![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 14 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Korzystajac z TEJ STRONY napisalem cos takiego :
nie do konca jest to dobrze napisane no ale dziala. plik zalogowany1.php :
a to plik check.php:
Jesli jestem zalogowany to powinien mi wczytac plik zalogowany1.php i to mi robi ale tez wywala blad . Dlaczego tak sie dzieje?? moze mi ktos to wytlumaczyc?? bo juz nie wiem co robic i nie rozumiem tego :// to ten blad: "ZOSTALES POMYSLNIE ZALOGOWANY Notice: A session had already been started - ignoring session_start() in D:\_www\rozliczenie\luty\check.php on line 4 nie masz dostępu do tej częci witryny. Zaloguj się;" |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozpoczęcie sesji tak samo jak wysyłanie nagłówków, cookie musi odbyć się jako pierwsze. Najprawdopodobniej masz plik zakodowany w UTF-8, jeżeli tak usuń z niego BOM
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 14 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozpoczęcie sesji tak samo jak wysyłanie nagłówków, cookie musi odbyć się jako pierwsze. Najprawdopodobniej masz plik zakodowany w UTF-8, jeżeli tak usuń z niego BOM hmmm ropoczolem sesje na poczatku pliku wiec chyba jest dobrze a jesli chodzi o to zakodowanie to sory ale nie czaje:/ dzieki za zainteresowanie pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 2 Dołączył: 3.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zwykłe edytory, posiadające kodowanie UTF-8 (kodowanie znaków w pliku poczytaj na google, popularne iso-8859-2 i windows-1250 oraz UTF-8) dodają na początku pliku niewidoczne znaki, to znaczy, że nawet jak napiszesz
<?php session_start(); ... i przed <?php nie dasz żadnej spacji i nowej linii to znajdują się tam znaki których nie możesz zobaczyć i które są wysyłane do przeglądarki przed wykonaniem session_start(); Skorzystaj z porady powyżej, zmień kodowanie lub używaj lepszego edytora. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
O czym Wy ludzie gadacie, widzieliście by można było w plikach includowanych czy jakichkolwiek innych startować sesje? Sesje się startuje raz, chyb że później przechodzisz do innego pliku, jeżeli już używasz require lub include innego pliku, to tam sesji już nie rozpoczynasz. Usuń session_start (); w check.php i będzie śmigać.
Ten post edytował cojack 23.03.2009, 00:18:16 |
|
|
![]()
|
|
Zwykłe edytory, posiadające kodowanie UTF-8 (kodowanie znaków w pliku poczytaj na google, popularne iso-8859-2 i windows-1250 oraz UTF-8) dodają na początku pliku niewidoczne znaki, to znaczy, że nawet jak napiszesz <?php session_start(); ... i przed <?php nie dasz żadnej spacji i nowej linii to znajdują się tam znaki których nie możesz zobaczyć i które są wysyłane do przeglądarki przed wykonaniem session_start(); Skorzystaj z porady powyżej, zmień kodowanie lub używaj lepszego edytora. no to teraz juz rozumiem:-) dzieki :-) czyli jak zmienie to kodowanie to zadziala mi ta sesia i po zalogowaniu i zaczytaniu pliku bedzie on wyswietlal mi zawartosc a nie jak dotychczas ze nie jestem zalogowany?? Cytat O czym Wy ludzie gadacie, widzieliście by można było w plikach includowanych czy jakichkolwiek innych startować sesje? Sesje się startuje raz, chyb że później przechodzisz do innego pliku, jeżeli już używasz require lub include innego pliku, to tam sesji już nie rozpoczynasz. Usuń session_start (); w check.php i będzie śmigać. to po co w tym kursie do ktorego dalem linka autor usmiescil to session_start() w pliku chceck.php?? mi sie wydawalo ze do wznowienia sesji ale jeszce tego nie analizowalem;-) pozdrawiam:-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat O czym Wy ludzie gadacie, widzieliście by można było w plikach includowanych czy jakichkolwiek innych startować sesje? Tak, można. Ja widziałem, osobiście stosuję - SOA#1 (Standardowa Odpowiedź Administratora #1: dziwne, u mnie wszystko działa). Pierwszy lepszy framework tak robi. Jedyny warunek - nie może być wcześniej żadnej treści wyplutej do przeglądarki. |
|
|
![]()
|
|
kodowanie mam ustawione w ascii i inne pliki mi z sesjami chodza a ten nie chcial :/ No ale mam rozwiazanie < (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/guitar.gif) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/yahoo.gif)
Panowie zmienna super globalna $_SESSION jest przez dwa "S" w srodku a ja uzywalem z jednym czyli jak sie domyslam zamiast uzywac zmiennej super globalnej uzywalem zwyklej zmmeinnej i pewnie dlatego mi to nie dziallalo bo teraz to nawet funkcja if mi dziala poprawnie - a juz myslalem ze dam sobie z tym spokoj:/ Pozdrawiam:-) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.09.2025 - 03:36 |