|
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ |
Witam,
Jestem w trakcie pisania CMSa, w którym ma znajdować się szerokie zróżnicowanie praw jakie posiadać będą użytkownicy. Administrator będzie miał możliwość nadawania bardzo szczegółowych "przywilejów", dla przykładu skrócona lista:
Nie ma więc możliwości stworzenia domyślnych rang typu redaktor, moderator itd. Rozwiązanie (znane np. z Drupala) polegające na tworzeniu dowolnej rangi z konkretnymi przywilejami, a później przydzielanie jej użytkownikowi nie wchodzi w rachubę (ze względu na zlecającego). Całość ma wyglądać w następujący sposób: administrator startuje z tworzeniem nowego użytkownika (bądź edytuje istniejącego), podaje jego dane (nazwę, maila i tym podobne) i w tym miejscu ma listę praw (coś na kształt tej powyżej), zaznacza część z nich (wedle uznania) i tworzy użytkownika z konkretnymi przywilejami. Zastanawiam się jednakże jak takie informacje przechowywać w bazie... być może zmęczenie materiału nie pozwala mi już "trzeźwo" myśleć (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) . Rozważałam stworzenie tabeli z prawami do której przypisywany będzie użytkownik. Przykładowo kolumna opisana jako dodawanie treści na stronę a w wierszach klucze identyfikujące użytkowników. Nie mam jednak pewności co do tego na ile optymalne jest to rozwiązanie. Być może ktoś już projektował podobne rozwiązanie i ma jakiś pomysł? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź |
Ja rozwiązałem podobny problem następująco (w uproszczeniu):
Mam tabele 'perms', gdzie każdy rekord to ID uprawnienia i jego opis. Z kolei każda akcja w CMS-ie ma przyporządkowany ID konkretnego uprawnienia. Druga tabela 'perm_to_user' łączy już konkretne uprawnienia z konkretnymi userami (jeden rekodr to relacja ID uprawnienia->ID usera). W dodawaniu/edycji użytkownika mam formularz: checkbox+opis (zanzacenie checkboxa oznacza nadanie uprawnienia). W konkretnej akcji jest f-cja checkPerm($perm_id, $user_id), która sprawdza, czy w tabeli 'perm_to_user' występuje rekodr zawierający ID uprawnienia oraz ID zalogowanego uzytkownika - jeśli tak, znaczy to, że dany użytkownik ma nadane prawa do tego modułu czy tam akcji. Jesli nie - żegnaj, Gienia. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 1 Dołączył: 7.05.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja bym to zrobił na jeden z dwóch sposobów:
- oddzielna tabela z rangami, czyli kolumna user_id i kolumna function, i później możesz selectem w prosty sposób sprawdzić kto co może - kolumna w tabeli użytkowników pt. "prawa" i w niej ciąg funkcji które użytkownik może wykonywać, np. "edycja/usuwanie" i później również za pomocą SELECT (..) LIKE (..) możesz sprawdzić kto co może (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 7 Dołączył: 2.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja bym to zrobił na jeden z dwóch sposobów: - oddzielna tabela z rangami, czyli kolumna user_id i kolumna function, i później możesz selectem w prosty sposób sprawdzić kto co może Autor postu chyba nie może rozdzielić na rangi. Szkoda, że nie możesz zrobić ACL z prawdziwego zdarzenia :-/ Czy nie najprościej i najszybciej byloby trzymać uprawnienia np. w pliczku ini: Kod [perms] user1 = zasob1 zasob2 zasob3 user2 = zasob2 zasob4 Czyli definiować role (u Ciebie chyba nie może być rol, wiec tutaj trafialiby wszyscy uzytkownicy - niefajne) i przypisywać im identyfikatory zasobów. Plusem jest na pewno to, że nie trzeba na poziomie bazy przy każdym request'ście sprawdzać uprawnień, a czytac z pliku (parse_ini_file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual). Ten post edytował omeck 7.07.2009, 19:23:15 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ |
Najchętniej wykorzystałabym mechanizm budowania przez administratora rang z dowolnymi przywilejami... no ale nasz klient nasz pan.
Trzymanie wszystkiego w tabelach i odczytywanie poziomu dostępu "na życzenie" danego modułu jest dla mnie trochę słabe, ale z drugiej strony jak inaczej to przechowywać? Chyba zdecyduje się na trzymanie tego w tabeli z perms'ami (jak sugerował blooregard) z tym, że wczytam je jako zmienne sesji dla każdego użytkownika. Wtedy zapytanie wykona się raz, a konkretne funkcje odwołają się z pytaniem o pozwolenie do wartości tej zmiennej. omeck - zastanawiałam się nad plikiem, ale sama nie wiem... myślę, że zmienne sesji załatwia mi problem wiecznych requestów do bazy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) . Dziękuję za podpowiedzi! |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
A ja mam taki sposob. Mam tabelke przechowujaca wszystkie akcje systemu w postaci id=>link, np.
1=>'/administrator/article/editform', 2=>'/administrator/article/editsubmit' Kazda publiczna metoda kontrolerów to akcja wpisana w ten sposob do tabelki. Druga tabelka przechowuje nazwy operacji - dodawanie artykułów, edycja artykułów, usuwanie etc. 3 tabelka wiaze akcje z "operacja", przez co system wie ze ze edycja artykulow to akcje: /administrator/article/editform, /administrator/article/editsubmit. Teraz mozemy przyznac userowi czy grupie userow uprawnienie nie do wykonywania konkretnych metod ale calych operacji, np edycji artykułów Schematycznie tak to wygląda i nawet sie sprawdza. Do tego widok w postaci tabelki z checkboxami przyznajace grupie uprawnienie do edycji artykulow Uprawnienie sprawdza konstruktor klasy rodzica w kontrolerze Wygodne i czytelne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował witul 11.07.2009, 03:10:08 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%)
|
rozwiązanie z pluginu sfguarduser do symfony:
możesz przypisywać użytkowników do grup, a grupom nadawać uprawnienia. możesz również przypisać uprawnienie poszczególnym użytkownikom. wg mnie to jest rozsądne i dobre rozwiązanie. nic dodać nic ująć:) Ten post edytował AxZx 11.07.2009, 09:23:59 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 25.12.2025 - 00:11 |