![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 18 Dołączył: 4.02.2003 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja ciągle w poszukiwaniu idealnego frameworka natknąłem się na Yii (http://www.yiiframework.com/).
Z opisów zapowiada się bardzo ciekawie, jednak intuicyjnie nie mogę się nim swobodnie posługiwać dlatgo chciałem spytać o opinię użytkowników tego kodu - czy warto w to się bardziej zagłębiać? W siecie badzo mało o nim ale chyba dlatego że wygląda mi to na jakąś nowość.. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 6 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli to nowość to co będzie jak zniknie tak szybko jak o nim usłyszałeś ? Jak będziesz miał problemy to kto Ci pomoże - przecież nowość = brak społeczności. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
@nieraczek:
No i co z tego? Sądzisz, że (przykładowo) Symfony od razu było popularne, że od razu miało mega społeczność? Jak dla mnie framework wygląda całkiem ciekawie. Chętnie przeczytałbym opinie tych, którzy mieli z nim bliższą styczność. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Yii Framework to nic innego jak odświeżona wersja Prado.
Cytat NOTE: PRADO has evolved into Yii: a high-performance PHP framework best for developing large-scale Web 2.0 applications. PRADO will continue to be developed and maintained. In particular, some new features of Yii PHP framework will be back-ported to PRADO. Dla mnie ta informacja (i kilka innych) dyskwalifikuje Yii. Dlaczego? Nie dlatego, że Prado jest słabe, wręcz przeciwnie. Dlatego, że z bardzo fajnego frameworka opartego na paradygmatach component-based oraz event-driven zrobili Yet Another MVC Framework (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) W implementacjach MVC dla PHP już rewolucji nie będzie więc po co się w to pchać. Skoro MVC to wybierze jakiś z popularnych frameworków. Jeśli natomiast chcesz coś faktycznie nowego i ciekawego to zerknij na Lion PHP Framework, który wprawdzie też dotyka MVC ale jest zbudowany na wzór Javowego Springa z zastosowaniem wzorca Dependency Injection. Martin Fowler - Inversion of Control Containers and the Dependency Injection pattern |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sory za wykopanie tematu z przed kilku lat, ale Yii z tego co widzę cały czas pnie się do przodu, aż sam chyba skuszę się na "obadanie" tematu z ciekawości (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
A co Wy o tym sądzicie na dzień dzisiejszy? Czy Yii idzie w dobrą stronę? Czy pisząc (aktualnie) swoje aplikację na ZF, Yii może się okazać ciekawą alternatywą? Może ktoś już zmieniał upodobania z innych frameworków w kierunku Yii? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował Daimos 20.06.2011, 23:37:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 11 Dołączył: 7.04.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Qiang Xue, który jest głównym programistą Yii wcześniej stworzył też PRADO. Gość jest chyba pracownikiem któregoś z uniwersytetów w Stanach. Na pewno jest to zrobione z głową i podejrzewam, że jest to coś fajnego do nauki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak, tylko czy jest to dobre jako alternatywa dla innych frameworków, jeśli o mnie chodzi, to chętnie bym zobaczył jak ktoś porównuje to z zendem. Oczywiście nie interesują mnie opnie osób, które nie napisały w zendzie żadnej aplikacji i są zwolennikami Yii, dlatego że innych "DOBRZE" nie znają, bo wiadomo jaka będzie recenzja (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ten post edytował Daimos 21.06.2011, 23:09:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 42 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odświeżam.
