![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem sobie klasę Counter która ma służyć za prosty licznik który wykorzystam przy wywołaniach AJAX'a.
Niestety z jakiegoś niewiadomego mi powodu wewnętrzna metoda sprawdzająca nie wyłącza mi licznika. Z zewnątrz mogę to zrobić, ale z wew. klasy nie. Kod function Counter() { this.jump = 1; this.meter = 0; this.timeout = 100; this.count_to = null; this.evt_func = null; this.task_pointer = null; var ths = this this.start = function() { this.meter += this.jump; if(this.evt_func !== null) { setTimeout(this.evt_func, 0); } if(this.count_to !== null && this.count_to == this.meter) { this.stop(); } this.task_pointer = setTimeout(function(){ ths.start(); }, this.timeout); } this.stop = function() { $('span#test2').html(this.meter); clearTimeout(this.task_pointer); } this.eventRegister = function($fn) { if(!jQuery.isFunction($fn)) { alert('Paremeter incorrect given for Counter::eventRegister'); } else { this.evt_func = $fn; } } } $Counter = new Counter(); $Counter.meter = 0; $Counter.count_to = 20; $Counter.eventRegister(function($Counter) { $('span#test').html($Counter.meter); }); $Counter.start(); $Counter.meter może nie działać bo kod przepisałem z mojej klasy obsługi wywołania AJAX która jest statyczna zmieniając function() na function($Counter) więc nie jestem pewien czy ten przykład będzie śmigać tak jak powinien. Ale u mnie $('span#test') zmienia swoją wartość co sekundę. Natomiast $('span#test2') gdy licznik dojdzie do 20. Niestety nie zatrzymuje się na nich tylko jedzie dalej do usranej śmierci... Z kolei jeśli wywołam metodę stop z zewnątrz klasy to licznik przestaje dalej lecieć. Co może być przyczyną? p.s. Tak przy okazji się zapytam. Wiecie może jak wywołanie 'zdarzenia licznika' setTimeout(this.evt_func, 0); zastąpić czym nie wykorzystującym setTimeout? Chodzi mi o to jak mam to w inny sposób wywołać. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Tak przy okazji się zapytam. Wiecie może jak wywołanie 'zdarzenia licznika' setTimeout(this.evt_func, 0); zastąpić czym nie wykorzystującym setTimeout? Chodzi mi o to jak mam to w inny sposób wywołać. A zwykłe this.evt_func() nie działa? Cytat Niestety nie zatrzymuje się na nich tylko jedzie dalej do usranej śmierci... Z kolei jeśli wywołam metodę stop z zewnątrz klasy to licznik przestaje dalej lecieć. Co może być przyczyną? Konsola JavaScript coś mówi? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A zwykłe this.evt_func() nie działa? Dzięki. Oczywiście rzecz najoczywistsza i o niej nie pomyślałem.Konsola JavaScript coś mówi? No niestety właśnie nic. Konsola błędów firefoksa czysta, konsola firebug'a czysta. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Masz możliwość wypuszczenia tego skryptu w działaniu? Chociaż JS ze strukturą HTML, w ciemno trochę ciężko modzić.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To się nie zatrzymuje ponieważ chcesz zastopować timeouta który już minął, tego poprzedniego.
Daj to: Kod this.task_pointer = setTimeout(function(){ ths.start(); }, this.timeout); Przed ifa który ma stopować. Proponowałbym przejść na setInterval() albo nie tyle stopować timeout co w ogóle go nie uruchamiać: Coś takiego (bardziej luźna myśl jak kod z prawdziwego zdarzenia): Kod if(this.count_to !== null && this.count_to == this.meter)
{} else setTimeout(function(){ ths.start(); }, this.timeout); Ten post edytował lord_t 6.04.2009, 18:38:44 |
|
|
![]()
|
|
Zaraz wypróbuje twój kod lord_t.
Reprodukcja błędu: http://www.orglee.com/testy/licznik/ Dałem "this.task_pointer = setTimeout(function(){ ths.start(); }, this.timeout);" w else i zaczęło działać. Jak on cholera ten skrypt wykonuje?!?! Ten post edytował orglee 6.04.2009, 18:51:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiń swoje pytanie;) Bo wykonuje jak zaimplementowałeś(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
AFAIR w callbackach nie powinno się używać this.
|
|
|
![]()
|
|
Ale to nie bezpośrednio this.
|
|
|
![]()
|
|
Ale callback jest wywoływany anonimowo, to co jest kontekstem dla tej funkcji? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Trzeba by było podstawić jakąś instancję, to wtedy rozumiem. Ale póki co - w wywołaniu jej nie ma.
A tak BTW, ~orglee, masz literówkę; ths zamiast this. |
|
|
![]()
|
|
No właśnie nie erix. To nie jest literówka. Wcześniej deklaruję var ths = this inaczej odwołanie by nie działało zmienne klasowe nie sięgają do funkcji wew. czy jak to inaczej nazwać. Natomiast tak zadeklarowana referencja do obiektu zadziała.
Chodziło mi o to dlaczego on zamiast wykonać najpierw stop() wywołuje setTimeout(). Dla mnie to jest cholera nielogiczne. |
|
|
![]()
|
|
erix:no jest wywoływany anonimowo, ale podajesz mu gotowy obiekt-funkcję(anonimową instancję) gdzie w chwili stworzenia jest znana wartość/adres ths.
orglee, to jest logiczne: najpierw działa stop, ale w chwili kiedy działa w task_pointer jest timeout ten który się wykonał. Po tym zastopowaniu tego co się juz zrobiło wpisujesz nowy timeout do task_pointer, a tego już poprzednim stopem nie zatrzymasz. Ten post edytował lord_t 6.04.2009, 19:22:57 |
|
|
![]()
|
|
Fakt, przeoczyłem ths.
|
|
|
![]()
|
|
A ja przeoczyłem fakt że tępak ze mnie...
No oczywiście że to jest logiczne. Dziękuję bardzo pewnie gdybym sam szukał przyczyny nie znalazłbym prędko... :| edit> Dałem 3 razy pomógł mam nadzieję że nie przesadziłem. Jeszcze jakbyście mi powiedzieli dlaczego należy używać setInterval zamiast setTimeout. edit>> Ok już znalazłem. Cytat What is setTimeout():
It is a function that can execute other javascript statement AFTER x interval. The interval unit is millisecond. Syntax: setTimeout(”do.something();”, 1000); //Execute do.something() 1 second later. What is setInterval(): It is a function that can execute other javascript statement EVERY x interval. The interval unit is millisecond. Syntax: setInterval(”do.somethingElse();”, 2000); //Execute do.somethingElse() every 2 seconds. Ten post edytował orglee 6.04.2009, 21:03:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 04:38 |