|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 36 Dołączył: 9.04.2003 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%)
|
Co tu duzo pisac...
http://wiadomosci.onet.pl/2016079,11,item.html oto nasze "tanie panstwo" a takze informacja dla tych, ktorzy moga pytac ile brac za strone z cms od klientow (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Powód edycji: Żeby było wiadomo o jaką stronę chodzi (cysiaczek)
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Najpierw trochę więcej poczytaj, później oceniaj i krzycz.
Cytat [...]jest to nie tylko wykonanie serwisu ale również dostarczenie i utrzymanie serwera dedykowanego, całego oprogramowania, odpowiednich łączy,pozycjonowanie, rozwój, utrzymanie i tak aż do grudnia 2010 (czyli jeszcze 17 miesięcy!).
Ten post edytował sowiq 28.07.2009, 09:41:10 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 36 Dołączył: 9.04.2003 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%)
|
Czyli wychodzi ponad 20 tys na miesiac, ile w tym moze kosztowac dedyk a ile bierze do kieszeni "znajomy" prezydenta? Stworzenie takiej strony zajmuje 2 "srednio zaawansowanym" osobom pewnie z tydzien po 3-4h dziennie, a co tam wiecej rozwijac?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 |
1. Oceny negatywne są wystawione przez osoby związane z onetem, na którym pojawił się artykuł. Czyżby przegrali przetarg?
2. Takie są stawki za rozbudowane systemy CMS-y. Nawet nie wiesz, co jest "behind the scene". 3. Ogromna część kwoty idzie na design oraz identyfikację graficzną strony. 4. Wspomniane wcześniej utrzymanie infrastruktury. Poza tym mieszasz pojęcia - tanie państwo to PO, a nie PiS (i prezydent). |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Oceny negatywne są wystawione przez osoby związane z onetem, na którym pojawił się artykuł. Czyżby przegrali przetarg? Do przetargu zgłosiły się tylko 3 zespoły:- KOMUNIX Sp. z o.o. + SOFTHIS Sp. z o.o. - DDB Warszawa Sp. z o.o. - QUMAK-SEKOM SA + IDEO Sp. z o.o. (wygrali) Nie wiem czy któryś z nich ma cokolwiek wspólnego z Onet.pl 2. Takie są stawki za rozbudowane systemy CMS-y. Nawet nie wiesz, co jest "behind the scene". Z tym, że strona postawiona jest na Edito CMS -> http://beta.prezydent.pl/adminPoczytaj też na Wykopie Ten post edytował sowiq 28.07.2009, 09:59:24 |
|
|
|
|
|
|
|
Bez znaczenia jak na to patrzec z moich (takze i twoich) podatkow wydano po raz kolejny zdecydowanie za duzo niz potrzeba, nie ma chyba firmy, ktora wydala by tyle na taka strone jezeli by musiala placic z wlasnej kieszeni...
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 |
Z tym, że strona postawiona jest na Edito CMS -> http://beta.prezydent.pl/admin Tak poważny projekt nie może być postawiony na domyślnej instalacji CMS-a. Należy pamiętać o masie dodatków i rozszerzeń, jakie musiały zostać napisane/dopisane.Bez znaczenia jak na to patrzec z moich (takze i twoich) podatkow wydano po raz kolejny zdecydowanie za duzo niz potrzeba, nie ma chyba firmy, ktora wydala by tyle na taka strone jezeli by musiala placic z wlasnej kieszeni... A ja znam i to nie jedną. Takie są ceny za tak rozbudowane systemy oraz ich utrzymanie.Cytat Czyli wychodzi ponad 20 tys na miesiac, ile w tym moze kosztowac dedyk a ile bierze do kieszeni "znajomy" prezydenta? Stworzenie takiej strony zajmuje 2 "srednio zaawansowanym" osobom pewnie z tydzien po 3-4h dziennie, a co tam wiecej rozwijac? Ok. To napisz proszę taki serwis w tydzień, pisząc po 3-4h dziennie i postaw to na pierwszym lepszym dedyku, który padnie w dniu premiery, ponieważ nie wytrzyma ruchu.
|
|
|
|
|
|
|
|
Musisz miec niezlych klientow, ze Ci tyle placa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
"Tak powazny projekt" ile razy do dzis byles na tej stronie w zyciu? Nadal uwazam ze pieniadze wyrzucone w bloto... Nie mowie o pierwszym lepszym dedyku, ale nie widzialem oferty za jakies 10 tys mies, a nawet jezeli sa i takie - to sa rowniez za 2-3 tys. |
|
|
|
|
|
|
"Tak powazny projekt" ile razy do dzis byles na tej stronie w zyciu? Nadal uwazam ze pieniadze wyrzucone w bloto... Piszę często "tak poważny projekt", ponieważ nie jest to stronka dla wujka, który sprzedaje traktory przed oborą, tylko serwis urzędowy, w którym nie można sobie pozwolić na "failed to open stream. permision denied"...Kwota jest jak najbardziej w porządku. Po prostu nie znasz realiów rynku. Podobnie jest z dedykami. Nie jest to dedyk w firmie X, ponieważ dane, które są trzymane w takim serwisie nie mogą leżeć u byle kogo. Nie znajdziesz takich usług w cennikach na stronach www firm hostingowych. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 19 Dołączył: 2.08.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Przesadzacie. Tak wszyscy płaczą w branży, że ceny są zaniżane, to teraz jak powiecie klientowi 50k za CMS + strona i jak wam będzie wybrzydzał to wysyłacie link do artykułu i pokazujecie ile kosztują strony internetowe. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
A tak poważnie, w Polsce jak zwykle nic, nikt nie wie, ale ktoś sobie zarobił to trzeba mu dowalić. Pozdr |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Poza tym mieszasz pojęcia - tanie państwo to PO, a nie PiS (i prezydent). Dawno przestałem się interesować polityką, wolę pooglądać mupetty, przynajmniej się nie wkurzam tyle, ale kiedy ostatnio się nią interesowałem, to właśnie PIS coś bredził jak się okazało o Tanim Państwie. I jako podatnikowi bardzo mi się nie podoba że państwo wydało taki szmal na stronę praktycznie o niczym i co w tym projekcie do cholery jest takiego poważnego, są tam jakieś informacje o znaczeniu strategicznym czy co? To jakiś blog albo prosty portal newsowy. Zaś co do danych tam trzymanych, to choćbyFudzilla , czy betanews, mają ważniejsze informacje. Normalnie szlag mnie trafia jak czytam takie newsy :/ Ten post edytował sztosz 28.07.2009, 10:33:11 |
|
|
|
|
|
|
|
Podobnie jest z dedykami. Nie jest to dedyk w firmie X, ponieważ dane, które są trzymane w takim serwisie nie mogą leżeć u byle kogo. Przesadzasz. Chyba nie myślisz, że w panelu administracyjnym prezio zapisał sobie hasła do rakiet atomowych (których nie mamy) albo PIN do karty bankomatowej/komórki swojego brata (których też nie ma).Myślę, że 99% informacji zapisanych w bazie jest dostępnych publicznie na stronie. Ten 1% to loginy i hasła zarządzających (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Pomimo tego, że wkleiłem na początku linka do artykułu, również uważam, że kwota 360k jest trochę przesadzona jak za taką stronę. Ten post edytował sowiq 28.07.2009, 10:29:22 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Też mi się ta kwota nie podoba.
