![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 12.09.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chce zintegrować proces rejestracji i logowania mojego portalu z forum - które mam zamiar zainstalować. Generalnie chodzi o to żeby użytkownik rejestrując się w portalu otrzymywał również konto na forum. Dane miały by być zapisywane w 2 tabelach (portalu i phpbb3).
Portal oparty jest na smartach, ale to kod źródłowy plików poniżej. Chodzi jeszcze o proces logowania, da się zrobić tak, żeby logując się w portalu automatycznie użytkownik był zalogowany na forum ? Bo chciał bym wywalić z szablonów phpbb logowanie i rejestracje, tak żeby można było się tylko zalogować i zarejestrować przez portal. Proszę o pomoc, bo sam nie ogarniam takich spraw... Źródła plików znajdują się w tym temacie na forum phpbb3: http://phpbb3.pl/viewtopic.php?f=15&t=7826 Niestety tu na forum wywala mi komunikat że treść postu jest za długa i dlatego kod źródłowy plików na forum phpbb3. Proszę o jakąś pomoc, bo nie wiem jak to ugryźć... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 302 Pomógł: 18 Dołączył: 10.03.2008 Skąd: Dębno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to rozumiem tak. Normalnie piszesz sobie skrypt na rejestracje i na podstawie plików ze skryptu forum rejestrujesz na dwa zapytania. Do tabeli portalu i do tabeli forum (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 7 Dołączył: 4.04.2009 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie prościej byłoby podczas rejestracji na portalu zapisywać dane w tabeli z użytkownikami forum? Zapoznaj się ze strukturą tabeli z użytkownikami w phpBB, oraz z podstawami SQLa. W brew pozorom nie będzie to takie trudne ; )
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 12.09.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
problem rejestracji juz rozwiazalem - rejestrujac sie na stronie user dostje konto w portalu i na forum o tych samych danych
teraz zostaje tylko kwestia logowania aby prz formularz portalu uzytkownik za jednym zamachem byl zalogowany na portalu i na forum - tu mam teraz problem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 302 Pomógł: 18 Dołączył: 10.03.2008 Skąd: Dębno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Np. include pliku od logowania ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 2 Dołączył: 22.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej zdecydować czy user będzie logował się na portalu czy na forum i zmodyfikować skrypt logowania.
Prawdopodobnie działają na cookies, więc można założyć, że jeżeli logowanie na portalu było poprawne, to można ustawić cookie na forum i na portal. Ogólnie chodzi o to, aby dostosować któryś ze sposobów logowania do drugiego skryptu. |
|
|
![]()
|
|
kartun11 dzięki za sugestie, tak też zrobiłem no i łap pochwale (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
dostosowalem logowanie portalu do forum, na odwrot nie robie bo wywale logowanie forumowe... uzytkownik logujac sie przez portal dostaje ciacho portalowe i forumowe, jak sie wyloguje oba ciacha sa killowane i nastepuje zarowno po 1 stronie jak i po 2 wylogowanie z konta. pozdrawiam. pojawil sie kolejny problem na ktory nie moge wygooglowac rozwiazania ;/ moze ktos ma jakies pomysly, chodzi o przeniesienie uzytkownikow, hasel i maili z tabeli portalowej do tabeli forumowej:
to wyzej przeniesc do:
moge liczyc na jakas wasza pomoc, bo 3000 userow "zakrzyczy" mnie ? Ten post edytował SLaM 9.04.2009, 11:26:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 01:07 |