![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2006 Skąd: Kanagawa-ken, Japonia Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Przeglądałem niedawno strukturę myBB i tak myślę, czy moja koncepcja jest dobra.
Nie jestem profesjonalistą, aczkolwiek w PHP siedzę już od 5 lat. Myślę nad napisaniem kilku projektów do mojego portfolio (forum, CMS, galeria, dziennik szkolny). Sam początek wygląda tak:
Chcę, aby index.php był tym głównym plikiem, moduł takie jak showthread i inne wywoływane będą przez index.php?module=. Tutaj pojawia się moje pytanie: Za każdym wywołaniem index.php będzie ustanawiane połączenie MySQL ($nDB->connect()) - czy to dobre wyjście? Chodzi mi najbardziej o aspekty wydajnościowe. Przy takim rozwiązaniu (index.php?module=) potrzebowałbym pewnych wskazówek. Wykonanie nie jest dla mnie żadną trudnością, ale nigdy wcześniej nie pisałem for internetowych, myBB, phpBB już nie mówiąc o IPB czy vBulletin to tony kodu, którego nie chcę przeglądać, bo jak coś zobaczę, to skopiuję, a chcę, aby kod był moją indywidualną pracą. Was proszę o jakieś rady dotyczące wydajności czy jakiś innych kosmetycznych aspektów. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Tutaj pojawia się moje pytanie: Za każdym wywołaniem index.php będzie ustanawiane połączenie MySQL ($nDB->connect()) - czy to dobre wyjście? No inaczej za bardzo się nie da. Owszem, jest mysql_pconnect" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, ale nie każdy serwer obsługuje. Poza tym, cache, cache, cache i jeszcze raz cache, gdzie się tylko da. Nie rozumiem linijek 18-46 - nie słyszałeś o __autoload" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual...? Poza tym, ukrywanie błędów przez małpę jest bardzo, ale to bardzo nieeleganckie. O każdorazowym liczeniu długości tablicy nie wspomnę. Jeśli chodzi o aspekty wydajnościowe/rady - skup się na miejscu przechowywania danych, a nie na takich bzdetach. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2006 Skąd: Kanagawa-ken, Japonia Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Poczytam o tym __autoload, bo to dla mnie nowość, ale z tym cache - za prawdę powiadam, ciężko będzie, bo to dla mnie zupełna nowość ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytam o tym __autoload, bo to dla mnie nowość, ale z tym cache - za prawdę powiadam, ciężko będzie, bo to dla mnie zupełna nowość ... Nic trudnego, sam kiedyś pisałem dla siebie klasę do obsługi cache - wcale nic strasznego. Choć za niedługo chyba zainteresuje się tym: http://pear.php.net/package/Cache_Lite Moim zdaniem w takich projektach jak forum/cms etc. jest ważne m.in.
Tak więc nie można sobie zbyt wysokich poprzeczek stawiać jak i rzucać kłód pod nogi. Powiem, że od pewnego czasu piszę dla siebie klasy, które czasem (według potrzeb) wykorzystuję - i powoli buduje się FW z tego. Ten post edytował fifi209 20.07.2009, 20:33:10 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Ja nie chce bóg wie jakiego forum pisać. Nie do większego zastosowania ono będzie, tylko do prezentacji i własnej satysfakcji. Poza tym, ja się uczę tylko na ciężkich projektach - inaczej nie potrafię.
Teraz myślę nad tym cache'owaniem. Jak ono ma działać? Co trzeba cache'owac? Co ile trzeba cache'owac? Jak cache przechowywać dla każdego użytkownika? To trochę skomplikowana sprawa ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
W samym tylko kodzie, który już pokazałeś naliczyłem 6 małp.
Z taką kontrolą błędów, daleko nie zajdziesz. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Po prostu przyzwyczaiłem się do @ i die() współpracujących ze sobą. Już wiem, że to źle.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Wątek cache'owania wydzieliłem: http://forum.php.pl/index.php?s=&showtopic=126136
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:02 |