![]() |
![]() |
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Witam,
mam mały problem z zablokowaniem prawego przycisku myszy. Gdy korzystam z document.onclick, wszystko jest w porządku, sytuacja zmienia się przy skorzystaniu z document.addEventListener (alert zostanie wyświetlony, ale pojawia się menu kontekstowe). Poniżej przedstawiam przykładowy kod. Kod window.onload = function()
{ var fn = function (event) { if (navigator.appName == 'Netscape' && event.which == 3) { alert ('OK'); return false; } } //document.onclick = fn; document.addEventListener( 'click', fn, false ); } |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Kod window.onload = function()
{ var fn = function (event) { event.preventDefault(); event.stopPropagation(); return false; } //document.onclick = fn; document.addEventListener( 'click', fn, false ); } |
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Oczywiście przy Internet Explorer napotkałem na błąd. Znalazłem odpowiednik dla preventDefault ale odmawia posłuszeństwa dla zdarzenia onclick, dodam że dla onmousedown wszystko jest w porządku.
Kod window.onload = function()
{ var fn = function (event) { event.returnValue = false; alert (event.button); } document.attachEvent( 'onclick', fn); } |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Bo dla ie wlasnie trzeba to zrobic zdarzeniem onmousedown wiec mozesz zrobic cos takiego. click dla ff, onmousedown dla ie i wywoluja ta sama funkcje.
|
|
|
![]()
|
|
Znalazłem lepsze rozwiązanie.
Kod document.attachEvent( 'oncontextmenu', function() { return false; }); Później bez problemów można korzystać ze zdarzenia onclick. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 02:54 |