![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 1 Dołączył: 30.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam nadzieję że ktoś mi pomoże. Mam na zaliczenie zrobić projekt www na bazie (CMS). Jak dodawać, usuwać i modyfikować rekordy w bazie to wiem. Strona ma mieć 2 kolumny. Po lewej menu a po prawej zawartość. Jak połączyć menu z zawartością jeśli każde menu ma po kilka artykułów. np. są sobie tabele: menu, artykuły_1, artykuły_2, gdzie w tabelach z artykułami jest po kilka wiadomości. Jakie najlepiej pola zamieścić we wszystkich tabelach i jak je połączyć ze sobą, żeby z tabeli menu gdzie jest przycisk menu_1 połączyć i wyświetlić artykuły_1, a menu_2 połączyć i wyświetlić artykuły_2. macie jakieś pomysły? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To menu będzie poprost listą kategorii.
Kategorie (czy menu): id nazwa Artykuły id kategoria_id nazwa tresc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 1 Dołączył: 30.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc jeśli będę tworzył bazę to utworzyć tabele "Kategorie" i "Artykuły"
Kategoria: id - INT i auto_increment nazwa (menu) - varchar (50) Artykuły: id - INT i auto_increment kategoria_id - (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) ? ---------------> VARCHAR i 1,2,1,3 itd. czy INT ? nazwa (tytuł artykułu) - varchar (50) tresc - text Dobrze kminie? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podstawowe pytanie: czy jeden artykuł może być przypisany tylko do jednej kategorii czy do wielu?
|
|
|
![]()
|
|
chciałbym przypisać jedną kategorię to wielu artykułów
np. Str. głowna - 3 artykuły O firmie - 2 artykuły itd. |
|
|
![]()
|
|
Ja nie pytam czy jedna kategoria może posiadać wiele artykułów, tylko czy jeden artykuł może posiadać wiele kategorii.
|
|
|
![]()
|
|
Dobra dzięki za poświęcony czas, zrobiłem to o co mi chodziło.
Zrobiłem coś takiego <div id="menu"> <?php $result = mysql_query ("SELECT id, nazwa FROM kategoria"); while ($row = mysql_fetch_object($result)) { echo "<p><a href=\"index.php?page=$row->id\">$row->nazwa</a></p>"; } ?> </div> <div id="content"> <?php $page = $_GET['page']; $result = mysql_query ("SELECT * FROM artykuly WHERE id_kategoria=$page "); while ($row = mysql_fetch_object($result)) { echo "<p>$row->nazwa</p>"; echo "<p>$row->tresc</p>"; } ?> </div> Temat można uznać za zamknięty. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 07:19 |