![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z zapytaniem które wyświetla mi znajomych. Mam taką bazę:
I teraz chcę wyciągnąć wszystkich znajomych. Storzyłem takie zapytanie:
Próbowałem z UNION
Ale jak teraz z tych wyników wyciągnąć tylko moich znajomych?? Bo czasem to ja jestem ZAPRASZAJĄCY, a czasem jestem ZAPROSZONY. Umiał by to ktoś jakoś rozwiązać?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i w php sprawdzasz warunkiem czy jestes zapraszony czy zapraszajacy. Lub w MySQL polecenie CASE lub IF. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 1 Dołączył: 19.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a w takim przypadku nie trzeba przebudować tabeli by IDZnajomosci było loginem a nie liczbą?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a w takim przypadku nie trzeba przebudować tabeli by IDZnajomosci było loginem a nie liczbą? No wiesz lepje by było gdybyś tam ID trzymał powiązane z tabela w której przechowujesz użytkowników i dane na ich temat, bo w przypadku zmiany nick -a może być bałagan.
Tak też można -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 1 Dołączył: 19.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wiesz lepje by było gdybyś tam ID trzymał powiązane z tabela w której przechowujesz użytkowników i dane na ich temat, bo w przypadku zmiany nick -a może być bałagan.
Tak też można Tylko o ile dobrze rozumiem autora tego tematu trzeba do zapytania wcisnąć jeszcze StatusZnajomosc = 'A'.
Czyli teraz zwróci wszytskich których zaprosiłeś i tych którzy Cię zaprosili, i wszyscy się na to zgodzili bo rozumiem ze 'A' znaczy akceptacja? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:25 |