![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 12 Dołączył: 30.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chcę zakladac nowego tematu.
Zastosowałem się do rad zawartych w artykule, czyli pozmienialem metody porownywania dla bazy i dla tabel. Funkcja łącząca się z baza wyglada następująco:
sekcja head pliku: Generalnie więc wszystko zrobiłem poprawnie, a mimo to w bazie są krzaaaaaaki. Host to 000webhost. Jakieś pomysły? Bo google mi nie pomogły. Ten post edytował erix 22.03.2009, 22:54:08
Powód edycji: [erix] wydzieliłem
-------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ale to nie zmienia faktu, że musisz ponownie wgrać dane do bazy z nowym kodowaniem.
![]() Użyj szukajki na frazę mysql kodowanie, znajdziesz więcej takich tematów. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 12 Dołączył: 30.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@erix - nie chodzi mi o dane w bazie, one sa bez znaczenia. Chodzi o to, ze przy dodawaniu danych do bazy ciagle robią się krzaki...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A struktura tabeli?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiele osób ma problem z polskimi znakami w bazie danych, dlatego postanowiłem jakiś czas temu napisać artykuł na łamach wortalu. Mam nadzieje że będzie pomocny, a forum nie będzie zaśmiecane kolejnymi pytaniami dotyczącymi tego problemu. Artykuł znajduje się tutaj. Nie potraktowałeś coś dogłębnie tego tematu... to się nadaje ledwo na wzmiankę ![]() -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
tzn?
Kod Table RecordsTip Type Collation art 11 MyISAM utf8_general_ci komentarze 63 MyISAM utf8_unicode_ci ocena 5 MyISAM utf8_unicode_ci oferta 5 MyISAM utf8_unicode_ci ogl 15 MyISAM utf8_unicode_ci user 2 MyISAM utf8_unicode_ci wpis 8 MyISAM utf8_unicode_ci 7 table(s) Sum 109 MyISAM utf8_unicode_ci edit: ktoś podzielił wątek, nie wiem czemu, ale niech będzie. Ten post edytował kazag 22.03.2009, 22:59:27 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Może po prostu kodowanie w konsoli masz iso-8859-2 lub cp 1250 i stąd widzisz krzaki.
-------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
Tylko jak to sprawdzić?
edit: nawet jak wpisuje dane w bazie bezposrednio, to pojawiają sie krzaki. edit2: 1. przerzuciłem stronke na yoyo.pl i co? po modyfikacji funkcji na taką: Kod function baza() { $wynik=mysql_connect('mysql6.000webhost.com', 'baza', 'haslo'); [b]pusto![/b] if(!$wynik) return false; if(!mysql_select_db('a6086756_et')) return false; [b]mysql_query("SET NAMES utf8"); mysql_query("SET CHARACTER SET utf8_unicode_ci");[/b] return $wynik; } Znaki wyświetlają się poprawnie jeśli dokonuje modyfikacji w bazie ręcznie, jeśli dodaje z poziomu skryptu to wciąż są krzaki. Ten post edytował kazag 23.03.2009, 08:59:16 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
A czego kolega używa gnu/linuksa czy windowsa? Bo jak tego 2 to nie mam pojęcia.
-------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
Domniema, że zarówno 000webhost jak i yoyo.pl na których HOSTUJE (ja nie mowie o localhoscie...), uzywają linuxa.
hm, poczyniłem pewne "odkrycie". Mianowicie - po otrzymaniu zmiennych tekstowych z formularza filtruje je taką sobie funkcją: Kod function filtruj($zmienna) { $f=htmlentities(strip_tags(trim($zmienna))); return $f; } i okazuje się, ze wywolując na echo $_POST['zmienna'] mam np. ółęśźćą, a wywołując tę zmienną poprzez: $zmienna=filtruj($_POST['zmienna']); dostaje krzaki... ktoś ma pojęcie czemuż? edit: dobra, wywaliłem htmlentities i fruwa, co prawda narazie na yoyo.pl, sprawdzam na webhoscie... Ten post edytował kazag 23.03.2009, 11:37:34 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat dostaje krzaki... ktoś ma pojęcie czemuż? To nie przypadkiem magic_quotes? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 00:31 |