Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Stabilność APC
ucho

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Na pewno wielu z was stosuje jakiś opcode cache na produkcyjnych serwerach. Mi bardziej zależy na funkcjonalności data cache i chciałem skorzystać z APC ponieważ jest nieco szybsze niż memcache(d) oraz generuje ładne statystyki =)
Niestety o ile na serwerze testowym wszystko śmigało bez problemów przez ponad miesiąc to na produkcyjnym po zaledwie dwóch dniach całość się wykrzaczyła. Zgaduje, że któryś z procesów nie zwolnił semafora i wszystko się zakleszczyło przy próbie zapisu do cache - jedyny komunikat błędu w logach mówi o przekroczeniu limitu czasu wykonywania na instrukcji apc_store.
Czy ktoś jeszcze miał taki lub inne problemy z APC? Znalazłem jakieś opisy watchdogów które resetują Apacha, ale myślałem, że takie rzeczy nie są już potrzebne skoro APC ma być częścią php6 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Zgaduje, że ogólnie na problemy ze stabilnością php pomogła by zmiana trybu pracy apacha z preforked na fastcgi, ale wątpię by w tym konkretnym przypadku to coś zmieniło. A jakie są wasze doświadczenia?

Ten post edytował ucho 20.07.2009, 09:21:34
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 1)
erix

Grupa: Moderatorzy

No akceleratory jednak mają wpływ na stabilność, i to dość znaczny.

A już odpalanie wtedy PHP jako modułu Apache, to jest masochizm, sam zresztą widzisz, dlaczego. Spróbuj jeszcze eAccelerator, bo miał wbudowany cache dla własnych danych.

Bądź co bądź - odpalanie przez (F)CGI, to podstawa. Niemniej jednak lepiej by było memcached z tej racji, że jest bardziej odseparowany od APC, czy eAccelerator.

Ostatecznie pozostaje jeszczez shmop. [;
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 15:51