To niby pomysł na hotspota w mojej mieścinie - wycena wyszła 11 000zł na instalację sprzętu w gminie. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/haha.gif) Toż tyle Mikrotiki z najwyższej półki kosztują z budową kompletnej stacji bazowej. ~batman, może i są takie systemy, ale nie przesadzaj: Cytat Piszę często "tak poważny projekt", ponieważ nie jest to stronka dla wujka, który sprzedaje traktory przed oborą, tylko serwis urzędowy, w którym nie można sobie pozwolić na "failed to open stream. permision denied"... Ile razy ja to widziałem na stronach urzędowo-państwowych... O.o Popatrz chociażby na serwery CKE/OKE - też niby urzędowo, wyniki tajne, kasa powinna wespół w wytrzymałością, a przy 2k użyszkodników online wszystko leży. Za taką kasę, to systemy bankowe najprędzej idą, choć wiesz - nie narażałbym się obywatelom. 1/3 tej kwoty bym zrozumiał. To co zmarnowano (nie kryjmy, beta nie jest rewelacją, jeśli chodzi o grafikę) można by było na inny cel wydać, jest na co. To nie jest system klasy enterprise. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak mi przyszło do głowy, że od informacji publicznych jest BIP - jak sama nazwa wskazuje.
IMHO jeśli prezydent chce mieć swój blog, to niech płaci ze swojej kasy, a nie z pieniędzy podatników. Niech zaraz się rzucą na 'swoje' strony premier, marszałek i inni senatorzy i posłowie - każdemu sfinansujemy taką stronkę za ponad 300k? Troche to nie tak. Ciągle krzyki o brakach w budżecie a na nową stronę 1/3 bańki było... Co innego jakby w ogóle nie miał strony, ale miał i to nie jakąś tragiczną. Subiektywnie, wg mnie to trochę nie tak jak być powinno... |
|
|
|
|
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź |
Ostatni coś było o książkach w Braile'u dla niewidomych, że brakuje w budżecie 1,5 mln PLN.
I proszę, 1/5 tej kwoty poszła na jakiś serwis, który jest tylko elementem PR prezia. A ile jest innych potrzeb w budżecie, nie wspomnę. Ale niestety, nasz kraj jest sztandarowym przykładem na przepierdzielanie kasy na głupoty. I nie ma znaczenia, czy jest to PIS, PO, SLD czy inne skróty. Ludzie, którzy są u władzy, nie wiem, taki chyba gatunek, ale żyją na innym poziomie świadomości społecznej. Dla nich nie istnieje problem wydania 360 tysięcy na stronę www, podczas gdy w szpitalach dzieci umierają na raka, bo nie ma pieniędzy na leki, fundacje ratujące ludzkie życie i zdrowie i dające nadzieję setkom tysięcy ludzi na odrobine normalności w ich pełnymcierpienia życiu czekają na zwrot 1% z naszych podatków, żeby móc normalnie funkcjonować i realizować sowją działalność, ludzie rozwalają się na dziurawych drogach, ludzie, którzy pracowali po 30-40 lat mają po 700 PLN emerytury, wszędzie smród, brud i ubóstwo, bo nie ma nikogo z jajami, kto by wreszcie całą tę bandę z Wiejskiej wziął za ryj i zagnał do roboty. Nieee, najważniejsze są afery, stołki i strony www prezia. I pijar przed następnymi wyborami. Dopiero co Rostowski płakał o dziurze w budżecie, ale 370 tysi na stronkę się cudownie znalazło. Sorki, ale musiałem to napisać. Nie należymy do głupiego narodu, ale do rządzenia to się nie nadajemy. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
Normalna cena dużej agencji. Nie ma co się dziwić i należy się przyzwyczaić do realiów rynku.
Kogo to dziwi, to nie zdaje sobie sprawy co cena zawiera. Ja natomiast zastanowiłbym się czy to było konieczne, skoro poprzednia strona nie była najgorsza. Choć faktycznie wcześniej mieliśmy stronę Lecha Kaczyńskiego a teraz jest strona Prezydenta RP. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. |
No bez jaj, rynek rynkiem, ale tam nie ma nic, co by taką kwotę usprawiedliwiało.
17x2k - 34 tysięcy złotych za dedyka (* ilość dedyków oczywiście) Admin - ile weźmie za administrację? 6k brutto miesięcznie (17x6=102 tysięce). Ile wezmą okazyjnie najęci ludzie? Kolejne 100k. Sama strona to kilkanaście tysięcy. Sam nie wiem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź |
@Cysiaczek, zapomniałes o działkach dla krewnych i znajomych królika z kancelarii prezia
Ten post edytował blooregard 28.07.2009, 12:14:33 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa |
|
|
|
|
|
|
|
Cytat A teraz pokaż mi dowody że ta kasa poszła na te cele. Nie powiesz mi chyba, że to sam LK organizował ten przetarg, pracowało przy nim parę osób i za darmo tego nie robiły. |
|
|
|
|
|
|
|
Admin - ile weźmie za administrację? 6k brutto miesięcznie (17x6=102 tysięce). Ile wezmą okazyjnie najęci ludzie? Kolejne 100k. No chyba nie myślisz, że na 17 miesięcy zatrudnili 'dedykowanego' administratora serwera tylko po to, żeby strona prezydenta działała 24/7. No aż w takie bajki to nie uwierzę (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) A co do tych wielkich agencji, które się cenią - nie takie żeśmy strony ze szwagrem robili (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/haha.gif) [edit] Nie powiesz mi chyba, że to sam LK organizował ten przetarg, pracowało przy nim parę osób i za darmo tego nie robiły. Ale to jest praca tych ludzi. Zrobią jeden przetarg czy 15 - pracują na państwowym etacie i korytko mają pełne cały czas (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Ten post edytował sowiq 28.07.2009, 12:26:28 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
No chyba nie myślisz, że na 17 miesięcy zatrudnili 'dedykowanego' administratora serwera tylko po to, żeby strona prezydenta działała 24/7. No aż w takie bajki to nie uwierzę (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Taka kwota właśnie obejmuje takiego kolesia.Admina, który nie ważne co robi (może nawet siedzi w kuiblu i sra) rzuci to co robi i zajmie się sprawą. To są duże koszty. Ile firm może sobie pozwolić na posiadanie takich zasobów? A w przetargu jest mowa o czterech etatach. Masz grafika, developera i kogośtam jeszcze, którzy po telefonie w ciągu minuty zareagują? Przez kilkanaśmie miesięcy. I to nie są wymysły tylko widziałem akcje kiedy koleś z firmy X dzwoni do K2 za 5 min. 17:00 w piatek i coś chce. I ma w dupie cały świat, on chce i ma to dostać. |
|
|
|
|
|
|
