![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 28.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam proste pytanie:
zapytanie php o liczbę wierszy w tabeli jest: mysql_num_rows() jakie jest zapytanie o liczbę kolumn? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 28.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli wpiszę: mysql_query("SHOW COLUMNS FROM mojatabela"); lub
mysql_query("DESCRIBE mojatabela"); to echo wyrzuca mi: Resource id #4 w obydwu przypadkach (moja tabela ma 3 kolumny tak apropo) jak sobie z tym poradzić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo dobrze, że Ci tak wyrzuca. mysql_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zwraca identyfikator wyniku.
Czym według Ciebie wywołanie mysql_query("DESCRIBE mojatabela") różni się od mysql_query("SELECT * FROM mojatabela")? Użyj mysql_num_rows()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i będzie git. |
|
|
![]()
|
|
Chodzi mi o ilość kolumn a nie wierszy. Po co mi identyfikator wyniku? Co zrobić zeby po prostu wyrzuciło liczbę 3 jak mam trzy kolumny?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Chodzi mi o ilość kolumn a nie wierszy. A pofatygowałeś się, żeby sprawdzić co tak na prawdę robi DESCRIBE? Otóż zwraca wynik, w którym w każdym wierszu opisana jest kolejna kolumna danej tabeli. Jeśli masz 3 kolumny, to automatycznie otrzymasz wynik zawierający 3 wiersze.Po co mi identyfikator wyniku? Co zrobić zeby po prostu wyrzuciło liczbę 3 jak mam trzy kolumny?questionmark.gif Odsyłam do jakiegoś podstawowego kursu MySQL + PHP.
|
|
|
![]()
|
|
Odnalazłem odpowiedź na to pytanie:
$a = mysql_query( 'DESCRIBE mojatabela', $connection ); echo mysql_num_rows( $a ); |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
A Ameryki nie odnalazłeś przy okazji?
~sowiq przecież Ci o niczym innym nie pisał... należy mu się wiec "pomógł", nie sądzisz? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:57 |