![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam w swoim skrypcie sprawdzanie formularza w js. Chciałbym też sprawdzić, czy pole hasło i powtórz hasło mają taką samą wartość. Ale nie wiem w jaki sposób to zrobić, bo js jest dla mnie czarną magią ![]() ![]() Chciałbym również przy sprawdzaniu formularza zaznaczać czerwoną obwódką błędnie wypełnione pola. Ponoć w JS jest to wykonalne, jednak nie mogę nic znaleźć na ten temat ![]() ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Chciałbym również przy sprawdzaniu formularza zaznaczać czerwoną obwódką błędnie wypełnione pola. Ponoć w JS jest to wykonalne, jednak nie mogę nic znaleźć na ten temat Jeżeli macie jakieś linki, Jeśli warunek się nie zgadza, dodajesz po prostu jakąś klasę CSS do pola. Cytat Chciałbym też sprawdzić, czy pole hasło i powtórz hasło mają taką samą wartość. Porównujesz value pola z value potwierdzenia. Cytat bądź gotowe rozwiązanie również bardzo by mi się przydało Wklep sobie javascript form validator. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znalazłem ten javascript form validator, ale nie widzę w nim funkcji zaznaczania błędnie wypełnionych pól. Jeżeli to tam jest to mógłbyś mnie trochę lepiej pokierować?
![]() Kod function sprawdzHaslo() zdaję sobie sprawę, że może mieć ona masę błędów, jednak w js jestem totalnym laikiem { var haslo = document.forms['form'].haslo; var powtorz_haslo = document.forms['form'].powtorz_haslo; if(haslo.value != powtorz_haslo.value) { alert('Podane hasła różnią się od siebie!'); return false; } else { return true; } } ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ok, a wywołujesz to jakoś?
Cytat Jeżeli to tam jest to mógłbyś mnie trochę lepiej pokierować? To znaczy? Napisałem o dodawaniu klasy, nie? ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Ok, a wywołujesz to jakoś? Mam to wywołane w taki sposób: Kod <form action="" method="post" onsubmit="return testFormularza.testuj(this); return sprawdzHaslo()"> To znaczy? Napisałem o dodawaniu klasy, nie? ![]() No i właśnie tego nie rozumiem, tj. nie mam nawet zalążka pomysłu jak to zrobić ![]() Ten post edytował malolat_ps 17.04.2009, 18:09:12 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Mam to wywołane w taki sposób: Nie możesz używać 2x return. Musisz połączyć obie funkcje w jedną. Cytat No i właśnie tego nie rozumiem, tj. nie mam nawet zalążka pomysłu jak to zrobić Google: className. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 8 Dołączył: 16.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast szukać gotowych rozwiązań i rozpracowywać jak działają zainteresuj się jQuery. Jeśli chcesz jakąś pomoc dotyczącą konkretnego przykładu to pisz.
|
|
|
![]()
|
|
A do muchy będziesz strzelał z armaty?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Jestem coraz bliżej rozwiązania, ale nadal coś jest nie tak. Mój kod JS na chwilę obecną wygląda tak:
Kod testFormularza={ rodzajePol:{ niepuste:[/.+/,'Proszę wypełnić pole'], email:[/^[\w\.-]{2,}@[\w\.-]+\.[a-z]{2,5}$/,'Proszę podać prawidłowy adres e-mail'], liczbacalkowita:[/^\d+$/,'Prawidłową wartością tego pola jest liczba całkowita'], liczbarzeczywista:[/^(\d+|\d+,\d+)$/,'Proszę podać liczbę rzeczywistą (można użyć przecinka)'], data:[/^\d+\-\d+\-\d{4}$/,'Proszę wpisać datę w formacie DD-MM-RRRR (numer dnia-numer miesiąca-rok) np. 23-02-2003'], kodpocztowy:[/^\d{2}\-\d{3}$/,'Proszę podać kod pocztowy np. 06-600'], m20m100:[/^.{20,100}$/,'Proszę wpisać nie więcej niż 100 znaków, ale też nie mniej niż 20.'], duzelitery:[/^[A-Z]+$/,'Proszę używać wyłšcznie dużych liter w tym polu'], url:[/^http\:\/\/.+\.[a-z]{2,5}$/i,'Proszę podać prawidłowy adres strony www np. http://strona.pl'] }, testuj:function(f){ var i,rodz; for(i=0;i<f.elements.length;i++){ E=f.elements[i]; if(rodz=this.rodzajePol[E.getAttribute('rodzajpola')]) if(!rodz[0].test(E.value)){ E.focus(); E.select(); var el = E.getAttribute('id'); el.className = formularz_czerwona; alert((E.getAttribute('komunikat')||rodz[1])); return false; } } return true; } } Za zaznaczanie błędnego pola czerwoną obwódką odpowiadają te dwie linie: Kod var el = E.getAttribute('id'); Niestety, gdy ta druga linijka znajduje się w kodzie, dalsza część tego kodu nie jest już wykonywana, tzn. nie wyświetla się alert i funkcja nie zwraca false, tylko przechodzi do następnej strony. Próbowałem już na wszelkie sposoby, jednak nadal nie mam rozwiązania. Czy jestem chociaż na właściwym tropie?
el.className = formularz_czerwona; |
|
|
![]()
|
|
A wiesz, czym się różni łańcuch tekstowy od zmiennej? Tym, że ma uszy (cudzysłowy).
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
ok, zrobiłem tą zmianę koloru obramowania, rzeczywiście umknęły mi te cudzysłowy, ogromne dzięki za nakierowanie. Jednak dalej nie jestem w stanie dorobić do tej funkcji sprawdzania haseł.
|
|
|
![]()
|
|
Przecież miałeś:
Kod if(haslo.value != powtorz_haslo.value) ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Ok, zrobiłem wszystko
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:52 |