![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 7.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cos takiego wymazuje mi wartosc textedita o poarametrze name="tresc":
onClick="document.forms[0].tresc.value=' ' "; Ale zastanawialem sie jak zrobic aby po kliknieciu, w textedicie zamienily sie wszystkie literki a na b. wedlug mnie powinno to wygladac mniejwiecej tak: onClick="document.forms[0].tresc.value.replace("a","b")"; ale nie chce mi to dzialac.... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Może ja niedouczony jestem ale co to jest textedit? chodzi o textarea? Hm..
2. Replace tutaj nie pomoże- tu masz informacje o replace- ta funkcja zamienia konkretny obiekt na inny. 3. Obawiam się, że taki skrypt musi być dość skomplikowany- sądzę, że trzeba wykorzystać wyrażenia reguralne a to w js jest dość trudne. Pozdrawiam Bartek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 7.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak chodzi o pole textarea.... chyba jest jakis sposob na to. Ja probowalem robic jakies funkcje ale tez mi nie wychodzilo.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 15 Dołączył: 13.09.2003 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosze bardzo, dziala wysmienicie
![]() Kod Js ktory wstaw w sekcji <head>: [xml:1:cfa097aeb3]<SCRIPT language="JavaScript" type="text/javascript"> <!-- function replace(frm,resultfld,replacewhat,dowhat){ var FullString = resultfld.value; var SelectedString = replacewhat; var RegExpSelect = new RegExp(SelectedString, "gi") var ReplaceString = dowhat; var NewString = FullString.replace (RegExpSelect, ReplaceString); resultfld.value = NewString; } //--> </SCRIPT>[/xml:1:cfa097aeb3] no i html: [xml:1:cfa097aeb3]<form name="theform"> <input type="button" value="Zamień 'a' na 'b'" onClick="replace(theform,bodytxt,'a','b')"> <BR> <textarea rows="10" cols="50" NAME="bodytxt" wrap="virtual">Ala ma kota, ten kot to idiota.</textarea> </form>[/xml:1:cfa097aeb3] Ok - należy się jeszcze wyjaśnienie. [xml:1:cfa097aeb3]<input type="button" value="Zamień 'a' na 'b'" onClick="replace(theform,bodytxt,'a','b')">[/xml:1:cfa097aeb3] skladnia wyglada tak: replace(NAZWA_FORMULARZA,NAZWA_POLA_TEKSTOWEGO, SLOWO ZAMIENIANE, NA CO ZAMIENIC) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:26 |