![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 128 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli ktores pole jest puste to po nacisnieciu przycisku ma byc komunikat "wypełnij pola" (jezli nie wszystkie sa wypełnione to pamieta dane wpisane, i dopiero jak wszystko bedzie wypełnione to przejdzie do form2.php
a w moim wypadku i tak przechodzi do nastepnego formularza i nie wyswietla kom "wypełnij pola"
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 9 Dołączył: 9.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tego co sie domyslam to
? po co tyle razy wiec to sprawdzasz? W twoim przypadku przechodzi do nastepnego formularza gdy tresc jest '1' i tytul '1', wiec chyba latwiej bedzie z jednym warunkiem czy jest '1'. A zeby w polach formularza wyswietlilo cos to musisz to podac czyli w tagach input dodaj value="wypisz to co chcesz" Ten post edytował trike 30.03.2009, 17:03:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 36 Dołączył: 8.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprobuj z empty:
Kod if( empty($_POST['cos']) {
print 'Wypelnij cos!'; } else { ... } |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 128 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 9 Dołączył: 9.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli pierwszy raz jestes na formularzu to $_POST['tresc'] nie jest ustawione a co za tym idzie w twoim przypadku $_SESSION['tresc'] tez jest puste wiec jak ci moze cos tam wypisac? a jesli jestes kolejny raz juz no to musialbys sobie ustawiac jakas zmienna ktora ci podaje czy to jest poprawianie formularza czy wypelnianie na nowo
|
|
|
![]()
|
|
mam tak, ale cos zle robie bo tego warunku nie uwzglednia
Ten post edytował gibonik 30.03.2009, 19:04:43 |
|
|
![]()
|
|
chyba do $_SESSION['tresc'] chcesz przypisac $_POST['tresc'] a nie porownac? Zastosuj tylko jedno "="
|
|
|
![]()
|
|
tak, porawiłam tylko co trzeba dodać do przycisku bo on dalej przepuszcza formularz dalej
|
|
|
![]()
|
|
to mozna by to bylo jeszcze inaczej, zastosowac javascript. W tagi form wpisac
Kod <form ... onSubmit="if (sprawdz(this)) return true; return false"> a funkcja sprawdzajaca np: Kod <script type="text/javascript"> // <![CDATA[ function sprawdz(formularz) { for (i = 0; i < formularz.length; i++) { var pole = formularz.elements[i]; if (pole.type == "text" && pole.value == "") { alert("Aby przes³aæ formularz nale¿y wype³niæ wszystkie pola!"); return false; } } return true; } // ]]> </script> i wtedy nie trzeba bawic sie z zapamietaniem tresci czy tez tytulu. Formularz nie powinien pojsc dalej a wpisy powinny zostac |
|
|
![]()
|
|
a jak te moje poprawić w php?
Ten post edytował gibonik 30.03.2009, 22:17:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak te moje poprawić w php?
|
|
|
![]()
|
|
a mozesz mi wyjasnic co znaczy ? $_POST['tytul'] : ''; ten zapis.
i jeszcze pytanko jak to bedzie bo chce zrobić jak bedzie "wysłano" to przejdzie do nastepnego formularza, [quote name='nexis' date='30.03.2009, 23:55:30 ' post='591190'] [php] if (isset($_POST['submit'])) { if (empty($_POST['tresc']) || empty($_POST['tytul'])) { echo 'Wypełnij brakujące pola!'; } else { echo 'Wysłano!'; } } ?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 26 Dołączył: 7.11.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pobranie wartosci pola tytul z formularza, który dane wysyła metodą post. Przejscie do innego formularza: header("Location: gdzies.php"); ale to na początku strony musisz dać
|
|
|
![]()
|
|
jeszcze mam pytanko, jak bedzie z pomyslnym wysłaniem na 1 formularzu tylko jezeli "wysłano" to to wyswietla ten komunikat i pola juz nie trzymaja zmiennych
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 06:47 |