![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Sępólno Krajeńskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mianowicie chcę stworzyć coś takiego :
Kod <INPUT TYPE=RADIO NAME="druk" VALUE="A3">A3 <INPUT TYPE=RADIO NAME="druk" VALUE="A4" >A4 <INPUT TYPE=RADIO NAME="druk" VALUE="A5">A5 <INPUT TYPE=RADIO NAME="druk" VALUE="dowolny" >dowolny <INPUT TYPE=TEXTAREA VALUE="rozmiar"> mm i właśnie nie wiem jak to zrobić w javascript żeby po zaznaczeniu jakiegoś z radio zmieniał się rozmiar w textarea a jak zaznaczy się dowolny to tak żeby można było wpisać własny rozmiar. Czy móglby mi ktoś podpowiedzieć jak to zrobić albo czego mam szukać? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
onchange/onclick - potem switch wg wartości i obj.style.height/rows.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Sępólno Krajeńskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a można trochę jaśniej najlepiej na jakimś prostym przykładzie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A nie łaska chociaż wyguglać parę z podanych przeze mnie fraz? Nie po to obejmuje w kursywę i specjalnie co do joty piszę, aby sobie tylko napisać.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
onchange/onclick - potem switch wg wartości i obj.style.height/rows. sądząc z jego posta chodziło mu o to, żeby zmieniał się rozmiar wpisany do pola w mm, a nie rozmiar pola (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
W każdym razie zdarzenie jest to samo. [;
Cytat zmieniał się rozmiar wpisany do pola w mm No to podobny obiekt, wystarczy poszukać. |
|
|
![]()
|
|
Od wczoraj siedzę nad tym poczytałem trochę na temat tego wszystkiego ale nadal nie działa mi zrobiłem coś takiego
Kod function valid( X ){ document.getElementById( 'szer' ).disabled = false; document.getElementById( 'wys' ).disabled = false; if( X == 1 ){ document.getElementById( 'szer' ).disabled = true; document.getElementById( 'wys' ).disabled = true; }else if( X == 2 ){ } } function rozmiar( X ){ var szerokosc = 0; var wysokosc = 0; switch (X) { case '1': szerokosc = 297; wysokosc = 420; break; case '2': szerokosc = 210; wysokosc = 297; break; case '3': szerokosc = 148; wysokosc = 210; break; case '4': szerokosc = 105; wysokosc = 148; break; case '5': szerokosc = 250; wysokosc = 353; break; case '6': szerokosc = 176; wysokosc = 250; break; case '7': szerokosc = 125; wysokosc = 176; break; case '8' : szerokosc = 30; wysokosc = 30; break; default: } } document.write (szerokosc); </script> </head> <body> <table> <form name="formularz"> <tr><td> A3<input type="radio" name="rozmiar" id="A3" value="A3" onclick="valid( '1' );" onChange="rozmiar( '1')" /> A4 <input type="radio" name="rozmiar" id="A4" value="A4" onclick="valid( '1' );" onChange="rozmiar( '2')" /> A5<input type="radio" name="rozmiar" id="A5" value="A5" onclick="valid( '1' );" onChange="rozmiar( '3')" /> A6 <input type="radio" name="rozmiar" id="A6" value="A6" onclick="valid( '1' );" onChange="rozmiar( '4')" /> B4 <input type="radio" name="rozmiar" id="B4" value="B4" onclick="valid( '1' );" onChange="rozmiar( '5')" /> B5<input type="radio" name="rozmiar" id="B5" value="B5" onclick="valid( '1' );" onChange="rozmiar( '6')" /> B6 <input type="radio" name="rozmiar" id="B6" value="B6" onclick="valid( '1' );" onChange="rozmiar( '7')" /> dowolny <input type="radio" name="rozmiar" checked id="dowolny" value="dowolny" onclick="valid( '' );" onChange="rozmiar( '8')" /><br /> Szerokość