Cytat @Cysiaczek, zapomniałes o działkach dla krewnych i znajomych królika z kancelarii prezia Ok, źle się wyraziłem. Zapomniałem o "wynagrodzeniach osób, które uczestniczyły w pracach nad zorganizowaniem i przeprowadzeniem przetargu oraz nadzorowały proces powstawania sewisu i przygotowania treści poprawnej politycznie". Tak lepiej? Chociaż wątpię, by te wynagrodzenia były wliczone w tę kwotę, bo chodzi chyba o kwotę za samo stworzenie i hosting serwisu, ale i tak, biorąc pod uwagę realia polskie, część tych pieniędzy, no, bo to przecież "publiczne, czyli niczyje", nie została bezpośrednio na ten cel przeznaczona. @Spawnm: Dowodów nie mam, po prostu wyrażam swoje zdanie. Mam takie, a nie inne wyobrażenie o prowadzeniu interesów w naszym kraju i opieram je wyłącznie na swoich obserwacjach oraz tym, czego można się codziennie dowiedzieć z mediów. Chyba, że media kłamią, a polska polityka oraz tego rodzaju działalność jest czysta jak łza, klarowna i przejrzysta jak woda mineralna. wtedy osobiście pojadę na Wiejską i publicznie wszystkich polityków przeproszę, bijąc się w piersi, ze to ja, jako szary obywatel tego kraju, jestem winien tego wszystkiego, co się dzieje w naszym pięknym kraju. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. |
Czy ta firma ideo.pl z ich cms'em, Edito nie miała kiedyś jakichś zatargów z jednym z forumowiczów? http://forum.php.pl/index.php?showtopic=93532&hl=edico
|
|
|
|
|
|
|
Przesadzasz. Chyba nie myślisz, że w panelu administracyjnym prezio zapisał sobie hasła do rakiet atomowych (których nie mamy) albo PIN do karty bankomatowej/komórki swojego brata (których też nie ma). Nie twierdzę, że tajne hasła do broni atomowej są przechowywane w takim czymś. Prędzej można tam znaleźć numer komórki do któregoś z prezydenckich ministrów lub inne podobne dane. Niemniej jednak, wypłynięcie takich danych nie byłoby dobrze odebrane.Myślę, że 99% informacji zapisanych w bazie jest dostępnych publicznie na stronie. Ten 1% to loginy i hasła zarządzających (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ile razy ja to widziałem na stronach urzędowo-państwowych... O.o Popatrz chociażby na serwery CKE/OKE - też niby urzędowo, wyniki tajne, kasa powinna wespół w wytrzymałością, a przy 2k użyszkodników online wszystko leży. A co jeśli kancelaria prezydenta chce zerwać z takim wizerunkiem? Co jeśli chcą stworzyć serwis, który mógłby by wzorem do naśladowania?IMHO jeśli prezydent chce mieć swój blog, to niech płaci ze swojej kasy, a nie z pieniędzy podatników. Niech zaraz się rzucą na 'swoje' strony premier, marszałek i inni senatorzy i posłowie - każdemu sfinansujemy taką stronkę za ponad 300k? Troche to nie tak. Ciągle krzyki o brakach w budżecie a na nową stronę 1/3 bańki było... Co innego jakby w ogóle nie miał strony, ale miał i to nie jakąś tragiczną. Zauważ, że nowa strona jest znacznie mniej Kaczyńska niż poprzednia. Teraz to jest rzeczywiście serwis prezydenta Polski, a nie Lecha Kaczyńskiego.Nie powiesz mi chyba, że to sam LK organizował ten przetarg, pracowało przy nim parę osób i za darmo tego nie robiły. Czyli osoby, które organizowały przetarg, prawnicy, którzy spisywali umowy oraz sprzątaczki, które sprzątały sale, w których były spotkania mają pracować za darmo?Jeśli sugerujesz, że przetarg był ustawiony, a kwota odpowiednio wysoka, by ktoś mógł część tej kasy ukraść, to mam nadzieję, że masz na to dowody. Inaczej jest to bzdura wyssana z palca. Poza tym koszty około przetargowe nie są brane jako część wynagrodzenia za projekt. Na to jest osobny budżet. Gwoli ścisłości - nie jestem w żaden sposób związany z PiS, ani nie jestem jej sympatykiem. |
|
|
|
|
|
|
Cytat Jeśli sugerujesz, że przetarg był ustawiony, a kwota odpowiednio wysoka, by ktoś mógł część tej kasy ukraść, to mam nadzieję, że masz na to dowody. Nigdzie nie napisałem, że przetarg był ustawiony. Nikomu nie zarzuciłem też kradzieży. Cytat Teraz to jest rzeczywiście serwis prezydenta Polski Duma rozpiera mą pierś, że prezydent RP ma taką zajefajną stronę za 360 kawałków. |
|
|
|
|
|
|
Duma rozpiera mą pierś, że prezydent RP ma taką zajefajną stronę za 360 kawałków. To może niech prezydent zapłaci 1000 zł dzieciakowi z gimnazjum, który zrobi mu "stronkę" w dwa tygodnie.Jeśli chcesz mieć serwis wysokiej jakości to musisz za niego zapłacić. Podana cena jest jak najbardziej rzeczywista i nie ma mowy tutaj o przekrętach. |
|
|
|
|
|
|
|
To może niech prezydent zapłaci 1000 zł dzieciakowi z gimnazjum, który zrobi mu "stronkę" w dwa tygodnie. Prawda jest taka, że to prywatna strona prezydenta, która ma podbudować jego PR i pomóc w następnych wyborach, a nie dobro publiczne.Jeśli zapłaciłby ze swoich pieniędzy, to niech to będzie nawet i 500k, niech sobie zatrudni straż do ochrony serwera i murzyna, który będzie kręcił korbką jak zabraknie prądu. Ale tu chodzi głównie o to, że za ten serwis zapłaciłem zarówno ja, Ty jak i reszta obywateli. Kryzys - sryzys. Widać kryzys dotyka państwowe instytucje wybiórczo. Ten post edytował sowiq 28.07.2009, 13:00:47 |
|
|
|
|
|
|
Cytat Jeśli chcesz mieć serwis wysokiej jakości to musisz za niego zapłacić. Podana cena jest jak najbardziej rzeczywista i nie ma mowy tutaj o przekrętach. Jeśli chcę mieć serwis wysokiej jakości, najpierw musi byc uzasadniona konieczność posiadania takowego oraz środki na jego stworzenie. Przypominam, że to są pieniądze z budżetu, tego samego, z którego brakuje na policję, służbę zdrowia, edukację, dożywianie dzieci w szkolach i tysiące innych potrzeb, również na emerytury Twoich i moich rodziców. Cytat To może niech prezydent zapłaci 1000 zł dzieciakowi z gimnazjum To może niech prezydent przeznaczy ten 1000 złotych np. na kilkadziesiąt obiadów dla dzieci, dla których nowa strona prezydenta ma raczej małe znaczenie w sytuacji, gdy od trzech dni nie jadły nic ciepłego. O to mi cały czas chodzi. Sugestie z niewłaściwym wykorzystaniem tej kasy były spowodowane emocjami, jakie wywołała we mnie informacja o kosztach wykonania tego serwisu i niniejszym przepraszam wszystkich tych, których w jakiś sposób tym uraziłem. Część z Was zrozumie to, gdy już będzie miała własne rodziny i dzieci i będzie czekać z chorym dzieciem na wizytę u specjalisty cztery miesiące, bo "nie ma pieniędzy w budżecie", a potem przeczyta, że wydano 360 tysięcy na stronkę dla prezydenta. Gwarantuję Wam, że też Was szlag trafi na miejscu. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa |
strona prezydenta = dziś Kaczyński , jutro kto inny , czemu niby miał by fundować komuś stronę www?
