![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
1.
Napisałem prosty skrypt uploadu:
i on dobrze mi działa. Pliki dobrze się wysyłają. Dodałem na początku kodu linijkę która chroni upload hasłem:
i gdy wejdę na stronę wpisze poprawne hasło i chce zaupladować plik to po wysłaniu plik nie wysyła się i wyskakuje Złe hasło. Domyślam się że jest to spowodowane tym że gdy plik chce się zauploadować to strona się odświeża i nie dostaje hasła i wywala komunikat. Jak to naprawić?? 2. Jak zrobić że gdy załaduje plik to żeby każdy odstęp zamienił się na "_". Np. moja fotka.jpg na moja_fotka.jpg 3. Jak zrobić pasek postępu najlepiej w JS (chyba się da). Szukałem na forum i google, ale nic konkretnego nie znalazłem. 4. Mógłby mi ktoś podrzucić skrypt z upladem zdjęć z miniaturkami i żeby mi to odtwarzało na wskazanej stronie. Też szukałem ale znalazłem tylko upload, ale bez odtwarzania na danej stronie. Z góry THX. Ten post edytował kamil18 18.05.2009, 15:03:06 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2. php.net->str_replace
reszta google.pl -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
3. Perl lub flash, js tylko służy za wygląd
-------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 18 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
w formularzu który wysyłasz nie ma miejsca by hasło wpisać, wiec go nie wysyłasz i tu masz błąd
Kod <form enctype="multipart/form-data" action="admin.php" method="POST"> <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="5000000"/> .......................................... // tu ci brakuje jednego inputa o naswie haslo :) <input name="plik" type="file" /> <br><br> <input type="submit" value="Wyślij plik" /> </form> jak ty sobie z tak prostymi rzeczami nie radzisz, to kod tworzący miniaturki w GD cię zabije, ale jak poszukasz na ten temat to sporo znajdziesz nawet na tym forum, bo co chwile jest ten temat maglowany -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Źle mnie zrozumiałeś. Przed wejściem do uploadu plików mam taki kod:
P.S Daje filmik. Filmik (rapidshare.com) Ten post edytował kamil18 18.05.2009, 18:10:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 18 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
z tych szczepków kodu nic nie wynika, gdzie masz autoryzacje w pliku admin.php?
bo jak tak wygląda, to dlatego ci to nie działa Kod ...... $haslo = 'tajne_haslo'; //tu ustawiasz hasło if ($haslo != $_POST['haslo']) //jesli $hasło nie równa się hasłu z formularza { ..... ponieważ jak wysyłasz plik, to tam w formularzu nie masz podanego hasła, i co za tym idzie "$_POST['haslo']" jest puste ![]() jak masz jakąś dziwną autoryzacje to zapisz ją do sesji, i według niej weryfikuj, bo będziesz miał ją cały czas zapisaną i tylko dla ciebie będzie przypisana -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nowy problem tego samego skryptu.
1. Jak zrobić żeby nie było ograniczenia rozmiaru wysyłanego pliku. Ograniczenie jest do 8 Mb.
P.S Próbowałem w tej linijce zmienić tą cyfrę "5000000" na większą ale jest to samo.
Ten post edytował kamil18 21.05.2009, 19:46:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W php.ini zmień albo ini_set" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ale gdzie to php.ini albo ini_set bo nie za bardzo rozumiem.
|
|
|
![]()
|
|
init_set() to funkcja w php. A php.ini to plik w folderze gdzie leży php.
Podpowiem że dyrektywa do zmiany to 'upload_max_filesize' -------------------- |
|
|
![]()
|
|
w phpinfo() masz wszystkie informacje na ten temat
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
okitoki, przepraszam ale na temat czego? ...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
A jak dodać te sesje do tego formularza. Próbowałem różnych sposobów i nic. Jak próbowałem dodać session_start() (jakoś tak to było) to wywalało mi błąd.
