![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 19 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam obecnie w swojej aplikacji własną klasę obsługującą bazę danych. Działa na zasadzie Kod $db = new Database(); $db->connect(); $db->select('nazwa')->from('tabela')->where('id=5')->execute(); $name=$db->getResult(); echo $name; Z klasy nie jestem do końca zadowolony, ale powiedzmy, że spełnia moje obecne potrzeby. Jest uniwersalna i przenośna (nie chodzi mi o przenośność między bazami, ale o gotowość do wykorzystania w innej aplikacji). Zauważyłem jednak, że byłoby bardziej ładnie, prosto i "obiektowo" gdyby nałożyć na moją bazę jeszcze jedną warstwę abstrakcji. Coś, co skróciłoby powyższy kod do: Kod $dbManager = new DbManager(); $dbManager->getName(5); echo $name; Klasa DbManager rozszerzałaby wtedy klasę Database. Klasa Database byłaby gotowa do pracy z dowolną bazą (tzn dowolnym egzemplarzem bazy mysql w tym przypadku) i dowolną aplikacją a klasa DbManager byłaby niejako pomostem między klasą Database i aplikacją. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Nie jest to sztuka dla sztuki? A może to dobre rozwiązanie? Chcę w miarę możliwości oddzielić obsługę danych od reszty. Do modelu MVC pewnie dużo brakuje, ale zawsze to jakiś krok w dobrym kierunku. Jakie rozwiązania polecacie do tgo celu? Ten post edytował qrzysztof 27.06.2009, 19:23:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 18:13 |