![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ,
chcę nauczyć się jak zrobić tak , aby z danych z bazy sql , wygenerować dokument word , w tym dokumencie(dokument już istenieje) będą już standardowe dane zapisane , ja chcę tylko ten dokument uzupełnić o dodatkowe dane z sql w konkretne miejsca w tym dokumencie , i na końcu to wydrukować. Dokument wygenerowany nie ma być zapisany tylko wydrukowany , i po wszystkim pozostac nadal w formie nie zmienionej. Wszystkie operacje oczwyście z poziomu przeglądarki. Gdzie szukać na ten temat materiałów. Będę ogromnie wdzięczny za pomoc. pozdrawiam.
Powód edycji: przeniosłem temat z opisu do pola temat (cysiaczek)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z poziomu przeglądarki to najtrudniej takie coś stworzyć.
Najłatwiej to zainstalować źródło danych ODBC mysql do windowsa, stworzyć dokument worda w trybie korespondencja seryjna i skojarzyć pola korespondencji seryjnej z polami z odbc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli chcesz wygenerowac dokument tylko do wydruku - proponuje wygenerowac pdf'a
mozesz latwo przygotowac szablon, w oparciu o ktory generujesz pdf i po problemie... chodzi o to ze z poziomu php jest latwiej wygenerowac pdf niz doc jesli koniecznie chcesz miec koniecznie dokument zgodny z ms office musisz poszukac odpowiednie biblioteki do generowawnia tegoz dokumentu. w zasadzie chodzi o to ze do generowania pdf'a masz o wiele lepsze zaplecze, w postaci roznych bibliotek, czy wsparcia z samego php w tym przypadku pytaniem jest jedynie, czy dokument ktory chcesz wygenerowac moze byc nie edytowalny.. i tyle.. ja dawno temu korzystalem z biblioteki fpdf, do generowania faktur i takich tam, bardzo przyjemnie wspominam wspolprace z tym, tyle ze to dawno bylo - i zapewne ktos napisal juz cos nowego, i byc moze lepszego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 00:30 |