![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 25.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
Analizując różne średnie/duże skrypty nie napisane przeze mnie wielokrotnie czuję potrzebę wyświetlenia sobie wszystkiego tak jakby był to jeden plik. Chodzi o to, że jak mam includowanych wiele plików w różnych miejscach to trudniej jest wyszukiwać/ analizować/ zrozumieć kod. Przydało by mi się narzędzie dające np. możliwość rozwijania kliknięciem instrukcji include, żeby pojawiła się jej zawartość. Czy znacie takie narzędzia? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
NetBeans.
Najeżdżasz sobie na include(...), prawy małs i "Navigate->Go to declaration" -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 25.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, ta opcja może być przydatna, ale chodziło mi o coś idącego znacznie dalej. Tak żeby zamiast instrukcji include 'plik.php' pojawiła mi zawartość pliku 'plik.php'
albo przynajmniej żebym mógł wyszukiwać coś w pliku z wieloma includami tak, że wyszukiwarka szukała by też danej frazy automatycznie we wszystkich includowanych plikach... potrzebne mi jest to kiedy analizuję jakiś skrypt i wiem, że coś czego szukam jest w pliku a.php, ale on ma milion includów w różnych miejscach i muszę przeglądać wszystkie po kolei, albo szukać we wszystkich plikach w projekcie, co też jest do bani rozwiązaniem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
potrzebne mi jest to kiedy analizuję jakiś skrypt i wiem, że coś czego szukam jest w pliku a.php, ale on ma milion includów w różnych miejscach i muszę przeglądać wszystkie po kolei, albo szukać we wszystkich plikach w projekcie, co też jest do bani rozwiązaniem Twoim zdaniem lepiej będzie Ci się analizowało taki jeden ogromny plik? Bo jeśli piszesz średni/duży projekt to ja rozumiem, że masz do czynienia z przynajmniej kilkuset plikami.Jestem takiego samego zdania jak ~blooregard - NetBeans + Go to declaration. [edit] I tu się przekonujesz na własnej skórze jak ważne jest komentowanie i dokumentowanie kodu ![]() Ten post edytował sowiq 21.07.2009, 19:41:50 |
|
|
![]()
|
|
hmm to Twoim zdaniem lepiej będzie klikać kilkaset razy prawym myszki i "go to declaration"
![]() Cytat I tu się przekonujesz na własnej skórze jak ważne jest komentowanie i dokumentowanie kodu ![]() owszem, ale mam do czynienia z czyimś dosyć zagmatwanym kodem i szukam metod, żeby go jakoś ogarnąć może pozostańmy przy tym: Cytat albo przynajmniej żebym mógł wyszukiwać coś w pliku z wieloma includami tak, że wyszukiwarka szukała by też danej frazy automatycznie we wszystkich includowanych plikach...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm to Twoim zdaniem lepiej będzie klikać kilkaset razy prawym myszki i "go to declaration" [Ctrl] + [B] :]![]() Ja powiem tak - jeśli analizujesz ten kod, żeby się czegoś nauczyć, to może zajmij się jakimś lepiej napisanym? A jeśli analizujesz go, żeby coś poprawić/dopisać, to chyba nie musisz każdego pliku dokładnie przeanalizować? Pytam, bo jakoś nie widzę większego sensu w takim przebijaniu się na siłę przez wszystko. Ten post edytował sowiq 21.07.2009, 20:12:40 |
|
|
![]()
|
|
Muszę właśnie coś dopisać/poprawić. Jak otwieram plik "a.php" w przeglądarce, to zauważam jakieś szczegóły, które chcę potem zlokalizować w kodzie, więc otwieram "a.php" w edytorze i używam opcji "szukaj". Ale nie znajduję szukanego elementu bo siedzi w jakimś includowanym pliku "y.php".
Inna rzecz, to np muszę poprawić layout i tagi htmlowe są w różnych includowanych plikach - np tag zaczyna się w jednym pliku, kończy w innym - dużo łatwiej byłoby to ogarnąć jakby połączyć w jeden plik i zwijać/rozwijać sobie tagi w edytorze |
|
|
![]()
|
|
To powiem Ci tylko jedno - współczuję takiej roboty
![]() Akurat nie znam narzędzia, które zamiast linijki z include wstawiłby treść pliku i obawiam się, że taki po prostu nie istnieje, bo... to trochę bez sensu. Po to są include'y/require'y, żeby rozbijać projekt na mniejsze pliki. Dodam tylko, że w takich IDE jak wspomniany NetBeans jest opcja łatwego wyszukiwania we wszystkich plikach projektu. Możesz być też zainteresowany programem Windows Grep - pozwala on za pomocą wyrażeń regularnych przeszukiwać pliki. Znacznie ułatwia czasami pracę. Powodzenia, bo wyzwanie masz niezłe ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:46 |