@blooregard -> bardziej mnie krew zalewa jak słyszę o strajkach w szpitalu , zarabiają masę kasy i jeszcze im mało :/ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
Za drogo moim zdaniem. Po co serwer dedykowany? Za taką kasę to by sobie na własność kilka kupili + łącze a i tak byłoby taniej.
http://beta.prezydent.pl/nasz-kraj/ "Wiele osób zwraca do Kancelarii Prezydenta się z prośbą o informacje dotyczące naszego kraju." - Fachowcy |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Na czym ten cms pracuje? Trzeba było tez kupować licencję na system bazodaniowy?
Podejrzewam że dużo się nie napracowali przy zmianach. Dołożyli po prostu moduły które były już gotowe i wzięli kasę. Serwer stoi w kei, wybór dobry jeżeli chodzi o firmę ale podejrzewam że administracją właśnie kei się zajmuje. A nawet dla samego wizerunku firmy (w końcu dbają o serwer głowy państwa) jeśli coś diabli by wzięli naprawa byłaby priorytetem. Jak dla mnie cena jest o połowę zawyżona. |
|
|
|
|
|
|
Cytat @blooregard -> bardziej mnie krew zalewa jak słyszę o strajkach w szpitalu , zarabiają masę kasy i jeszcze im mało :/ Gwarantuję Ci, że wśród nich są tacy, którzy na to zasługują i wiem, co mówię, wierz mi. I zasługują na to w wiele bardziej niż kancelaria prezia RP na noą stronę www, bo ta strona życia nikomu nie uratuje, a paru świetnych lekarzy owszem, i to niejedno. A na to pieniędzy nie ma. a na stronę jest. Wytłumacz mi, jaki system wartości kieruje tymi ludźmi (politykami). Bo ja za cholerę nie potrafię tego zrozumieć. |
|
|
|
|
|
|
hmmm taka wielka strona a rssa nie dali (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
@blooregard => całe szczęście że nie ma kasy dla pielęgniarek i lekarzy , już teraz zarabiają zbyt wiele. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Cytat Za drogo moim zdaniem. Po co serwer dedykowany? Za taką kasę to by sobie na własność kilka kupili + łącze a i tak byłoby taniej. To racja, ale popatrz że strony rządowe są często DDoS-owane. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Co nie zmienia jednak faktu, że za dużo pieniędzy na to poszło. |
|
|
|
|
|
|
|
Cytat Nowa strona internetowa prezydenta za 350 tysięcy złotych Ja Wam powiem tylko jedno - dobrze płatny zawód sobie wybraliśmy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Trzeba tylko brać zamówienia publiczne i po pół roku można sobie chatę stawiać (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował sowiq 28.07.2009, 13:25:54 |
|
|
|
|
|
|
Cytat @blooregard => całe szczęście że nie ma kasy dla pielęgniarek i lekarzy , już teraz zarabiają zbyt wiele. Każdy tak powie, póki wszyscy w rodzinie są zdrowi. A jak przyjdzie co do czego, realia funkcjonowania służby zdrowia w Polsce szybko zmienią jego pogląd na zarobki tej grupy zawodowej. Z drugiej strony, będąc sprawiedliwym, zarobki prezydenta RP też do najwyższych nie należą. Cytat To racja, ale popatrz że strony rządowe są często DDoS-owane. Uuu, myślę, że znając pomysłowość niektórych "fachmanów", DDoS to najmniejsze zmartwienie. Wyobrażasz sobie sytuację, gdy ktoś uzyska dostęp do tego serwisu na poziomie umozliwiającym mu zmianę treści? Np. oficjalnych komunikatów? Możliwe, że część tej kwoty stanowi również wynagrodzenie dla osób zajmujących się tylko i wyłacznie dbaniem o to, żeby włąśnie taka sytuacja nie zaistniała, ale taka informacja publicznie przecież się nie pojawi. To by w jakiś sposób tłumaczyło różnicę pomiędzy domniemanymi kostzami wykonania i hostingu, a ceną końcową. Ten post edytował blooregard 28.07.2009, 13:26:54 |
|
|
|
|
|
|
@blooregard => kasa na leki/szpitale != kasa na koleją bryke doktorka .
A że strona będzie atakowana to pewniak (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
|
|
|
|
Cytat całe szczęście że nie ma kasy dla pielęgniarek Nie wiem, co to za stereotyp, że pielęgniarki "mają" dużo... :| |
|
|
|
|
|
|
Cytat @blooregard => kasa na leki/szpitale != kasa na koleją bryke doktorka . @Spawnm: Tu Cię mam, Misiu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) MASZ DOWODY? Ten post edytował blooregard 28.07.2009, 13:40:15 |
|
|
|
|
|
|
Nie offtopuj (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
A dowodów nie mam , co jest tylko kolejnym powodem aby im nie dawać podwyżki po pewnie jeszcze z kasy szpitalnej mogą podbierać (przyjmując twoje założenia ) A ja już znalazłem błąd w stronie prezydenta (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) 'a,a,a' nie wszędzie działa. |
|
|
|
|
|
|
A ja napiszę, że wszyscy, którzy piszą ile to dzieci można wykarmić za tą kasę, to banda hipokrytów.
