy to rozwiazujecie ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Serdecznie, mam takie pytania dwa: 1. Jak radzicie sobie z dopisywaniem do adresu zmiennej get ? Ja to robiłem za pomocą index.php?id=$zmienna_z_bazy&innawartosc=$inna_zmienna_z_bazy itd., ale za każdym razem jak dopisuje jakaś zmienna GET to muszę ponownie dawać zapytanie do bazy i znów tworzyć tak jak by poprzedni adres. Jak wy sobie radzicie z dodawaniem nowych zmiennych do adresu (GET ?) Stary + nowy ? Nie wiem gdzie problem. 2. I drugie pytanie jak to wyświetlanie bo ja robię jeśli istnieje get taki i taki a nie istnieje taki to wyświetl i przy coraz większej ilości zmiennych w GET coraz to bardziej złożone kombinację muszę tworzyć do wyświetlania, a jak wy to rozwiazujecie ? Masło maślane, nie zrozumiałem chyba. Ale to kontroler dba o to jaki widok trzeba stworzyć w danej chwili... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Stary + nowy ? Nie wiem gdzie problem. 2. Masło maślane, nie zrozumiałem chyba. Ale to kontroler dba o to jaki widok trzeba stworzyć w danej chwili... 1. Problem taki, że jak dodaję nowy GET to muszę od nowa dodawać do zapytania wartosci ktore znajdują się w poprzednich GETach tak aby zgadzały się z tym gdzie w danej chwili jesteśmy. Myslalem ze jest jakis sposob zeby sie tak z tym nie meczyc bo jak przyjdzie pozniej dopisac zmienna get ktora bedzie odpowiadala za jezyk strony to wszedzie bede musial modyfikowac gety. 2. Chodzi mi o wyswietlanie na jednej stronie wszystkiego i nie wiem jak sobie z tym poradzic. Przykladowo mam pierwsza zmienna id i pisze kod
Czym wiecej getow tym wieksza kaszana wychodzi bo zapytania sie powiekszaja bo musze wyciagac poprzednie id dla getow. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 192 Pomógł: 13 Dołączył: 16.11.2007 Skąd: Żory Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
2. Poczytaj o funkcji while i count w manualu. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dałbym Ci przykład, ale jestem zmęczony.
Ten post edytował Fishu 15.08.2009, 21:28:06 |
|
|
![]()
|
|
2. Poczytaj o funkcji while i count w manualu. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dałbym Ci przykład, ale jestem zmęczony. Yy, możesz powiedzieć do czego mu while i count? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Może na początku pliku skonstruuj sobie link aktualnej strony a potem jak będziesz dawał odnośnik gdzieś dalej to wykorzystuj tą zmienną czy też stałą która zawiera aktualny adres i na końcu dopisuj swoją zmienną. Przejrzyj sobie tablicę $_SERVER tam będą rzeczy które mogą Ci się przydać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
2. Piotrze, może po prostu rozbij to co tam masz na kilka mniejszych plików, trochę kaszanki powinno wyparować moim zdaniem (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) @up: Pewnie chce przelecieć przez całą tablicę get ale to można zrobić przez implode('&', $_GET); (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) //EDIT @up a nie jednak to nie odnosi się do drugiego pytania (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował bmL 15.08.2009, 23:14:40 |
|
|
![]()
|
|
Chce przelecieć przez całą tablicę get ale to można zrobić przez implode('&', $_GET); (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ale po co przelecieć przez całą tablicę get... ? Dalej nie kumam... Nie można przez implode z racji tego, że w get masz tak: zmienna=wartosc&zmienna2=wartosc2 Ten post edytował fifi209 15.08.2009, 23:07:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 08:21 |