![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 308 Pomógł: 13 Dołączył: 31.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chcę zrobić takie ajaxowe okienko. Na całość strony wyskakuje pół przeźroczysty div i w nim jest dajmy obrazek. Zrobiłem coś takiego: Cytat html { width: 100% height: 100%; padding: 0; margin: 0; } body { width: 100% height: 100%; padding: 0; margin: 0; } .popup { width: 100%; height: 100%; position: absolute; background-color: #000000; filter: alpha(opacity=50); -moz-opacity: 0.5; opacity: 0.5; } .ramka { filter: alpha(opacity=100); -moz-opacity: 1.0; opacity: 1.0; } Cytat <div class="popup"> <div> <iframe class="ramka" width="1000" height="750" src="editor.php?image=4"></iframe> </div> </div> Problem jest taki że obrazek tak jak div#popup jest pół przeźroczysty mimo, że nadałem ramce optyczność=1. Drugim problemem jest to, że jeśli strona (ta pod div#popup) jest wyższa niż 100% strony to div#popup jest tylko nad nią do tego miejsca gdzie zaczyna się scroll, kiedy zjadę scrollem w dół jest zwykła strona. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"Optyczność" jak to nazwałeś to tak na prawdę "nieprzezroczystość" a ustawiona na 1 to jest pełna nieprzezroczystość. Zatem jeśli ustawisz ja na inną wartość z przedziału <0,1> to otrzymasz warstwę, która nie będzie w pełni nieprzezroczysta (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Trzeba pobrać wysokość contentu, nie tylko wnętrza okna. Ten post edytował vokiel 27.05.2009, 21:07:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 308 Pomógł: 13 Dołączył: 31.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To raczej nie pomaga bo po ustawieniu 0.1 czy 0.9 nic się nie zmienia (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Problem jest taki że obrazek tak jak div#popup jest pół przeźroczysty mimo, że nadałem ramce optyczność=1. Ok, obrazowo: masz miskę wody. Chcesz wylać z niej objętość wiadra. Da się? Nie da się. Musisz obiekt, który ma być w pełni przezroczysty wyciągnąć z półprzezroczystego tak. Innymi słowy - ramka nie może być dzieckiem popup. Jeśli nie chcesz tego zmieniać, pozostaje półprzezroczysty PNG jako tło popup. Cytat jest wyższa niż 100% strony to div#popup jest tylko nad nią do tego miejsca gdzie zaczyna się scroll, kiedy zjadę scrollem w dół jest zwykła strona. Albo position: fixed, albo przesuwanie pozycji via JS. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 23:16 |