![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 4 Dołączył: 29.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Niebardzo wiedziałem, w jakim dziale umieścić mój temat, postanowiłem napisać zatem tutaj. Mam do stworzenia stronę www, która ma być wyświetlana poprawnie również na urządzeniach mobilnych. No i moje pytanie brzmi, w jaki sposób to zrobić, czym się kierować, czego unikać, a co jest wskazane, i w końcu, gdzie właściwie testować, nie posiadając pod ręką takiego urządzenia. Szukałem, ale czasami są to ogólne informacje, albo po prostu szukam niewłaściwej kwestii. Proszę o jakąkolwiek pomoc.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 28 Dołączył: 2.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może zrób 2 wersje strony jedną normalną, 2 dla urządzeń mobilnych, rozpoznawanie ni3ee bedzie chyba trudne w internecie są bazy useragentów urządzeń mobilnych, jak wykryjesz ze to któreś z nich przekierowuj na subdomene tylko dla urządzeń mobilnych
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 4 Dołączył: 29.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No czytałem właśnie na ten temat, pytanie jest czym właściwie się kierować. Można ją zrobić jako tekstowa, ale nie o to chodzi, wolałbym umieścić tam jakąś grafikę. Gdzie szukać podobnych informacji, specyfikacji??
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat może zrób 2 wersje strony jedną normalną, 2 dla urządzeń mobilnych A po co? Cytat Mam do stworzenia stronę www, która ma być wyświetlana poprawnie również na urządzeniach mobilnych. No i moje pytanie brzmi, w jaki sposób to zrobić, czym się kierować, czego unikać, a co jest wskazane, i w końcu, gdzie właściwie testować, nie posiadając pod ręką takiego urządzenia.
|
|
|
![]()
|
|
A jeszcze pytanie o obsługę js w stronach mobilnych. Jak to z nimi jest??
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
W większości wypadków - zapomnij o JS... Opera Mini nie obsługuje, a to za jej pośrednictwem najczęściej są odwiedzane strony przez urządzenia przenośne.
Jeśli chodzi o urządzenia klasy PocketPC, to sprawa jest nieco lepsza - w Pocket Internet Explorer są podstawowe obiekty JS/DOM, ale o potworach typu frameworki, czy moduły animacyjne/AJAX trzeba jeszcze zapomnieć. W przypadku SkyFire (ogólnie, oparte na KHTML) już chyba jest XmlHttpRequest, ale nie jestem pewien. Ogólnie - zapomnij o JS na urządzeniach przenośnych. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.09.2025 - 16:21 |