![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 199 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2004 Skąd: Czymiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pytanie dotyczące na czym polega i jak można napisać skrypt pokazujący gdzie jesteś w serwisie tzn HOME / Aktualności / ....... i tak dalej ale ma to pokazywac w komórce nad otwieraną stroną. Pozdrawiam Karolski |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz na początku każdej strony deklarować zmienną z nazwą strony i zapisywać ją do jakiejś tablicy w sesji.
Za każdym razem przed wyświetleniem takich nawigacyjnych linków musiałbyś sprawdzać kilka spraw. Tutaj właśnie zaczyna się zabawa. W podstawowym skrypcie wystarczy, że będziesz sprawdzał czy strona na której obecnie jesteś jest już w tablicy, jeżeli tak to usuwasz wszystko co jest po tej stronie aż do końca. Dla przykładu: jesteś na Cytat home/informacje/niusy
w tym momencie wchodzisz na stronę informacje i sprawdzasz czy jest już taka strona w tablicy, jeżeli tak to usuwasz wszystko co jest po niej i zostaje Cytat home/informacje
Oczywiście to jest bardzo okrojony pomysł. Będziesz musiał zastanaowić się na jakiejs zasadzie kontorlować czy dodawać czy usuwać z tablicy. Jednak na podstawowe rozwiązanie to co napisałem powinno wystarczyć. Może ktoś zna łatwiejszy sposób bo ja to pisałem 'na chłopski rozum' (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wysyłanie danych:
[php:1:866e3f84f4]<?php set_cookie("gdzie", "HOME / Aktualnosc"); // Na każdej stronie wrzucasz to, ale zmieniasz HOME / Aktualnosci na odpowiednie dla danej strony ?>[/php:1:866e3f84f4] wyswietlanie info: [php:1:866e3f84f4]<?php echo "Jesteś na <b>".$_COOKIE['Gdzie']."</b>"; ?>[/php:1:866e3f84f4] nie wiem czy zadziała, ale mam nadzieje, że tak.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tiraeth: moim zdaniem jest to bez sensu - wysylasz cookie a potem je odczytujesz w jedym i tym samym skrypicie.... taki sam efekt da:
[php:1:80c617f1bc]<?php echo 'Jesteś na HOME / Aktualności'; // tu se dopasuj text ?> [/php:1:80c617f1bc] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 02:44 |