![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czytając inny plik, nie rozumiem poniżeszgo odwołania do bazy:
Cytat $item = $db -> Execute("SELECT * FROM table"); Dlaczego jest to pisane w ten sposób? Czy nie można po prostu otworzyć połączenia z bazą poprzez mysqli_connect a potem wykonać Select przez mysqli_query? Na przykład:Cytat $q = "Select * from table";
$r = @mysqli_query ($db, $q); Ten post edytował lahhott 20.07.2009, 06:04:23 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Jest to poprostu metoda klasy do obsługi bazy danych która np odrazu zwraca ci wszystkie wyniki zamiast bawic sie z mysql_fetch_assoc i podobne. Jest to bardzo wygodne.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy w takim razie poniższy przykładowy kod zadziała?
Efektem jest pusty ekran. Nie mam komunikatu błędu, jednak nie wyświetla się wartość 69. (w tabeli jest taki rekord) Ten post edytował lahhott 20.07.2009, 14:15:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Proszę używać poprawnego bbcode, dajesz nam kod php , dawaj go w [ php] !
(popraw) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za podpowiedzi.
Spróbowałem tak:
W wyniku otrzymuję: "Połączenie nawiazaneWynik:" Czyli połączył się z bazą, tylko dlaczego nie ma wartości 69? Gdzie znajdę dokumentację dotyczącą Execute? Szukałem w manualu PHP, ale tak jakby tego nie było. Ten post edytował lahhott 20.07.2009, 14:37:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Czy Ty nie rozumiesz, że wszystkie funkcje query zwracają zasób, z którego trzeba wyciągać dane?
Cytat Szukałem w manualu PHP, ale tak jakby tego nie było. Nie opowiadaj głupot, zacznij najpierw od kursu PHP+MySQL. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 5 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw musisz się dowiedzieć, czym jest $db. Pewnie to jakaś klasa z frameworku, do którego dokumentację znajdziesz gdzieś indziej.
tak BTW - dlaczego przechodzisz z obiektowego na programowanie proceduralne - chcesz cofnąć aplikację o krok do tyłu ? |
|
|
![]()
|
|
Szukam tutaj:
http://www.php.net/manual/ Przeszedłem o krok niżej, aby ustalić, czy w ogóle prosta zmienna się wyświetla. erix: Taaak, przy większości pytań są ludzie, którzy udzielają "inteligentnych" odpowiedzi typu "naucz się PHP i MySQL". Można na to odpowiedzieć "naucz się odpowiadać na pytania". ![]() Ten post edytował lahhott 20.07.2009, 14:46:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 5 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukam tutaj: http://www.php.net/manual/ Przeszedłem o krok niżej, aby ustalić, czy w ogóle prosta zmienna się wyświetla. Jeśli nie wiesz z jakim obiektem masz do czynienia, nie oczekuj znajomości jego argumentów ani rodzaju funkcjonowania.Ok, ale znajdź miejsce, gdzie tworzona jest zmienna $db, czasami pomocne może okazać się
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Zacznijmy od tego po co się pytasz dlaczego tak jest wywoływane zapytanie skoro podstaw używania baz danych nie znasz. Poznaj podstawy a dopiero potem wróć.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat erix: Taaak, przy większości pytań są ludzie, którzy udzielają "inteligentnych" odpowiedzi typu "naucz się PHP i MySQL". Można na to odpowiedzieć "naucz się odpowiadać na pytania". Patrz: post ~wookieb. Jak chcesz rozmawiać o stawianiu murów nie wiedząc, jak wygląda cegła? Czytać też od razu czytałeś, czy zaczynałeś od alfabetu? Pomyliłeś kolejność, kolego. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem coś następującego, aby krok po kroku sprawdzać wykonanie skryptu:
Jako wynik otrzymuję: Cytat Początek. Check1: Połączyłem z bazą. Check2: Zdefiniowałem q jako Select. Warning: mysql_query(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in C:...file.php on line 18 Check3: Zdefiniowałem r jako zapytanie. Błąd systemu.Błąd: Zapytanie: SELECT id, owner from equipment where id = 69. Koniec. Dlaczego Select, który normalnie wykonuje się z poziomu bazy w powyższy sposób nie chce się wykonać? Ten post edytował lahhott 20.07.2009, 16:01:03 |
|
|
![]()
|
|
A ja zachęcę to dalszego użycia największego narządu międzyczaszkowego. http://pl2.php.net/mysql_query
Ten post edytował wookieb 20.07.2009, 16:36:37 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:39 |