![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 1 Dołączył: 1.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Zanim opiszę mój problem prosiłbym o wyrozumiałość ze względu na to, iż dopiero uczę się php, a znajomość mysql jest dosłownie minimalna, znam najprostsze podstawy. Miałem na stronie możliwość dodawania artykułów, były one zapisywane do pliku *.txt. Chcę udoskonalić to, ażeby artykuły były zapisywane do (i oczywiście odczytywane z) bazy mysql. tabelę w bazie zrobiłem, skrypt do zapisywania również - i tu postęp, nie miałem żadnych problemów, wszystko zadziałało za 1 razem (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) . Napisałem skrypt odczytujący informacje z bazy ale pokazuje tylko najnowszy wpis. To jest skrypt odczytujący info z bazy:
Wydaje mi się, że tu trzeba coś zrobić z funkcjami for lub foreach, ale nigdy tych 2 nie potrafiłem się nauczyć i się nimi posługiwać, nie wchodzi mi to po prostu ;p Nakierujecie mie na dobrą drogę (rozwiązanie)? Bardzo proszę. Z góry dziękuę. Pozdrawiam Ten post edytował Rookie 13.08.2009, 11:34:04 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
To nie jest "skrypt" tylko przykład błędnego "kodu" napisanego przez osobę, która nie przeczytałą podstawowego kursu obsługi baz danych.
NAWET W MANUALU TO JEST http://php.net/mysql_fetch_assoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niepotrzebnie wywołujesz tyle zapytań do jednej tabeli, z powodzeniem wystarczy jedno.
Robisz coś takiego:
@down Dzięki, literówka faktycznie. Ten post edytował fifi209 13.08.2009, 11:52:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 1 Dołączył: 1.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie chcę bez limitu, jeśli pominę "LIMIT", to będzie wszystko? ;p Będzie wszystko Zaraz sprawdzę to co mi podałeś (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Nie musi działać w 100% to jest przykład. Datę mam w takim formacie: Polecam zapisać czas utworzenia news'a po prostu time() łatwiej potem porównywać. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Dzięki to działa, ale gdy wpisze linijka w linijke tak jak ty mi napisałeś ;p.
Nie mogę znaleźć błędu, poprawisz mnie?
wyświetla się komunikat: Cytat Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\Documents and Settings\Julek\Moje dokumenty\HTML\Witryna\dodaj_test.php on line 65 EDIT:Jeszcze jedno, nie wiem jak tu jest, jeszcze nie zerknąłem ;p, oczywiście najnowszy artykuł musi być na samej górze, czyli musi być od najnowszego do najstarszego Ten post edytował Rookie 13.08.2009, 12:30:09 |
|
|
![]()
|
|
A zobacz jak ja pisałem... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 15 Dołączył: 18.03.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jeżeli od najnowszego, to artykuł najnowszy ma największe id, więc w zapytaniu mysql dodajesz ORDER BY id DECS.
@down Tak, naciśnij plaintext, skopiuj oba i wklej do notatnika, potem porównaj słowo po słowie... Ten post edytował Andaramuxo 13.08.2009, 12:35:19 |
|
|
![]()
|
|
No kurde, porównuję te linijki i nie widzę różnicy, jestem ślepy? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
aaaa, zauważyłem, ale ja głupi ;p mysql_query przed tym ;p Dzięki wielkie za pomoc @up nie trzeba ORDER BY id DECS, i tak jest posortowane tak jak chcę ;p Ten post edytował Rookie 13.08.2009, 12:39:33 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 06:24 |