![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chciałbym aby ktoś wytłumaczył mi co się dzieje gdy przy używaniu funckji auto_increment skonczy nam się pula liczb w polu w którym jej uzywamy, gdyż za bardzo nie mogę znależć nic na ten temat w internecie, ale może po prostu nie wiem jak sformułować zapytanie. Np mam pole 'id' int(2) i uzywam auto_increment gdzie wstawił on liczbę 99. Co stanie się więc gdy funckja ta będzie chciala wstawić kolejną liczbę czyli 100? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To dwa w nawiasie nie ma nic do ograniczenia pola - informuje do ilu miejsc ma być liczba dopełniona zerami w przypadku użycia ZEROFILL
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To dwa w nawiasie nie ma nic do ograniczenia pola - informuje do ilu miejsc ma być liczba dopełniona zerami w przypadku użycia ZEROFILL Dzieki za pomoc. Masz u mnie "pomógł" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Jak ktoś może coś jeszcze ciekawego na ten temat napisać to zapraszam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Temat stary ale odświeże go gdyż zastanawia mnie kolejna rzacz. Co się stanie jeśli wyczerpiemy całą możliwą do zapisania pule danego typu? np. przy dodawaniu nowych wierszy przez xx lat w koncu wartość INT, jaką z reguły oznaczone są pola id, zapiszemy już 2147483647 rekordów? Czy ich dodawanie rozpocznie się z id od 1 czy może po prostu nie uda się dodać kolejnych rekordów i trzeba będzie zmienić typ pola lub przenieść bazę danych np na system 64bitowy?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. UNSIGNED INT (a taki typ powinineś stosować dla AUTO_INCREMENT) kończy się na 2^32-1 czyli około 4 mld.
2. Jak już tam dojedzie, będzie próbował wstawiać ostatnią liczbę z tego zakresu. Zazwyczaj kończy się to błędami zduplikowanego klucza głównego 3. BIGINT Ten post edytował Mchl 13.04.2010, 08:49:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:50 |