![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam mam dość prosty problem lecz nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi.. a mianowicie potrzebuje zrobić walidacje formularz który przepuści zmienną jeżeli posiada tylko i wyłącznie a-z A-z 0-9 _ oraz spacje ale tylko w środku zmiennej czyli nie może spacją być 1 oraz ost znak . 1
nie wiem jak zrobić aby też spacje akceptował bo na tą chwile tego nie robi.. z góry dziękuje ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależ co masz na myśli "w środku", po jednym znaku? Po dwóch? Po dziesięciu...?
Poza tym nie używaj eregi tylko preg_match -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co to za różnica po ilu.. w nicku może być w dowolnym miejscu
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To sobie obetnij na początku i na końcu spacje funckją trim a potem przepuść przez wyrażenie:
Kod /^([a-z0-9_ ]+)$/i
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
A tak właściwie trudno sprawdzić i samemu pokombinować? Ten post edytował fifi209 15.08.2009, 13:02:53 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
wiem że tak...
jaka jest różnica pomiędzy a skoro nawet jeśli w zmiennej mam spacje to i tak przepsuzcza ![]() w sumie jednak zmieniłem zdanie i wole żeby user miał w nazwie tylko a-z , 0-9 A-Z oraz _
czy coś takiego wystarczy ? |
|
|
![]()
|
|
wiem że tak... jaka jest różnica pomiędzy a Taka, że to drugie przepuści też duże litery a to pierwsze nie. skoro nawet jeśli w zmiennej mam spacje to i tak przepsuzcza ![]() Bo chciałeś mieć możliwość wpisania spacji, a te z przodu i tyłu ucinasz najpierw trim w sumie jednak zmieniłem zdanie i wole żeby user miał w nazwie tylko a-z , 0-9 A-Z oraz _ To zdecyduj się co chcesz.
czy coś takiego wystarczy ? A nie prościej: W ogóle zamiast głupio pytać to poczytaj np. : http://uk3.php.net/manual/pl/reference.pcr...n.modifiers.php Ten post edytował fifi209 15.08.2009, 13:55:07 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 16:02 |