![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
//edit: na razie probuje sortowac z "tablesort"
Witam Szukam sposobu na zrobienie przycisku, który by mi sortował dane w danych kolumnach tabel SQL. Jak sortować ja wiem. Chodzi mi tylko o wskazanie sposobu jak zrobić przycisk, który nie będzie wymagał wczytania nowej strony, tylko samej tabeli. Np. mam takie kolumny mojej przykładowej tabelki: NR DANE OPIS 1 3 opis1 2 8 opis2 3 4 opis3 i chodzi o to by komórki NR, DANE i OPIS były przyciskami "podwójnymi". Tzn tabela domyślnie wyświetla wszystko wg numerków w pierwszej kolumnie (1,2,3,...) ale po kliknięciu na przycisk "DANE", posortuje mi się tabela od najmniejszej liczby do największej, czyli: NR DANE OPIS 1 3 opis1 3 4 opis3 2 8 opis2 A po ponownym naciśnięciu przycisku "DANE" kolumna "dane" posortuje się malejąco: NR DANE OPIS 2 8 opis2 3 4 opis3 1 3 opis1 Teraz jak się naciśnie przycisk/komórkę "DANE", wyświetli się znów tabela z kolejnością rosnącą dla tej kolumny. itd. z każdym przyciskiem. Także zadanie sprowadza się do wskazania sposobu zrobienia "podwójnego" przycisku dla tabeli, i wskazania gdzie wstawić kod:
Fajnie by było, gdyby kliknięcie przycisku nie otwierało nowej strony, tylko sprowadzało się do posortowania tabeli. Może się przyda:
//edit: na razie probuje sortowac z "tablesort" Ten post edytował wojteke 20.07.2009, 13:14:36 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podłączam się do pytania
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 4 Dołączył: 22.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuje skorzystac z ajaxa.
Ten post edytował z3L 22.07.2009, 00:25:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakie parametry ustawić na przycisku submit i jak je przechwycić przez skrypt żeby działało.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz również zrobić to sortowanie jako linki, zrobić ramkę i target w linkach na ramkę. (przynajmniej nie będziesz zadawał pytań dot. ajax'a (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/haha.gif) )
|
|
|
![]()
|
|
Mogę,ale nie wiem jak!
Mam taki kod, i teraz jak przekazać dane do php
Chyba,że coś takiego,ale nie podoba mi się to rozwiązanie
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Najpierw metoda prób i błędów potem wyszukiwarka a na końcu forum. Tak też było w tym przypadku. Odsyłanie mnie do google nie rozwiąże problemu, bo skoro nie wiem to pytam a pytam bo chcę wiedzieć.
Daj więc sobie spokój ze spychologią jeśli wiesz to po prostu napisz... PS: google znajduje tylko ramki do zdjęć! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
No dobrze - budujesz dom. Jak chcesz postawić ścianę, skoro nie wiesz, jak wygląda cegła?
W takich sytuacjach powierza się to komuś innemu, ale to wymaga czasu. Ciesz się, że ktoś w ogóle pomaga naprowadzając. Nie pasuje? Nikt tu nie trzyma. Ale oczekując gotowca = zlecenie -> inny dział. |
|
|
![]()
|
|
Parę postów już tutaj napisałem,ale odpowiedź zawsze jest podobnej treści... Liczyłem na pomoc w rozwiązaniu technicznej zagwostki a spotykam się ze spychologicznym podejściem kolegów którzy patrzą na mnie z góry
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Gotowca nie dostaniesz.
I nie chodzi o "spychologię", tylko o Twoje lenistwo. |
|
|
![]()
|
|
Żebyśmy nie byli tacy źli, napisałem Ci przykład z ajaxem.
i sort.php:
|
|
|
![]()
|
|
można? można! Dzięki!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi udało się zrobić sortowanie "tablesort'em".
Mam teraz taki problem: Usilnie poszukuję sposobu na blokadę kliknięcia danej komórki w danej kolumnie właśnie tego "tablesort'u" (kolumna jest bez wierszy, bo to jest po prostu taka jedno-wierszowa tabelka z przyciskami i chodzi o to by zablokować jedną kolumnę = w tym przypadku jedną komórkę! (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ). Mam w skrypcie coś takiego: Jest to fragmencik wywołujący jedną z kolumn. Na wszystkich kolumnach są przyciski sortujące poniższe całe kolumny. Chciałbym teraz mieć możliwość zablokowania kliknięcia danej komórki w pewnej kolumnie. Da radę to zrobić css'em lub z html'a? |
|
|
![]()
|
|
Jeżeli są to przyciski (inputy) to dajesz disabled (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
To nie są chyba inputy, bo tą funkcją mi się tylko tworzy dodatkowy przycisk w komórce, a ten mój właściwy przycisk zostaje i nadal działa. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 01:01 |