![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 8 Dołączył: 16.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Stworzyłem funckje, która sprawdza, czy podana wartość występuje w tablicy.
Nie wiem jednak dlaczego ciągle zwraca false? Co jest nie tak? Ps: To tylko w celu treningu. Wiem, że istnieją do tego specjalne funkcje;P
Powód edycji: Poprawiłem bbCode (ociu)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 50 Dołączył: 28.10.2006 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba powinno być tak:
Zapomniałeś o return w 10 linijce i w Twoim przypadku funkcja zwracała wartość tylko, gdy szukany element był na pierwszym miejscu. Poza tym:
Zastąp:
Funkcje min i max nie zwracają minimalnego i maksymalnego indeksu, tylko wartość. Ponadto można tę funkcję napisać nie używając zmiennych $left i $right, ale skoro się uparłeś. Ten post edytował kipero 8.07.2009, 15:33:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A czemu wynajdujesz koło na nowo...? Przecież jest i in_array" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, i array_slice" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual...
Cytat Ps: To tylko w celu treningu. Wiem, że istnieją do tego specjalne funkcje;P To nie wynajduj koła na nowo, nie marnuj czasu na coś, co zostało zrobione. Myśl nad projektem wieży, a nie budowie cegły, która i tak będzie prostopadłościanem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 8 Dołączył: 16.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@kipero
Dzięki za znalezienie tego o czym zapomniałem. Jeśli chodzi o drugą część dwojego postu to zwróć uwagę na to, żę moja tablica nie zawiera kolejnych(wylosowane 10 z pośród 20) wartości i dlatego min() i max() zostały przezemnie urzyte. @erix Nie marnuj czasu na zaprzeczanie tego co napisałem jako (s)twierdzenie tylko pomyśl dlaczego akurat robię coś takiego. Myśl nad projektem wieży, a nie budowie cegły, która i tak będzie prostopadłościanem. Fraza mi się podoba, mimo, że post bez sensu;P |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 50 Dołączył: 28.10.2006 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o drugą część dwojego postu to zwróć uwagę na to, żę moja tablica nie zawiera kolejnych(wylosowane 10 z pośród 20) wartości i dlatego min() i max() zostały przezemnie urzyte. Tylko, że używasz zmiennej $left jako indeksu tablicy w funkcji:
Co jeśli najmniejsza wartość wynosi np. -7? Wtedy próbujesz się odwołać do $array[-7], a indeksy w tablicy zaczynają się od 0. |
|
|
![]()
|
|
Tak, ale nie powoduje to błędu tylko zwraca false i to działa.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:37 |