Wyłączcie lepiej komputery i nie piszcie bzdur, ponieważ kasa, którą wydacie na prąd mogłaby nakarmić biedne sieroty. Jakoś wszyscy narzekają, że Polska jest daleko w tyle jeśli chodzi o rozwiązania IT. Prezydent zrobił sobie nowoczesną stronę, by iść z duchem czasu i nagle nowoczesne technologie są be? Jeśli ta kwota wydaje się duża, to zastanówcie się ile będą kosztować szerokopasmowe łącza, albo druga linia metra, czy Świątynia Opatrzności Bożej. Zaraz ktoś napisze, że metro to konieczność, a strona prezydenta nie. Dla mnie metro i kolejny kościół to zbędne wydatki, za które można nakarmić biedne dzieci i ubrać biedne pielęgniarki i nauczycieli. Napiszę to jeszcze raz. Podana kwota jest nieco wyższa niż średnia cena za podobny projekt. Czy tak duży wydatek jest uzasadniony? Tak. W końcu możemy pochwalić się urzędową stroną na poziomie. Jeśli chcemy gonić Europę/Świat, to musimy wydawać takie sumy na nowe rozwiązania. |
|
|
|
|
|
|
Cytat W końcu możemy pochwalić się urzędową stroną na poziomie. Jeśli chcemy gonić Europę/Świat, to musimy wydawać takie sumy na nowe rozwiązania. Skoro już zaczepiłeś o doganianie reszty Świata, to może trzeba zacząć od innych kwestii, jakimi są np. drogi, czy formalności urzędowe? Jeśli Twoja teoria ma odzwierciedlenie, to wygląda to jak budowa domu zapoczątkowana od postawienia komina... |
|
|
|
|
|
|
Cytat A ja napiszę, że wszyscy, którzy piszą ile to dzieci można wykarmić za tą kasę, to banda hipokrytów. Nie wszyscy, tylko ja, więc rozumiem, że to było do mnie. Cytat Wyłączcie lepiej komputery i nie piszcie bzdur, ponieważ kasa, którą wydacie na prąd mogłaby nakarmić biedne sieroty. Wyobraź sobie, że za ten prąd, co pożera mój komputer, po pierwsze: - płacę z pieniędzy, które sam zarobiłem swoją pracą odprowadając przy tym podatek do budżetu, więc pośrednio zarabiam również na pańswto. Fakt, że część tych pieniędzy wraca do mnie pod postacią miedzy innymi owej służby zdrowia, na co się godzę bez mrugnięcia okiem, a część pod postacią strony www prezia RP, na co już zgody nie wyrażam, ale możliwości zadysponowania tą kasą już nie mam Cytat Jakoś wszyscy narzekają, że Polska jest daleko w tyle jeśli chodzi o rozwiązania IT. Prezydent zrobił sobie nowoczesną stronę, by iść z duchem czasu i nagle nowoczesne technologie są be? Przypomnę CI, że Twój światły i nowoczesny prezydent nie dalej jak rok temu publicznie wyrażał swoją opinię o internautach (piją piwo i oglądają strony porno), która nieco odbiega od jego "chodzenia z duchem czasu" Cytat Dla mnie metro i kolejny kościół to zbędne wydatki Kościół może i tak, ale metro? W 2,5-milionowej aglomeracji, która stoi w korkach 22 godziny na dobę, bo ludzie nie mają alternatywy dojazdu do pracy? No sorry, ale gdzie Ty żyjesz? Na Marsie? Cytat Napiszę to jeszcze raz. Podana kwota jest nieco wyższa niż średnia cena za podobny projekt. Napiszę jeszcze raz. Nie ma dla mnie żadnego uzasadnienia ekonomicznego dla strony za 360 tysięcy, finansowanej z budżetu państwa, w obecnej sytuacji gospodarczej Polski. |
|
|
|
|
|
|
Wyobraź sobie, że za ten prąd, co pożera mój komputer, po pierwsze: - płacę z pieniędzy, które sam zarobiłem swoją pracą odprowadając przy tym podatek do budżetu, więc pośrednio zarabiam również na pańswto... Ale mowa była że wydajesz na kompa i prąd zamiast na biedne dzieci , zmieniasz temat. ... Państwo płaci na kościół że tak o nim wspominacie ?!? |
|
|
|
|
|
|
|
Państwo płaci na kościół że tak o nim wspominacie ?!? Tak. Państwo ponosi wysokie koszta obecności Kościoła Katolickiego w Polsce.Kościół nie płaci podatków (grosz za wiernego w skali roku to żadne pieniądze) i jest często w uprzywilejowanej pozycji w różnych sprawach. |
|
|
|
|
|
|
Cytat Ale mowa była że wydajesz na kompa i prąd zamiast na biedne dzieci , zmieniasz temat. A skąd wiesz, że nie przeznaczam części swoich dochodów na cele charytatywne? To po pierwsze. Po drugie - to nie ja jestem od tego, by dbać o socjal, tylko odpowiednie instytucje państwowe, dysponujące kasą z budżetu, pochodzącą z moich/Twoich podatków. A jeśli 360 tysięcy popłynęło na stronę www, oznacza to, że owe instytucje tych pieniędzy nie otrzymały, a w rezultacie nie otrzymały pomocy osoby, które takiej pomocy naprawdę potrzebują (piszę potrzebują, a nie na niej żerują, bo to inna historia). Z pustego to i Salomon nie przeleje - takie jest stare przysłowie. Wyobraź sobie, że te 360 tysięcy to np. zakup aparatury medycznej, która znajdzie się w szpitalu, do którego trafi po potrąceniu przez samochód np. czyjeś dziecko i ta aparatura uratuje jej życie. Ale skoro jest strona - nie ma aparatury i dziecko umiera w drodze do szpitala, który ową aparaturę posiada, ale jest 50km dalej. |
|
|
|
|
|
|
Skoro już zaczepiłeś o doganianie reszty Świata, to może trzeba zacząć od innych kwestii, jakimi są np. drogi, czy formalności urzędowe? Jeśli Twoja teoria ma odzwierciedlenie, to wygląda to jak budowa domu zapoczątkowana od postawienia komina... Chodziło mi o świat IT. Nie miejsce i czas na dyskusje o tym, czego brakuje w innych dziedzinach życia.Nie wszyscy, tylko ja, więc rozumiem, że to było do mnie. Nie chodzi mi tutaj o żadne personalne wycieczki. Pisałem to do wszystkich, którzy sądzą, że ta kasa mogłaby pójść na biedne dzieci.Cytat Wyobraź sobie, że za ten prąd, co pożera mój komputer, po pierwsze: ~Spawnm odpowiedział za mnie.- płacę z pieniędzy, które sam zarobiłem swoją pracą odprowadając przy tym podatek do budżetu, więc pośrednio zarabiam również na pańswto. Fakt, że część tych pieniędzy wraca do mnie pod postacią miedzy innymi owej służby zdrowia, na co się godzę bez mrugnięcia okiem, a część pod postacią strony www prezia RP, na co już zgody nie wyrażam, ale możliwości zadysponowania tą kasą już nie mam Cytat Przypomnę CI, że Twój światły i nowoczesny prezydent nie dalej jak rok temu publicznie wyrażał swoją opinię o internautach (piją piwo i oglądają strony porno), która nieco odbiega od jego "chodzenia z duchem czasu" Nie twierdzę, że prezydent jest geekiem, który jest łasy na techniczne nowinki. Wręcz przeciwnie. Jest to osoba zacofana technologicznie, podobnie z resztą jak większość osób w jego wieku. Strona ma za zadanie jedynie odświeżyć wizerunek prezydenta (tak chodzi głównie i PR). Oby więcej było takich odświeżeń. Wyjdzie to tylko na dobre. W końcu jakiś programista/grafik/admin powie, że tego się nie zrobi, bo za słabe łącze. Wówczas jakiś urzędnik coś klepnie i będzie plan budowy nowej infrastruktury IT w Polce (tak by było w idealnym świecie, w którym ktokolwiek słucha ludzi z piwnicy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) )Cytat Kościół może i tak, ale metro? W 2,5-milionowej aglomeracji, która stoi w korkach 22 godziny na dobę, bo ludzie nie mają alternatywy dojazdu do pracy? No sorry, ale gdzie Ty żyjesz? Na Marsie? Mieszkam w 3mieście i wiem co to są korki. Ale dlatego właśnie, że mieszkam w 3mieście, a nie w Warszawie, wbijam w metro, które jest strasznie drogie i mi niepotrzebne.Państwo płaci na kościół że tak o nim wspominacie ?!? Na wspomnianą przeze mnie Świątynię Opatrzności Bożej, kasa idzie z budżetu. I jest to kasa o co najmniej rząd wielkości większa od nowej strony prezydenta.
|
|
|
|
|
|
|
Przykre , moja kasa idzie na jakąś sekte :/ To ja już wolę aby zrobili 3 kolejne strony niż postawili kolejny kościół ....
