![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 8 Dołączył: 7.07.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Proszę o pomoc bo mam zaćmienie pomroczne i dumam już długo. Jak zapisać taki warunek: if(a>b ALE a<c){....} Bo znam "albo" (OR) i "i" (AND) "lub" (if) ale nie wiem jak jest w ale.... Proszę o pomoc. Ten post edytował miccom 31.03.2009, 21:37:48 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 12 Dołączył: 5.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 28 Dołączył: 2.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a poco ci tam ALE, AND nie wystarczy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 13 Dołączył: 6.07.2008 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze po prostu &&? O.o
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 8 Dołączył: 7.07.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok. A jak rozwiązać takie coś.
chodzi mi o to, aby jeśli się nie spełni warunek, wykonuję instrukcje po else, a jeśli się spełni to zaraz po if(){ a następne ify już się nie wykonają. Myślałem coś na switch, ale nie umiem wykombinować jak to zrobić. Prosze o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 18 Dołączył: 11.12.2005 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dużo tam jeszcze masz tych ifów ?
Może takie coś rozwiąże sprawę : |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
z tego co mi sie wydaje to Twoje echo wyświetla stałę a chyba chodzi i zwykły tekst więc proponuje zrobić ... echo "tekst"; ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo tak jak ostrylg napisał: zagnieżdzenie ifów w sobie, albo tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 8 Dołączył: 20.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli dobrze rozumiem, chcesz coś wykonać dla pierwszego wyniku większego od zmiennej $wynika?
To może tak?
|
|
|
![]()
|
|
Witam.
Mam takie coś- dokładnie.
I chcę pokazać userowi kolejne rundy aż spełni się ostatni warunek, a jeśli się nie spełni to ostatnie echo BRAK ROZSTRZYGNIĘCIA. Proszę o pomoc, bo jak na razie jak podstawię odpowiednie dane aby wykonywało się do if($wynik_at15>$pancerz_obrony && $wynik_at14<$pancerz_obrony){ itd to wykonają się wszystkie warunki, nawet ten ostatni, tylko wypisuje mi już ujemne liczby (ujemny stan pancerza! choć już wcześniejszy pokazał to samo!). Nie wiem czy dobrze wyjaśniłem;/ Ten post edytował miccom 31.03.2009, 15:29:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj tutaj użyć pętli zamiast if'ów, gdyż są one tutaj niepotrzebne i niewygodne wręcz ;-)
for(); while(); do { } while(); |
|
|
![]()
|
|
Witam ponownie.
Dziękuję vokiel! Twoja odpowiedź była taką, jaką zrozumiałem więc daję pomógł. P.S Zapomniałeś dodać że mam returna wrzucić w ten kawałek, który jest potrzeby aby zakończyć działanie ale doszedłem do tego. Jeszcze raz dziękuję (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Temat do zamknięcia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 19:02 |