![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. posiadam pewien skrypt który działa na prostej zasadzie;
Każdemu kto wejdzie na stronę generuje link w stylu. http://moa-domena.pl/index.php?c=viral&...ac24d3da6aa32d1 Nie znam się na php, ale po przejrzaniu skryptu dochodzę do wniosku, że ten link generowany jest na podstawie adresu ip komputera szyfrowanego w md5
A teraz pytanie. Jal zrobić coś takiego, żeby zamiast generowania linku na podstawie Ip i szyfrowania w md5, generował na podstawie danych z formularza html? czyli, wpisuje dane w formularzu html, np: 'kuba1234', a link wygląda mniej więcej tak: http://moa-domena.pl/index.php?c=viral&...amp;id=kuba1234 z góry dzięki.
Powód edycji: [Spawnm] Przeniosłem.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat i szyfrowania w md5 MD5, to NIE szyfrowanie. Cytat generował na podstawie danych z formularza html? input hidden? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobra, chodzi mi o to żeby można było wpisać w formularzu to co będzie w linku
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Yyy, przecież napisałem...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co to znaczy "zostało w linku"?
chodzi ci o method="get" ? |
|
|
![]()
|
|
Cytat To jak mam to przekazać do PHP, tak żeby zostało mi w linku? Możesz wyrażać się jaśniej? Pewnie chcesz AJAX? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chce stworzyć link typu : www.domena.pl/link.php?=TwojNick.
Po wejściu w ten link, chcę zrobić naliczanie, ale to inna bajka. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chce stworzyć link typu : www.domena.pl/link.php?=TwojNick. Po wejściu w ten link, chcę zrobić naliczanie, ale to inna bajka. chyba www.domena.pl/link.php?jakas_zmienna=TwojNick bo inaczej tak nie zrobisz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) a co do kodu: a potem w php (link.php)
i zobacz co z tego wyjdzie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
No dobra. Link wygląda ładnie. Ale mi chodziło o zwykle wyświetlenie linku, nie przenoszenie pod niego.
Na zasadzie: Twoj link to: www.Domena.pl/link.php?l=Nick Ten link osoba będzie rozsyłać znajomym. Ale chcę, żeby pod nim było naliczanie od osoby. Jak to wykonać? |
|
|
![]()
|
|
tworzysz bazę danych, w niej tabelę np. osoby
nick|clicks a dalej dodajesz do bazy nowe rekordy i zwiększasz clicks za każdym razem o 1 mysql_connect" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual mysql_select_db" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual mysql_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual powinno wystarczyc (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 9 Dołączył: 6.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To chyba tak:
Z głowy, popraw ewentualne błędziki. Ten post edytował marian2299 3.08.2009, 15:58:23 |
|
|
![]()
|
|
No wszystko pięknie. Link jest, ale echo z linkiem się nie wyświetla.
@edit. Juz mam. Zrobiłem tak:
Tylko teraz jak zrobić licznik. Dla rożnych nicków oddzielne naliczanie. Da się tak zrobić? Ten post edytował screv 3.08.2009, 16:19:56 |
|
|
![]()
|
|
chyba już ci napisałem jak masz to zrobić...
tablica osoby, albo jak tam chcesz to nazwij struktura: nick | visits a potem sprawdzasz, czy rekord istnieje, jezeli tak to zwiekszasz visits o 1 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 2 Dołączył: 4.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wszystko pięknie. Link jest, ale echo z linkiem się nie wyświetla. @edit. Juz mam. Zrobiłem tak: [php] Tylko teraz jak zrobić licznik. Dla rożnych nicków oddzielne naliczanie. Da się tak zrobić? Kolega Pawel_W podał rozwiązanie. Robisz tabelę w bazie. A po kliknięciu na link skrypt będzie wysyłał zapytanie, które będzie updejtowało pole 'clicks'. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.09.2025 - 19:29 |