![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zacząłem otrzymywać spam na adres mail kontaktowy mojej strony, który nigdy nie był widoczny w sieci (na żadnym forum, bezpośrednio w źródle strony itd.). Adres ten jest jedynie w źródle php formularza kontaktowego. Formularz jest zabezpieczony SBLAMem.
Poniżej fragment strony kontakt.php:
Najbardziej zaniepokoił mnie fakt, że spam jest jakby wysyłany ode mnie do mnie (adres w OD to xyz@xyz.pl) Mam nadzieję że domena nie zostanie dodana do jakichś czarnych list i ten "spam ode mnie" przychodzi tylko do mnie. Otrzymywany spam w ogóle nie wygląda na wysłany z formularza, nie trzyma schematu. Moje główne pytanie: Jak to możliwe, że ktoś znalazł ten mail. Strona dopiero startuje, mała popularność, a wysyłanie wiadomości tylko przez ten form. I co zrobić aby spamowanie nie było możliwe? Myślałem, że sblam zabezpieczy formularz... Ten post edytował dukat 25.07.2009, 11:58:42 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat $rezultat = sblamtestpost(NULL, "yZRg6gUe68FTzwYIRX"); : http://sblam.com/instalacja/php.html#nazwy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, zmieniłem, zobaczymy czy teraz nie będę dostawał co godzinę linku do chińskiej apteki z viagrą (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Z drugiej strony nie wiem czy to z powodu złej konfiguracji SBLAM ten spam. Temat wiadomości w moim formularzu jest ustawiony na stałe (Wiadomośc ze strony www), a w spamie dostaję w temacie Dear xyz@xyz.pl 70% 0FF on Pfizer ! itp. Podejrzewam, że wiadomości muszą być wysyłane inaczej niż przez form. Ale odczytanie maila z pliku php nie powinno być możliwe... No chyba że jakieś hacki. Ten post edytował dukat 25.07.2009, 11:58:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 141 Dołączył: 11.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem na jakiej zasadzie działa sblam, ale poczytaj o email injection http://www.damonkohler.com/2008/12/email-injection.html, może przez to masz inny temat wiadomości.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Przez form na pewno.
|
|
|
![]()
|
|
To, w takim razie, dlaczego sblam nie zarejestrował tych wpisów? Poprzednie były, nawet te przed zmianą null'a na tablicę z nazwami pól
Cytat $rezultat = sblamtestpost(NULL, "123zxc123ZXC");
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Poprzednie były To się one zgadzają w ogóle? Nie pamiętam dokładnie, ale sprawdź pola. Jeśli dużo puszcza, to ręcznie naucz Sblam!, co jest, a co nie jest spamem. |
|
|
![]()
|
|
Zastosowałem klasę PHPMailer (wysyłanie przez SMTP) + Sblam. Na razie spam nie przychodzi.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.09.2025 - 04:36 |