Chciałem zobaczyć co się ciekawego dzieje w świecie PHP (na co dzień nie piszę w PHP), zerknąłem na Google Trends i zobaczyłem, że Yii pnie się w górę i to w bardzo szybkim tempie, coraz więcej ofert pracy można znaleźć w Polsce w tym fw. Pooglądałem dokumentację i uważam, że jest to najlepsza i najlepiej pokryta dokumentacja wśród frameworków PHP. Ogólnie Yii zrobiło na mnie ogromne wrażenie i zdecydowanie powinno się go polecać. ;] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 1 Dołączył: 12.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dla mnie framework jest godny polecenia. Jest bardzo prosty do nauki, ma dobra dokumentację i co najważniejsze cechuje go duża szubkość działania (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dodatkowo do frameworka powstaje duża liczba extensions. Zaletę tego fraeworka jest również zintegrowanie go z jQuery oraz dostępny generator kodu dla nowo tworzonych modułów na podstawie struktury bazy danych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 60 Dołączył: 25.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Yii to prosty framework do prostych stron. Na podstawie swoich doświadczeń i obserwacji innych programistów, nie polecam go do tworzenia dużych (naprawdę dużych), złożonych projektów, gdzie jest dużo skomplikowanej logiki. Do małych/średnich projektów jest ok, ale tak samo dobrych jest wiele innych frameworków (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
To, że w trendach pnie się w górę, nic nie znaczy. Jest prosty w użyciu, pewnie dlatego ludzie się go uczą, z poza tym, zawsze coś musi być modne (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Niestety, jego możliwość automatycznego generowania mnóstwa kodu oraz specyfika pracy z tym frameworkiem (np. dziwaczne klasy modeli) wpływa bardzo upośledzająco na sposób myślenia programistów, bo zwyczajnie lenistwo bierze górę - po co myśleć i kodować poprawnie, jak można wykorzystać wygenerowany kod i kodować w sposób, jak narzuca - niekoniecznie sensowny. Potem efekt jest taki, że programiści naginają i dostosowują wszystko (projektowanie architektury, logiki przepływu, kodu klas i metod itd.) do sposobu działania i używania Yii, a to błąd, duży błąd. Poza tym, uważam powtarzane frazesy o jego rzekomej "dużej szybkości działania" za niewiarygodne i niepotwierdzone (z autopsji). I proszę mi nie mówić, że na stronie Yii tak jest napisane, więc to prawda (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) W ogóle śmiać mi się chce, jak każdy z autorów zachwala swojego frameworka, jakie to super-uber-pro rozwiązanie. Owe słowa zachwytu są do siebie często tak podobne, że można większość z nich pozamieniać i nikt by nie zauważył, że czyta o zaletach innego frameworka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli to nowość to co będzie jak zniknie tak szybko jak o nim usłyszałeś ? Jak będziesz miał problemy to kto Ci pomoże - przecież nowość = brak społeczności. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) No proszę. Minęły 4 lata od tego wpisu a framework ma się nieźle. Zapoznałam się z nim kilka miesięcy temu. Całkiem zgrabny Yii to prosty framework do prostych stron. Na podstawie swoich doświadczeń i obserwacji innych programistów, nie polecam go do tworzenia dużych (naprawdę dużych), złożonych projektów, gdzie jest dużo skomplikowanej logiki. A czemu nie? Niestety, jego możliwość automatycznego generowania mnóstwa kodu oraz specyfika pracy z tym frameworkiem (np. dziwaczne klasy modeli) wpływa bardzo upośledzająco na sposób myślenia programistów, bo zwyczajnie lenistwo bierze górę - po co myśleć i kodować poprawnie, jak można wykorzystać wygenerowany kod i kodować w sposób, jak narzuca - niekoniecznie sensowny. Co masz na myśli pisząc "dziwaczne klasy modeli"? A co do pozostałej części wypowiedzi. Tak to już jest, że bez sensu jest coś pisać z palca, skoro nie ma takiej konieczności (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Potem efekt jest taki, że programiści naginają i dostosowują wszystko (projektowanie architektury, logiki przepływu, kodu klas i metod itd.) do sposobu działania i używania Yii, a to błąd, duży błąd. Może jeszcze za krótko siedzę w Yii, ale nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Ja tam lubię jak framework zmusza do zachowania pewnego porządku. Ten post edytował JoShiMa 26.09.2013, 23:30:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli już interesujecie się Yii, nie zapomnijcie zainteresować się YiiBooster, czyli Yii na dopalaczu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 10:29 |