A wy się czepiacie 1 stronki , bo ktoś nagłośnił ... |
|
|
|
|
|
|
|
A wy się czepiacie 1 stronki , bo ktoś nagłośnił ... SLD walczy z Kościołem i nikt im nie pomaga. Tą jedną rzecz robią dobrze (że walczą).Ale za każdym razem Rzyciński czy inny Pieronek czy Pierdonek obrzuca lewicowców błotem. Rzygać mi się chce jak myślę o Kościele w Polsce. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Państwo płaci na kościół że tak o nim wspominacie ?!? Tak. 1,04% podatku dochodowego na Kościół Katolicki. Zauważ, że nowa strona jest znacznie mniej Kaczyńska niż poprzednia. Teraz to jest rzeczywiście serwis prezydenta Polski, a nie Lecha Kaczyńskiego. "Mniej Kaczyńska" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) A to fakt. Z drugiej strony można było zmienić design i dac kaczyńskowość--; i też by było. Tak sobie dumam... A jak to jest z aktualną stroną Prezydenta. Czy też jest na dedyku, ile kosztuje jej utrzymanie, kto się podjął jej stworzenia i za ile? Może utrzymanie tej nowej będzie tańsze niż tej obecnej... I będzie lepiej działać... Będzie głośno o nas w świecie, tutaj kryzys sryzys a Polska się nie ugina i pokazuje, że u nas jest bardzo dobrze, że możemy sobie pozwolić. To być może ściągnie nowych inwestorów... |
|
|
|
|
|
|
Cytat ~Spawnm odpowiedział za mnie. Ale co odpowiedział? Że wydaję na kompa i prąd zamiast na biedne dzieci? Jakoś muszę na życie zarobić, tak? Komputerów na powietrze jeszcze nikt nie wymyslił. Jakbym te pieniądze wydał na biedne dzieci, to po jakimś czasie sam bym potrzebował pomocy. A tak - zarobię i na ten prąd, i na pomoc materialną dla kogoś potrzebującego też się znajdzie parę groszy. W miarę możliwości swoich oraz prawych (np. 1% podatku na fundacje pozytku publicznego) pomagam, i głodnemu, co mnie zaczepi na parkingu pod sklepem, też bułki i kawałka kiełbasy nie odmówię. Ale ja jestem głównie od zapewnienia mojej rodzinie środków do zycia. A od pomocy najbiedniejszym jest państwo, które zamiast to robić, trwoni kasę na nikomu nie potrzebne strony www. Cytat Strona ma za zadanie jedynie odświeżyć wizerunek prezydenta Wiesz co? Jak Ci się będzie dom palił, a Straż nie dojedzie, bo im się skończy kasa na paliwo, głęboko w dupie będziesz miał wizerunek prezydenta. Cytat Oby więcej było takich odświeżeń. Wyjdzie to tylko na dobre. Komu? Chyba tylko tym, którzy to robili. Cytat Wówczas jakiś urzędnik coś klepnie i będzie plan budowy nowej infrastruktury IT w Polce Taaa, już to widzę. Jakoś Euro 2012 nie spowdowało "klepania" kontraktów na budowę np. A-2. Dopiero groźba dymisji ministra zmusiła go do podpisania umowy na ten ostatni odcinek z N. Tomyśla do Świecka. Wybacz, ale w Polsce w bajki to wierzą chyba tylko niemowlaki. Cytat Mieszkam w 3mieście i wiem co to są korki. Ale dlatego właśnie, że mieszkam w 3mieście, a nie w Warszawie, wbijam w metro, które jest strasznie drogie i mi niepotrzebne. No tu Cię jestem w stanie zrozumieć z tym metrem. Ale na pewno jesteś w stanie znaleźć w Trójmieście przynajmniej 100 lepszych zastosowań dla 360 tysięcy, niz strona prezydenta. Cytat Ale za każdym razem Rzyciński czy inny Pieronek czy Pierdonek obrzuca lewicowców błotem. Rzygać mi się chce jak myślę o Kościele w Polsce. @mike, zgodzę się z Tobą, ale sam przyznasz, że są w Polsce pożądni księża. Rodzynki zdażają się w każdej profesjii (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Poza tym część opinii o kościele w Polsce wyrabia największa w Polsce "familja" pod prężnym dowództwem swojego Padre i Capo di tutti capi. |
|
|
|
|
|
|
|
@mike, zgodzę się z Tobą, ale sam przyznasz, że są w Polsce pożądni księża. Rodzynki zdażają się w każdej profesjii (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) No i co z tego, że są pożądni? Ja też jestem pożądny i podatki płacić muszę.Znam, kilku pożądnych Świadków Jehowy a państwo nie pomaga im tak bardzo jak katolikom. Uważam, że należe zerwać konkordat oraz opodatkować Kosćiół jak zwykłych przedsiębiorców. Przecież to jest jawne przymykanie oka na interesy obcego państwa (Watykan) na terenie RP. |
|
|
|
|
|
|
Cytat No i co z tego, że są pożądni? Ja też jestem pożądny i podatki płacić muszę. A, o to Ci chodziło. To tak, popieram Cię w pełni. I jeszcze dołożyłbym rolników z ich KRUS-em. Cytat Znam, kilku pożądnych Świadków Jehowy a państwo nie pomaga im tak bardzo jak katolikom. Chyba nie masz wątpliwości, czemu? (ironia, jakby sie kto pytał) Skoro czołowi politycy tego kraju reklamują sieci komórkowe dla "familji"... Przecież "95% Polaków to katolicy". Śmiech na sali. Statystyki z dupy wziętę, jak całe to państwo. Ale co tam - radujmy się. Mamy nową stronę prezydenta. I kto za to płaci? "Pan płaci, Pani płaci". |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk |
Chyba nie masz wątpliwości, czemu? (ironia, jakby sie kto pytał) Więc dlaczego? Cytat "Pan płaci, Pani płaci". Ci państwo (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) To nie jedyne "marnotrawstwo". Pamiętacie sprawę podgrzewanego chodnika za 6mln zł? P.s. Nie zdzierże tego szeryfa na stronie... Każda inna standardowa czcionka jest lepsza niż ta Ten post edytował wookieb 28.07.2009, 15:38:55 |
|
|
|
|
|
|
Ale co odpowiedział? Że wydaję na kompa i prąd zamiast na biedne dzieci? Jeśli komputer jest włączony tylko wtedy, gdy pracujesz, to zwracam honor. Jeśli używasz go do rozrywki, to musisz mieć świadomość, że każda kilkowatogodzina powoduje śmierć dziecka.Jakoś muszę na życie zarobić, tak? Komputerów na powietrze jeszcze nikt nie wymyslił. Cytat Wiesz co? Jak Ci się będzie dom palił, a Straż nie dojedzie, bo im się skończy kasa na paliwo, głęboko w dupie będziesz miał wizerunek prezydenta. Jakoś spokojny jestem o straż i inne służby. Mają mniej kasy, ciężko im bilansować budżety, ale swoje robią. I szczerze wątpię, że przestaną.Cytat Taaa, już to widzę. Jakoś Euro 2012 nie spowdowało "klepania" kontraktów na budowę np. A-2. Dopiero groźba dymisji ministra zmusiła go do podpisania umowy na ten ostatni odcinek z N. Tomyśla do Świecka. Wybacz, ale w Polsce w bajki to wierzą chyba tylko niemowlaki. Przecież ostatnie zdanie nie zostało