![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 126 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Pisze wyrażenie regularne które mi waliduje prosty text z imputów. Chodzi o to żeby był bezpieczny i niezawierał tagów html. Jezeli tak sie stanie jednak ma zwrócić błąd. Wymysliłem sobie coś takiego
Wszystko jest spoko gdyby.. no i tu właśnie mam problem z nieszczęsnym myślnikiem "-" mimo, że jest on dozwolony jego wstawienie w formularzu wyrzuca mi błąd (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Gdzie popełniam błąd? Przeczytałem już trochę materiałów z sieci i nic. Czy ktoś może ma jakiś inny sposób, wzorzec na rozwiązanie tego problemu? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak patrząc po Twoim kodzie to jest tam sporo znaków, które trzeba poprzedzić znakiem '\'. Są to metaznaki | ( ) { [ ^ $ * + ?
Ten post edytował JoShiMa 16.05.2009, 10:54:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 5 Dołączył: 29.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie sprawdzałem co to robi, tylko poprawiłem:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co się męczyć z wyrażeniami regularnymi:
Tak patrząc po Twoim kodzie to jest tam sporo znaków, które trzeba poprzedzić znakiem '\'. Są to metaznaki | ( ) { [ ^ $ * + ? @JoShiMa, jeżeli podajemy znaki jako zbiór znaków w "[]", to nie trzeba ich escape'ować. A minus się wysypuje, gdyż jest on od określania przedziału znakowego, np. 0-9, więc wystarczy "-" zamienić na "\-" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz rację, nie popatrzyłam gdzie te []
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 08:48 |