projektu w mm (30-301) (użytek ze spadem): <input type="text" name="szer" id="szer" value="" /><br /> <script type="text/javascript"> var szer = new LiveValidation("szer"); szer.add( Validate.Numericality,{ minimum: 30, maximum: 301 } ); </script> Wysokość projektu w mm (30-424) (użytek ze spadem): <input type="text" name="wys" id="wys" value="" /><br /> <script type="text/javascript"> var wys = new LiveValidation("wys"); wys.add( Validate.Numericality, { minimum: 30, maximum: 424 } ); </script> działa mi tylko walidacja czyli jeżeli zaznaczę A3 to nie można nic wpisać ale nie działa mi to że się wpisują rozmiary możecie podpowiedzieć co robię źle |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Kod function valid( X ){ if( X == 1 ){ document.getElementById( 'szerokosc' ).disabled = true; document.getElementById( 'wysokosc' ).disabled = true; var wysokosc = new LiveValidation("wysokosc"); wysokosc.destroy(true); var szerokosc = new LiveValidation("szerokosc"); szerokosc.destroy(true); }else if( X == 2 ){ document.getElementById( 'szerokosc' ).disabled = false; document.getElementById( 'wysokosc' ).disabled = false; var wysokosc = new LiveValidation("wysokosc"); wysokosc.add( Validate.Numericality, { minimum: 30, maximum: 424 } ); var szerokosc = new LiveValidation("szerokosc"); szerokosc.add( Validate.Numericality,{ minimum: 30, maximum: 301 } ); } } function wpiszRozmiar(szer,wys){ document.formularz.szerokosc.value=szer; document.formularz.wysokosc.value=wys; document.formularz.szerokosc.disabled=true; document.formularz.wysokosc.disabled=true; } function dowolny(){ document.formularz.szerokosc.value='30'; document.formularz.wysokosc.value='30'; } function change(that, fgcolor, bgcolor){ that.style.color = fgcolor; that.style.backgroundColor = bgcolor; } </script> <body> A3<input type="radio" name="rozmiar" checked id="A3" value="A3" onclick="valid( '1' );" onChange="wpiszRozmiar(301,424);" /> A4 <input type="radio" name="rozmiar" id="A4" value="A4" onclick="valid( '1' );" onChange="wpiszRozmiar(214,301);" /> A5<input type="radio" name="rozmiar" id="A5" value="A5" onclick="valid( '1' );" onChange="wpiszRozmiar(152,214);" /> A6 <input type="radio" name="rozmiar" id="A6" value="A6" onclick="valid( '1' );" onChange="wpiszRozmiar(109,152);" /> B4 <input type="radio" name="rozmiar" id="B4" value="B4" onclick="valid( '1' );" onChange="wpiszRozmiar(254,357);" /> B5<input type="radio" name="rozmiar" id="B5" value="B5" onclick="valid( '1' );" onChange="wpiszRozmiar(180,254);" /> B6 <input type="radio" name="rozmiar" id="B6" value="B6" onclick="valid( '1' );" onChange="wpiszRozmiar(129,180);" /> dowolny <input type="radio" name="rozmiar" id="dowolny" value="dowolny" onclick="valid( '2' );" onChange="dowolny();" /><br /> </td></tr><tr><td align="right"> Szerokość projektu w mm (30-301) (użytek ze spadem):</td><td><input type="text" name="szerokosc" id="szerokosc" value="301" onfocus="change(this,'#000000','#fbf7d7');" onblur="change(this,'#000000','#ffffff')" disabled /><br /> </td></tr><tr><td align="right"> Wysokość projektu w mm (30-424) (użytek ze spadem): </td><td><input type="text" name="wysokosc" id="wysokosc" value="424" onfocus="change(this,'#000000','#fbf7d7');" onblur="change(this,'#000000','#ffffff')" disabled/><br /> Dobra udało mi się jak coś to podaję kod jak tego dokonałem Ten post edytował szlipek 4.08.2009, 12:45:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 06:24 |