![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chciałbym zrobić na swoją strone na dole poziomy pasek z przewijanymi w kółko reklamami, ale niewiem jak sie do tego zabrać (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) niestety javascript`u nieznam za bardzo (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) proszęo jakieś podpowiedzi i może przykłady (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 1 Dołączył: 8.04.2009 Skąd: Polanica Zdrój | Poznań | Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy może chodzi o to? :
Źródło: http://www.kurshtml.boo.pl/html/animacja_m...multimedia.html Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 24 Dołączył: 29.07.2007 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o to mi chodziło (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
ale mam teraz pytanie odnośnie " jQuery News Ticker": jak zapętlić ten pasek - chodzi mi o to że jak przejadą wszystkie reklamy to dopiero gdy jest czysto zaczynają jechać od nowa a ja bym chciał żeby za ostatnią od razu jechała pierwsza (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 1 Dołączył: 9.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A odpiszę, bo akurat dzisiaj robiłem coś bardzo podobnego. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ja skorzystałem z prototype-carousel. Zobacz, może wykorzystasz. Jest tam też opcja 'circular' dzięki której zrobisz to co chcesz, czyli przewijanie reklam w kółko. |
|
|
![]()
|
|
a jak zrobiłeś żeby to się płynnie przesuwało ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 1 Dołączył: 9.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli pytasz o tego prototype carousela, to w trakcie inicjowania efektu musisz podać odpowiednie opcje.
Np tak:
duration to czas animacji, circular: true oznacza że ma kręcić się w kółko auto: true oznacza, że nie ma automatycznie zmieniać slajdy frequency: 2 oznacza, że slajd jest wyświetlany 2 sek BARDZO WAŻNE: Jeżeli używasz opcji circular, to ostani slajd musisz wstawić taki jak pierwszy, w przeciwnym wypadku po ostatnim od razu wyświetli się slajd nr 2. Przykład: |
|
|
![]()
|
|
no to już działa ale teraz mam jeszcze problem z:
rozszerzyłem sobie pasek na 960px i puszczam obrazki po 240px czyli mieszczą się 4 na raz, i pojawiają się po kolei 1,2,3,4,5,1 ale gdy ostatni "1" dojedzie do końca to pojawia się dopiero reszta zaraz za nim (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) robi sie po prostu chwilowa przrwa (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Na pewno to też jest do zrobienia.
Wydaje mi się, że powinieneś odpowiednio ustawić opcję 'visibleSlides' i być może powtórzyć na końcu więcej niż jeden slajd zeby zlikwidować tę lukę. Poczytaj dokładnie na temat wszystkich opcji tutaj http://code.google.com/p/prototype-carousel/. Są tam też przykłady. Zwróć uwagę w szególności na ten zamieszczony w zakładce 'Example 2' - tam właśnie jest zrobione wyświetlanie kilku slajdów jednocześnie. |
|
|
![]()
|
|
niestety próbowałem już tych wszystkich opcji i nic (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
edit: a może tu trzeba coś zmienić (carousel.js):
no więc nadal poszukuje skryptu do przewijania rekalm (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Ten post edytował pys1986 16.08.2009, 08:42:27 |
|
|
![]()
|
|
Hmmm, trudno powiedzieć czy trzeba cos zmieniac w carousel.js. Nie wgłębiałem się w ten plik, jako że skrypcik bez problemu sprostał moim wymaganiom.
Z opisu wydawać by się mogło, że wystarczy odpowiednio wykorzystać opcje. Więc może zamiast szarpać się z JS po prostu użyj do tego celu flasha?... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 01:33 |