![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby móc ustawić na początku session_start(); muszę ustawić kodowanie na np. ansi które nie wyświetla polskich znaków. Jako że na stronie mam polskie znaki próbowałem użyć iconv_set_encoding:
Niestety nic to nie dało, nadal mam problem z wyświetlaniem polskich znaków (ą). Dobrze przecież mam to napisane więc dlaczego nadal nie ma polskich znaków? W meta nie mam żadnego kodowania (co i tak nie sprawiało różnicy). Próbowałem ustawić utf-8 bez bom, skrypt oczywiscie dziala ale nie ma większości polskich znaków. Pomoże ktoś? Ten post edytował Agape 3.07.2009, 07:59:32 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwszego zdania nie rozumiem. Dlaczego musisz? Ustaw prawidłowy nagłówek (header), zakoduj odpowiednio plik i po sprawie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Muszę, ponieważ inne kodowania takie jak np UTF-8 dodają na początku pliku niewidzialne (w edytorze) znaki które powodują że są wysłane jakieś dane przed session_start() co powoduje błąd:
Kod Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /*******/index.php:1) in /*******/index.php on line 1 Przed wysłaniem jakichkolwiek nagłówków nie może być nic wysyłane. Nic nie daje jak ustawie na UTF-8 i przed session_start() wrzucę samo ob_start() i na końcu ob_end_flush(). Pomożecie ? Bawie się z tym masę czasu i nie mogę dojść ;/ Ten post edytował Agape 3.07.2009, 06:40:16 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Proszę dodać tag do tematu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc znajdź sobie edytor który nie zapisuje BOM.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
sprawdzałem, bez bom nie ma jeszcze większej ilości polskich znaków, co prawda skrypt działa ale tak jak mowie, bez polskich znaków ;/. Próbowałem skopiować dane i zapisać w nowym pliku z nowym kodowaniem ale taki sam efekt
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
http://t35ty.lua.pl/ strona jest zakodowana w utf-8 bez bom, w ansi tez nie widac wszystkich znaków, tresc body: ę ó ą ś ł ż ź ć ń .
http://t35ty.lua.pl/index.txt jest dokladna kopia pliku glownego na serwerze. Bym byl wdzieczny za pomoc bo za dlugo juz z tym siedze ;/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mówiłem ci o nagłówku, prawda? Nie wysyłasz go a domyślnie otwiera się w iso-8859-2.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie rozumiem trochę, kodowanie pliku mam w utf-8 bez bom i teraz wysyłam w nagłówku PHP kodowanie utf-8:
i efekt jest jeszcze gorszy: http://t35ty.lua.pl/ Jak ja to powinienem zrobić ? Dając kodowanie utf-8 w meta i tak nie daje to pożądanego efektu -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tylko że teraz zapisałeś plik w windows-1250 (notatnik?). Kod zostaw jak jest tylko użyj prawidłowego kodowania dla samego pliku.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Ci bardzo za zainteresowanie tematem. Używam 2 edytorów które są konkretnie rozbudowane jednak okazało się, że mimo że ustawiałem tam odpowiednie kodowanie zapisywało plik źle. Ściągnąłem KED'a i odrazu po otwarciu pliku który pokazywałem, KED poinformował mnie, że znaki są błędnie zakodowane. Niestety w tym programie nie ma asci to wziąłem UTF-8, dodatkowo trzeba było ustawić w nagłówku albo mecie kodowanie utf-8 i wszystko działa. Zarówno session_start() (wcale nie trzeba było kodowanie innego niż utf-8 tak jak pisali prawie wszędzie) jak i polskie litery.
Dzięki bardzo, strasznie długo nad tym siedziałem Ten post edytował Agape 4.07.2009, 12:45:35 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:27 |