![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
czy ma ktos pomysł jak odczytać pliki excela i zapisać je jako zwykły tekst, nie wykorzystując przy tym samej aplikacji ms office? Po prostu mam pełno plików excela z danymi i chciałbym je wszystkie zapisać jako tekstowe. Ręczne otwieranie plików raczej nie wchodzi w grę. Jakieś pomysły, sugestie? Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
googlowalem, ale tego nie znalazłem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
Głupia sprawa, ja nie potrzebuje aż takiego bajeranckiego odczytu. Wystarczyłoby odczytanie niepustych komórek w niepsutych wierszach i zapisanie tego jako plik textowy (nawet jako jeden string bez separatorów). A te narzędzia konwertują wszystko. Może wiecie jak odczytać taki plik excelowy, jak się do tego zabrać - z chęcią spróbowałbym napisać taką prostą funkcje? Dzięki ogromne. Proszę powiedzcie mi jeszcze jak wymusić '+' w wartości zmiennej w GET. Jak dam link: index.php?zm=ala+basia&zm2=ala+ to potem przy odczycie + jest zmieniany na spacje. Próbowałem kodować/dekodowac url i nic mi nie wyszło. Jak to zrobić? Pozdrawiam. edit Użyłem rawurlencode przy tworzeniu odnośnika. I teraz w tablicy GET wartości są poprawne ale w adresie nie mam plusów tylko %2B. Co zrobić aby jednocześnie plus był w linku, w adresie wyświetlanym przez przeglądarkę i w tablicy GET? Ślicznie proszę, podajcie jakąś wskazówkę, jak to zrobić, jak się dobrać do pliku binarnego .xls Ten post edytował statek 22.06.2009, 12:39:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 5 Dołączył: 20.06.2005 Skąd: Bielsk Podlaski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym zapisał sobie arkusz z excela do formatu CSV, dostaniesz wtedy plik z bardzo przyjazną do importu zawartością ( wszyskie kolumny oddzielone średnikami, wiersze enterami ). Wtedy wystarczy tylko zwykła funkcja 'explode'.
Co do GET, pobieraj dane z plusem, a potem możesz wstawić do swojego skryptu PHP coś takiego:
|
|
|
![]()
|
|
Louner dzięki za wskazówkę. Wiem, że mogę zapisywać pliki xls jako csv ale, wtedy muszę każdy plik excela otworzyć w excelu aby dokonać takiego zapisu. Myślałem o tym aby sięgać do plików xls bez excela. Jednak po zastanowieniu i sprawdzeniu kilku faktów, rezygnuję z tego zamiaru. Nowa wersja excela zapisuje ponoć pliki przy pomocy zwykłych znaczników tekstowych - wreszcie jakieś sensowne rozwiązanie od ms:) Tak więc 'za chwilę' import binarnych xls straci rację bytu.
Co do GET, to nie działa takie rozwiązanie już sprawdzałem. Jeśli w adresie mam '+', to w tablicy GET mam spacje i nie mam co zamieniać:( Jakieś inne rozwiązanie? Proszę zerknij również na: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=123800&hl= nie przychodzi mi do głowy prostsze rozwiązanie, a moje jest bardzo nieefektywne. Pozdrawiam. PS Czy znasz jakiś edytor plików tekstowych (koniecznie z obsługą utf-8), który pozwala edytować kolumny: wklejać/zaznaczać tekst kolumnami? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 5 Dołączył: 20.06.2005 Skąd: Bielsk Podlaski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry, źle zrozumiałem o co Ci chodziło z $_GET, żeby przkazać plusa przez GET trzeba podać w adresie %2B zamiast '+', na przykład:
Kod test.php?dzialanie=piec%2Bsiedem da w tablicy $_GET
Ten sposób działa, bo 2B to '+' w tabeli ASCII ( http://www.asciitable.com/ ). Nie znam takiego edytora. |
|
|
![]()
|
|
A da się podać w adresie '+' i jednocześnie odczytać go jako '+'? Tak, żeby w adresie i w tablicy GET był plus?
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat A da się podać w adresie '+' i jednocześnie odczytać go jako '+'? Tak, żeby w adresie i w tablicy GET był plus? Nie da się. Sam możesz sobie sprawdzić:
Po wywołanu: localhost/index.php?a=b+c otrzymujesz w wyniku: Kod array 'a' => string 'b c' (length=4) czyli w miejscu znaku + z url-a masz puste miejsce (spację) Wystarczy sprawdzić. |
|
|
![]()
|
|
blooregard dzięki za konkretną odpowiedź. Ja to wszystko sprawdziłem, o czym pisałeś. A pytałem, bo myślałem, że jest jakaś funkcja sprytna, której nie znalazłem w manualu, która na to pozwala. Jedyne roziązanie jakie mi przyszło do głowy do zamiana w stringu adresu (otrzymanym z GET) spacji na plus. Wtedy by mi działąo wszystko jak chciałem, ale czy to niesie z sobą jakieś negatywne konsekwencje? Coś o czym jeszcze nie wiem, a się zemści na mnie:)?
Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 22:45 |