![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 28.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam was!
Koledzy mam problem, chciałbym napisać skrypt pobierający mi z bazy danych ostatnie 5 dodanych rekordów. Tabele w mojej bazie danych maja identyczne struktury jedyne co je różni to nazwa tabel. Nie mam pojęcia jak za to się zabrać, możecie mi podać jakiś przykład? Jeśli chodzi o daty to data jest zapisana w każdym rekordzie ale w formacie takim, że dzień, miesiąc i rok są w osobnych kolumnach. Pozdrawiam! Michał |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 45 Dołączył: 30.06.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Pierwsze co mi przyszło do głowy (nie wiem czy najlepsze rozwiązanie) sprawdzaj daty (nawet jak sa w oddzielnych kolumnach to nic nie zmienia). Najpierw rok, miesiąc i dzień. Zapisz to w kolejności, której potrzebujesz np. w tablicy, a potem wypisz sobie ile potrzebujesz.
P.S. Google podpowiedziało mi jeszcze takie coś: http://www.kess.snug.pl/?sid=10&pid=50 Możesz sobie zapisywać tą wartośc do tablicy. Ten post edytował tomsi 20.04.2009, 17:30:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 20 Dołączył: 13.05.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zasadniczo rozwiązania Twojego problemu są dwa:
Pierwsze: Sortujesz rekordy po identyfikatorze malejąco i ograniczasz ich liczbę limitem:
Drugie: Sortujesz rekordy po dacie i ograniczas limitem:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 28.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 20 Dołączył: 13.05.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I jak zwykle rozwiązań może być kilka. Najsensowniejsze jest chyba wy listowanie wszystkich tabel a następnie wyświetlenie rekordów dla poszczególnej tabeli:
PS. Nie sprawdzałem czy działa, ale prawdopodobnie tak (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie, juz prawie działa. Pozdrawiam!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 06:43 |