napisane na poważnie. Nawet to zaznaczyłem.Cytat No tu Cię jestem w stanie zrozumieć z tym metrem. Ale na pewno jesteś w stanie znaleźć w Trójmieście przynajmniej 100 lepszych zastosowań dla 360 tysięcy, niz strona prezydenta. Jest jedno takie zastosowanie - wywalić turystów, przez których są korki i syf się robi na plaży (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Zapominasz o najważniejszej kwestii. Ta kasa nie jest brana z jednego wielkiego wora, z którego czerpią wszyscy. Każda komórka ma swój budżet i jeśli ta kasa nie poszłaby na stronę, to poszłaby na papier do drukarek, kolejne małpki, paliwo do helikoptera lecącego na Jastarnię lub dowolny inny cel. A biednymi dziećmi zajmuje się Pierwsza Dama - tak tu już się przyjęło, że żona prezydenta odpowiada za tą część prezydentury. Przeczytasz o tym na nowej stronie prezydenta (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Cytat Jeśli komputer jest włączony tylko wtedy, gdy pracujesz, to zwracam honor. Jeśli używasz go do rozrywki, to musisz mieć świadomość, że każda kilkowatogodzina powoduje śmierć dziecka. W 90% tak właśnie jest. Nie używam komputera do rozrywki (nie gram, filmy oglądam bardzo rzadko, nie zostawiam na noc kompa, żeby się "nowości" z torrentów ściągnęły itp.) a te 10% to przypada na momenty, kiedy idę do WC lub zrobić sobie herbaty. Fakt, że nie pracuję non-stop, bo piszę też posty na forum, czytam jakieś tutoriale czy tez uczę się np. jakiejś nowej rzeczy itp. Cytat Jakoś spokojny jestem o straż i inne służby. Mają mniej kasy, ciężko im bilansować budżety, ale swoje robią. I szczerze wątpię, że przestaną. Obyś się nie mylił, czego Tobie i sobie i wszystkim serdecznie życzę. Cytat Jest jedno takie zastosowanie - wywalić turystów, przez których są korki i syf się robi na plaży A o dochodzie, jaki turyści przynoszą do budżetu samorządu pomyślałeś? Cytat Ta kasa nie jest brana z jednego wielkiego wora, z którego czerpią wszyscy. Każda komórka ma swój budżet i jeśli ta kasa nie poszłaby na stronę, to poszłaby na papier do drukarek, kolejne małpki, paliwo do helikoptera lecącego na Jastarnię lub dowolny inny cel. Jest brana z jednego wora zwanego budżetem państwa. Państwo ma głowne źródło dochodu w postaci podatków (pośrednich i bezpośrednich), następnie ta kasa jest dzielona pomiędzy, jak to ująłeś, komórki. Ale źródło jest jedno: moje i Twoje podatki, płacone czy to w formie PIT (podatki bezpośrednie), czy też np. VAT, który bulisz w towarach i usługach (podatki pośrednie). I z tych pieniędzy "komórka" pod postacią kancelarii PRP wydała sobie lekką rączką 360 tysi na stronę www. Co do ich przeznaczenia, gdyby nie poszłą na stronę, to się z tobą zgadzam, że zostałaby roztrwoniona na jakieś głupoty. Ale gwarantuję Ci, że poza tą stroną, na te rzeczy co wymieniłeś też kasę wydadzą i będziemy stratni (my, czyli zwykli mieszkańcy) dwukrotnie. Cytat Więc dlaczego? @wookieb: dlatego, że żadne inne wyznanie w Polsce nie ma darmowej reklamy w mediach, za sprawą relacji ze zlotów "familji" z udziałem prezesów wiodących partii politycznych, o żadnym innym wyznaniu w Polsce nie mówi się/pisze tak często, jak o kościele katolickim, dlatego, że w każdej telenoweli w naszej "misyjnej" TVP masz jakiegoś księdza/zakonnicę (a widziałeś buddyjskiego mnicha albo świadka Jehowy ?). Nie. Bo KK jest "poprawny politycznie". A np. świadkowie Jehowy traktowani są niemal jak sekta. Nie wiem czemu i czy słusznie, bo nie znam osobiście żadnego z nich i kojarzą mi się oni raczej ze starowinkami roznoszącymi jakieś gazetki (z całym szacunkiem dla nich). Poza tym bezczelność KK w kwestii należności za "posługę" jest po prostu porażająca i sam miałem z tym dwukrotnie problem (raz w przypadku pogrzebu i raz ślubu), więc dla mnie KK jako instytucja jest spalona i nie ma tu żadnego znaczenia wiara czy wyznanie. I najważniejsze: pomoc dla KK uwarunkowana jest jednym, podstawowym czynnikiem: dla polityków jest to nadal ogromny elektorat, na stratę którego nie mogą sobie pozwolić, więc jawne odtrącenie KK od koryta oznaczałoby samobójstwo polityczne. Rosnąca w siłę "familja" i ilość aktywnych jej członków też nie pozostawia złudzeń co do dalszego losu stosunków na linii Warszawa-Trouń. Bo to też są głosy wyborców. Znajdź mi polityka, który teraz publicznie powie:stop. Albo inne wyznania na takich samych zasadach, albo oniec z pomocą z budżetu państwa. W przypadku innych wyznań ilość głosów waha się w przedziale błędu statystycznego, więc nimi sobie państwo dupy nie zawraca, bo i po co. Teraz już wiesz, dlaczego? Cytat A biednymi dziećmi zajmuje się Pierwsza Dama - tak tu już się przyjęło, że żona prezydenta odpowiada za tą część prezydentury. Przeczytasz o tym na nowej stronie prezydenta Co do działalności M. Kaczyńskiej nie mam zastrzeżeń, bo raczej z obowiązków First Lady wywiązuje się całkiem całkiem. |
|
|
|
|
|
|
|
OT się robi, temat KrK to chyba nie to forum (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Wracając do tematu, to nawet VaGla na swoim prawnym blogu napisał parę słów |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
@blooregard => całe szczęście że nie ma kasy dla pielęgniarek i lekarzy , już teraz zarabiają zbyt wiele. Zabawne że w tym wątku padają stwierdzenia że kolosalne pieniądze za omawianą stronę są jak najbardziej słuszne, oraz takie jak to przeze mnie cytowane. Z całym szacunkiem, wolę żeby cała ta strona w pierony poszła, niż żeby mnie operował sfrustrowany lekarz. Jak sobie poczytam, to i stronę napiszę, samochód naprawię, a i pewnie posieję i plony zbiorę. Ale jak sobie poczytam, to dziecku czy żonie (nie, nie mam, ale chciałbym mieć kiedyś) nie uratuję operacją życia. I takie pytanie na koniec: Jakie ty ~Spawnm masz kwalifikacje moralne żeby oceniać czy lekarze i pielęgniarki za mało zarabiają? Jak dobrze znasz realia polskiej służby zdrowia i z jakiej strony? Ile twoim zdaniem powinni zarabiać i jaką pracę wykonywać za dane pieniądze? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%)
|
Inaczej byście gadali jakby to Wam tą stronę zlecono ;D
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam!