Ten post edytował kamil18 23.05.2009, 17:24:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 9 Dołączył: 16.02.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz poczytać więcej na temat sesji (php.net)
Jaki błąd wywala? headers already sent...? session_start() musi być wywołane zanim cokolwiek będzie printowane. Sesje odczytujesz z tablicy $_SESSION. Czyli ogólny schemat: Cytat 1. Formularz do logowania 2. Sprawdzenie poprawności hasła 3. Niepoprawne hasło: komunikat i powrót do formularza logującego 4. Poprawne hasło: zapisanie sesji i pokazanie formularza do wgrywania plików 5. Przed każdym wykonaniem skryptu odpowiedzialnego za upload sprawdzasz czy jest zapisana poprawna sesja. Jeżeli nie to -> formularz do logowania Plik php.ini to plik konfiguracyjny dla PHP. Jeżeli masz zainstalowane php pod Windows to ten plik jest w katalogu PHP. W tym pliku modyfikujesz wszystkie ustawienia dla php. W Twoim przypadku: upload_max_filesize = 64M oznacza że maksymalny rozmiar to 64 MB Ale jeżeli chcesz ten skrypt uruchomić na jakimś zewnętrznym serwerze to niestety najczęściej nie możesz tej wartości zmodyfikować. Także upload plików przez php jest na ogół ograniczony "odgórnie" przez administratora serwera. -------------------- Wszystko należy robić najprościej jak się da, ale nie prościej
Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Brick znalazłem to php.ini (mam KrasnalServ) i miałem ustawiony limit na 2MB. Jest jeszcze taka sprawa gdy chce przesłać plik co jest większy niż 8MB to wyskakuje:
Warning: POST Content-Length of 8444196 bytes exceeds the limit of 8388608 bytes in Unknown on line 0 a jak chce przesłać większy niż 2MB to nie wgrywa się bo jest tak w php.ini ustawione. Jak to wyczytałeś że 64MB?? Jak zmienić w skrypcie ten limit z 8MB na więcej?? Bo jak w php.ini ustawie 10M to i tak będę mógł tylko 8MB wysłać. P.S Udało mi się zrobić z tymi sesjami tylko że na stronie wywala mi błąd z session_start(): ![]() ![]() Jak zrobić żeby nie wywalało błędu w lini 10?? Ten post edytował kamil18 23.05.2009, 18:02:30 |
|
|
![]()
|
|
Co do php.ini pisałem Ci już wcześniej wystarczy czytać dokładnie...
Co do sesji, gdziesz przed <? masz spację, cokolwiek. Jakiś kod. session_start() musi być na samym POCZĄTKU. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
PHP -> Przedszkole.
Drogi Autorze wątku, weźże poczytaj nieco o tym co chcesz zrobić, przejrzyj starsze watki na forum, zalicz kilka tutoriali, bo jak na razie widzę, ze wszyscy Cię tu ciagną na siłę w stronę rozwiązania, a Ty stawiasz wprost proporcjonalny do ciągnięcia opór. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 9 Dołączył: 16.02.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Scanner dobrze napisał - nie da się programować poruszając się po omacku. Nawet gdy ktoś Ci wskaże drogę zaraz napotkasz kolejny problem i znowu będziesz pytał. Nie chodzi tu o jakąś niechęć czy "nadęcie mądrali" tylko każdy z doświadczenia wie, że jeżeli nie masz podstawowej wiedzy (zawartej chociażby na php.net) to nigdy nie ruszysz z miejsca.
W php.ini trzeba ustawić dwa parametry post_max_size = 64M upload_max_filesize = 64M 64M wpisałem ja, oryginalnie było 8M Zanim zrobisz session_start() nie możesz wysłać nawet spacji. A najpopularniejszy błąd to taki kod:
No i zdziwienie że przecież nie robię żadnego print przed session_start. Ten cały HTML na początku też się liczy. Prawidłowo:
-------------------- Wszystko należy robić najprościej jak się da, ale nie prościej
Albert Einstein |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:14 |