![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 6.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam skrypt, który wyswietla mi dane poprzez ajax, chcialbym aby po wybraniu optiona 2,3 badz 4 blokowal sie formularz. plik ajax.php
Do pliku getajax.php dodalem Kod var k = document.getElementById(k); k.disabled=true; jednak to mi nie chce zadzialac;/ plik getajax.php
plik ajax.js Kod var xmlHttp function showUser(str) { xmlHttp=GetXmlHttpObject() if (xmlHttp==null) { alert ("Browser does not support HTTP Request") return } var url="getajax.php" url=url+"?q="+str url=url+"&sid="+Math.random() xmlHttp.onreadystatechange=stateChanged xmlHttp.open("GET",url,true) xmlHttp.send(null) } function stateChanged() { if (xmlHttp.readyState==4 || xmlHttp.readyState=="complete") { document.getElementById("txtHint").innerHTML=xmlHttp.responseText } } function GetXmlHttpObject() { var xmlHttp=null; try { // Firefox, Opera 8.0+, Safari xmlHttp=new XMLHttpRequest(); } catch (e) { //Internet Explorer try { xmlHttp=new ActiveXObject("Msxml2.XMLHTTP"); } catch (e) { xmlHttp=new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP"); } } return xmlHttp; } http://equipment.cba.pl/ajax/ajax.php stronka z formularzem prosze o pomoc! Ten post edytował gylopl 30.06.2009, 19:10:24 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem szczerze, że nie sprawdzałem całego kodu bo nie widzę zmiennej "k", dlatego myślę:
Kod var k = document.getElementById(k); //<--, że tu k powinno być w ", czyli ...getElementById("k"); k.disabled=true; Chyba, że nie wstawiłeś całego kodu, bądź coś pominąłem ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 6.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 12 Dołączył: 13.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma tu chyba za wiele co kombinować. Dajesz po prostu w pliku ajax.js w tej funkcji showUser(str) na jej końcu taką linijkę:
i powinno być po kłopocie. Plik getajax.php powinien ci tylko służyć do wypisywania tekstu. Pozdrawiam EDIT AHA I POPRAW PLIK getajax.php bo w takiej formie jak przedstawiłeś nie ma prawa działać. Ten post edytował michal_robak 30.06.2009, 19:38:09 -------------------- do wszystkiego trzeba podejść z głową a problem sam się rozwiąże
|
|
|
![]()
|
|
Nie ma tu chyba za wiele co kombinować. Dajesz po prostu w pliku ajax.js w tej funkcji showUser(str) na jej końcu taką linijkę:
i powinno być po kłopocie. Plik getajax.php powinien ci tylko służyć do wypisywania tekstu. Pozdrawiam ale jak wybiore "wybierz droge" to tez zablokuje formularz, co zrobic zeby blokowalo jak wybiore prosto,prawo,lewo? EDIT AHA I POPRAW PLIK getajax.php bo w takiej formie jak przedstawiłeś nie ma prawa działać. co poprawic?bo nie bardzo znam ajaxa:) sciagnalem ten caly skrypt z neta i przerobilem zeby pobieral dane z ifow, a nie bazy danych. dzieki za odpowiedz robak:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 12 Dołączył: 13.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro przesyłasz wartość elementu K jako argument funkcji to piszesz:
a plik getajax.php powinien wygladac tak:
i tu jest czysty PHP w tym pliku ![]() ![]() -------------------- do wszystkiego trzeba podejść z głową a problem sam się rozwiąże
|
|
|
![]()
|
|
dzięki mistrzu:)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:40 |