Jakby ktoś zainteresował się szczegółami tego przetargu to by tak nie krzyczał. Firma musi być duża, żeby być w stanie zapłacić ewentualne (duże) kary. Gigantyczna odpowiedzialność - wiadomo, jeden z najczęstszych ataków domorosłych hackerów. Kilku pracowników przydzielonych wyłącznie do tego projektu. Strona wykonana pewnie bardziej dla prestiżu niż pieniędzy. Cóż, jak ktoś robi serwisy pokroju NK w tydzień za 1500zł to faktycznie inna bajka. Bardziej mnie załamują teksty o biednych dzieciach! Kurde! Panowie! Co ma jedno do drugiego!? Pozdrawiam! |
|
|
|
|
|
|
Cytat A o dochodzie, jaki turyści przynoszą do budżetu samorządu pomyślałeś? Przecież pisałem to z przymrużeniem oka.Cytat Jest brana z jednego wora zwanego budżetem państwa. Państwo ma głowne źródło dochodu w postaci podatków (pośrednich i bezpośrednich), następnie ta kasa jest dzielona pomiędzy, jak to ująłeś, komórki. Ale źródło jest jedno: moje i Twoje podatki, płacone czy to w formie PIT (podatki bezpośrednie), czy też np. VAT, który bulisz w towarach i usługach (podatki pośrednie). To nie działa ja domowy budżet. Nie możesz kupić mniej ziemniaków i więcej wydać na ciasteczka.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 10 Dołączył: 9.11.2007 Skąd: Goleniów Ostrzeżenie: (0%)
|
Troche mi jest słabo jeżeli czytam tak głupie komentarze że to jest za drogo wg.mnie cena absolutnie okej mam kuzyna który pracuje jako programista i za zrobienie strony tez tak samo rozbudowanej firma daje 70 tys euro ale bez utrzymania na serwerze i administracja przez tylko 3 miesiące wiec wg mnie strona jak najbardziej okej.
Ps.Radze wam napisać wszystko co jest na tej stronie w 3-4 h przez 4 tygodnie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/haha.gif) to zobaczycie co wam wyjdzie Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 199 Pomógł: 2 Dołączył: 9.06.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja również zgadzam się z przedmówcami którzy twierdzą iż cena jest jak najbardziej adekwatna do wykonanej pracy + odpowiedzialność, ale...
W czasach "kryzysu" gospodarczego , gdzie rząd i prezydent RP ograniczają i ucinają wydatki , dotacje oraz myślą o zwiększeniu podatków, taki serwis to pomyłka lub prościej mówiąc ZŁODZIEJSTWO PR. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
cena tej strony wg mnie jest przystępna, a pieprzenie cały czas o kryzysie tylko denerwuje ...
PS. Jak dobrze znasz realia polskiej służby zdrowia i z jakiej strony? Ile twoim zdaniem powinni zarabiać i jaką pracę wykonywać za dane pieniądze? z życia: kardiolog, etat: brak danych prywatnie: w tyg ok 50 pacjentów po 80zł, czyli w miesiącu 4000*4=16 000 to nie jest wg mnie mało (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) a jeszcze wiekszość bierze nawet za wypisanie nowej recepty (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sciana.gif) Ten post edytował rzymek01 29.07.2009, 22:42:59 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Niech sobie prywatna firma robi stronę i za milion (niestety często dzwonią z "bardzo poważnej" firmy, która osiąga przychody na poziomie 50 mln i oferują za stronę .... 1000 zł), ale z naszych podatków to się chyba nie godzi? Rząd, prezydent, sejm i te wszystkie centralne urzędy, agencje i fundusze celowe są rozdęte do granic absurdu, kancelaria prezydenta zatrudnia kilkaset osób, minister Rostowski ma 9-ciu wiceministrów - to jest normalne? A niech każdy urząd i urzędnik sobie zafundują stronę w cenie +50k, a na czym zrobił fortunę Prokom?
A czy w partii nie ma żadnych informatyków, którzy mogliby zrobić stronę społecznie? Tylko że do partii wstępuje się brać, a nie dawać.... gdyby ktoś chciał działać dla dobra ogółu to nie siedziałby w sejmie, tylko marnował się w jakimś monarze. Cytat był przetarg - guzik mnie to obchodzi, że był, po prawie 10 latach współpracy z budżetówką wiem aż za dobrze, jak wyglądają te przetargi, prawda jest taka, że im więcej pieniędzy trafia w łapy partyjnych towarzyszy, tym więcej jest ich marnowanych, nawet gdyby na tą stronę wydali złotówkę, to prawdopodobnie i tak byłaby to złotówka zmarnowana (bo wyrzucona w błoto). Niestety politycy umieją przekonać społeczeństwo, żeby oddali im połowę dochodów a oni to sprawiedliwie podzielą - wg zasług dla partii oczywiście, świadomość społeczna polaków jest bardzo niska, uważają, że "im się należy" a nie potrafią skorelować istnienia kilku milionów w różny sposób uprzywilejowanych z własną biedą, myślą pewnie, że kiedyś partia im też da, więc chodzą na wybory i popierają ten system. Kiedyś był nawet taki sondaż: "czy rząd ma pomóc gónikom, hutnikom, stoczniowców, partyjnym towarzyszom?" - 90% na tak, następne pytanie "czy zgadzasz się zapłacić wyższy podatek, by rząd mógł pomóc górnikom, hutnikom itd." - 90% oczywiście na nie.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 261 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat ile w tym moze kosztowac dedyk A kto przy alexa rank 200k potrzebuje dedyka? Wystarczy hosting za 20 zł. miesięcznie trochę zoptymalizować i będzie hulać że aż miło (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/guitar.gif) Któryś z użytkowników pracuje u wykonawcy witryny (www.ideo.pl)? Dobrze tam płacą? Ten post edytował AboutMe 31.07.2009, 13:13:20 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Duma rozpiera mą pierś, że prezydent RP ma taką zajefajną stronę za 360 kawałków. Policz dobrze. 17 miesięcy 5 etatów - w Warszawie za każdego z tych pracowników trzeba dać minimum 4k na rękę to już jest 20k x 17 = 340k. Problem z takim "serwisem" i opłatą za utrzymanie jest taki sam jak z karetkami pogotowania - czy jeżdżą czy nie - za gotowość się płaci. A teraz, każdy z tych 5 etatowców ma prawo pójść na chorobowe, urlop, dni na żądanie, zmienić pracę itd itp.... gdzie opłaty za prawa autorskie za wykorzystane zdjęcia tych pozycji jest multum. Podsumowując firma, która się podejmie takiego zadania musi posiadać duży kapitał ludzki,a w takiej firmie dochodzą koszta "operacyjne" oraz "zarządzania" (pensje np. prawników, dyrektorów itd...). IMHO: cena jest jak najbardziej uzasadniona. edit: I jak ktoś pisze o kwocie 360 "kawałków" to jest w błędzie - prawdziwa kwota dla firmy to 297 802,00 zł Ten post edytował TomASS 3.08.2009, 00:18:49 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 11.06.2026 - 10:53 |